Хмельницький "Новатор" у Норвегії зазнав прикрої "сухої" поразки.

Відверто кажучи, дебютне протистояння хмельницької команди на євроарені очікувалося із солідним оптимізмом. Адже в суперники їй дістався аж ніяк не континентальний гранд. Тим більше, тривалий час розвиток поєдинку підопічних Романа Ковальчука проти «Фьорда» складався на їхню користь. Однак у кульмінаційні моменти волейболісти «Новатора» чомусь починали неприпустимо нервувати та помилятися, що й відобразилося на досить прикрому остаточному результаті...

Кубок ЄКВ 2018\19. 1\32 фіналу. Чоловіки. Перший матч

«ФЬОРД» (Норвегія) – «НОВАТОР»

3:0 (25:23, 25:22, 25:23)

Статистика матчу

«Фьорд»: Маседо (набрав 1 очко), Олімстад (4), Рафтеволд (6), Оррестад (4), Лофтеснес (к, 15), Фляск’єр (4); Бергум (л), Бернтсен (11), Рьов. Тренер – Браніслав ДЖУРІЧ.

«Новатор»: Осипенко (6), Куранов (3), Татаренко (к, 9), Велецький (9), Гандзій (4), Павлюк (4); Турик (л), Терещук, Клочко (2), Янкович (1). Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК. 

Незважаючи на те, що «Новатор» прибув до Норвегії не в оптимальному складі, його шанси на успіх виглядали кращими. Адже, як ми вже розповідали в анонсі, нинішній «Фьорд» являє собою дуже молодий склад, де виняток складають лише 29-річний догравальник Матіас Лофтеснес і єдиний легіонер – 30-річний бразильський зв’язуючий Вітор Маседо. Відповідно, загальна виконавська майстерність мала бути вищою саме в українців. І старт зустрічі це підтвердив. Підопічні Романа Ковальчука розпочали впевненіше та розважливіше, навіть попри зрозуміле хвилювання. Та коли дещо заспокоїлися, то одразу ж організували потужний ривок і повели – 14:9. Причому, що цікаво, загроза суперникам рівномірно надходила від усіх виконавців. У господарів же майданчику досвідчений Маседо виводив на завершальні удари переважно Гаварда Оррестада, який записав собі до активу 7 очок. Однак все одно у кінцівку «Новатор» заходив фаворитом. 22:18, 23:20 - ніщо не віщувало інакшого рахунку. Усвідомивши, що відступати нікуди, норвежці на повну підключили свою головну зброю – атлетизм. І подачі на половину хмельничан полетіли такі, що тільки тримайся! Проте не втрималися. П’ять помилок поспіль – і все в один момент перевернулося з ніг на голову...

Місцеві волейболісти відчули впевненість у власних силах, точні удари досвідченого Лофтеснеса з розважливих передач Маседо не дозволили «Новатору» швидко втекти у відкрив в другому сеті. Коли ж Руслан Осипенко зробив рахунок – 10:8, той самий Лофтеснес організував сильну «оборотку», записавши на свій рахунок чотири очки поспіль.  На жаль, у важкі моментих меничанам очевидно бракувало як досвіду таких от міжнародних поєдинків, так і справжнього лідера.

Ну, а в третій партії норвежці вже наче на крилах літали. Відчувши близкість такого примарного, здавалося від початку, успіху, вони самовіддано кидалися навіть за безнадійними м’ячами, настирливо шукали щастя на блоках та продовжували бомбардувати подачами наче з катапульти. Причому цього разу мудрий Маседо, крім Лофтеснеса, грамотно задіяв в атаках ще й Матіаса Бернтсена. У свою чергу, Роман Ковальчук кинув у бій Кирила Клочка, проте бажаного ефекту не отримав. «Фьорд» повів – 17:11 і, здавалося, уже все втрачено. Та хмельничани, попри всі помилки, боролися до останнього. І в кінцівці, коли Денису Велецькому, Богдану Татаренку та Артуру Гандзію вдалося «розписатися» по той бік сітки, українська команда максимально загострила інтригу – 23:24. Була потрібна потужна і гостра подача, яка б змусила суперників здригнутися. Однак такої не вийшло. І, хоч як прикро, «Новатор» мав повертатися додому з поразкою 3:0.

forde

Утім, ще нічого не втрачено. Попереду – 14 листопада у СК «Епіцентр» в Городку – відбудеться матч-відповідь, де підопічні Романа Ковальчука, за належної підтримки вболівальників, матимуть нагоду спочатку відновити статус-кво, а потім і відправити норвежців у нокаут в «золотому» сеті. Складно? Так. Але хто сказав, що нереально?!