У Центральному парку культури та відпочинку імені Горького міста Харків відбувся тур чемпіонату України з пляжного волейболу серед чоловічих та жіночих команд.

ПІДСУМКИ 

Підводячи стислі підсумки змагань, відзначимо, що і серед жінок, і серед чоловіків перемогли пари, які були посіяні першими: Єлізавета СУЛІМА та Дар’я УДОВЕНКО із Сум та Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ (Харків)/ Ілля КОВАЛЬОВ (Рівне) відповідно. Цікаво, що і обидві пари-переможці зі своїми суперниками у фіналі зустрічалися двічі, вперше в четвертому раунді. Суліма/ Удовенко двічі здолали дует Милослава Безпалько/ Діана Муленко, який був посіяний аж під 12-м номером – у фіналі 2-1 (10:21, 21:17,15:9), а Плотницький/ Ковальов – створену в цьому році пару Владислав Диденко/ Валерій Самодай (21-й номер) – у фіналі 2-0 (22:20, 21:14).

Championat Ukraine

Своїми враження за підсумками туру чемпіонат України в Харкові поділився один з організаторів змагань, член комісії пляжного волейболу ФВУ Валерій ЗАДОРОЖНИЙ.

- Валерію Вікторовичу, по-перше, ваші загальні враження від змагань?

- Спортивний рівень цього туру був доволі високим – виступали 32 чоловічі та 27 жіночих команд. Не грали лише представники збірної України, які в цей час боролися за олімпійські путівки. У нас не виходить проводить багато турнірів, тому вболівальники та спортсмени скучили за хорошим волейболом, за хорошим турніром. Учасники грали у своє задоволення, а в глядачі отримували задоволення від самої гри. І погода цьому сприяла повною мірою. Суддівство, відзначу, було на вищому рівні. Я займаюсь організацією турнірів з пляжного волейболу з 2008 року і можу сказати, що ми вийшли на такий рівень, що наш чемпіонат країни стоїть на дев’ятому місці серед 26-ти країн континенту. У зв’язку з цим є плани проводити «оупен-турніри», як це роблять чимало європейських держав.  

- В Харкові відбулося два поспіль турніри високого рівня. Як на це відреагував харківський вболівальник?

- Про інтерес вболівальників яскраво свідчать фотографії – трибуни були забиті, глядачі стояли і навколо майданчиків. І на чемпіонаті EEVZA тиждень ми бачили таку ж картину. Нажаль, наші корти не можуть вмістити всіх бажаючих. Можу впевнено сказати, що популярність пляжного волейболу в Харкові зростає, у нас є і школа, де ми виховуємо і підростаюче покоління волейболістів-пляжників, і займаємося з любителями цього прекрасного виду спорту. У нас чотири корти пристосовані під пляжний волейбол. І вони не пустують жодного дня. Ми зробили освітлення, тож у пляжний волейбол можна грати до ночі.

- Що скажете про підсумки змагань?

- Перемогли, як ви знаєте, фаворити, але їм прийшлося непросто на шляху до успіху. Їм було оказаний достойний супротив збоку молодих спортсменів, наприклад, пара Полуян/ Вієцький, які зіграють на юніорському чемпіонаті світу.  Добре виглядали чернігівські волейболісти Татаренко/ Борисенко. Яскраво проявляє себе в пляжному волейболі кращий зв’язуючий минулого чемпіонату з «класики» Владислав Диденко. Крім того,  підростає молодь, яка складає достойну конкуренцію досвідченим спортсменам.

- Які відгуки про чемпіонат EEVZA, який проходив за тиждень до туру чемпіонату України?

- Відгуки позитивні. Супервайзер, наприклад, підкреслив, що не очікував такого високого рівня організації змагань, а йому, звісно, є, з чим порівнювати. Позитивні відгуки і від російських учасників – вони говорили, що побоювалися їхати, але за підсумками відзначили, що і з безпекою та організацією в Харкові було все на рівні.  Дуже тепло висказувалися про турнір білоруські та литовські спортсмени.

- Що хотілося би вам покращити в плані організації змагань у Харкові?

- Ну ми можемо організувати змагання будь-якого рівня впритул до «сателліта», чи «оупена», але в організації необхідна підтримка Федерації волейболу України, адже на спонсорські допомозі та ентузіазмі ми довго не протягнемо. До звітно-виборчого Конгресу, який відбувся в червні, на пляжний волейбол взагалі ніхто не обертався, він був таким, так би мовити, придатком, хоча рівень результатів на міжнародному рівні був набагато вище, ніж у «класиці». Тож побажання одне: щоб Федерація волейболу України повернулася нарешті обличчям до пляжного волейболу, щоб ми розпочали співпрацювати та спільно, адже є, де прикласти зусилля та фінанси. Треба трохи поміняти фінансування пляжного волейболу, тобто виділяти кошти не тільки на командирування спортсменів за кордон, а ще передбачати кошти на проведення ось таких турнірів.  Це, на мій погляд, дуже важливо. 

За матерiалами прес-служби ФВУ