Збірна України (U-20) здобула перемогу у першому матчі фінальної частини чемпіонату Європи. Пограючи господарям змагань – болгарам 0:2, підопічні Микола Пасажіна виграли три партії поспіль.

Болгарія – УКРАЇНА – 2:3 (28:26, 25:22, 23:25, 26:28, 9:15)

Болгарія: Шекерджієв (к) 18, Парапунов 31, Грозданов 11, Люцканов 11, Манчев 2; Драмов (л), Ігнатов, Цветанов 13, Йорданов. Тренер – Владімір Ніколов.

УКРАЇНА: Полуян (к) 9 (7 – атака, 1- блок, 1 – подача), Головень 8 (1,2,5), Плотницький 18 (14,1,3), Рогожин 13 (10,3,0), Вієцький 13 (11,0,2), Клепко 12 (7,4,1); Канаєв (л), Лиходід 3 (2,1,0), Столбунов. Тренер – Микола ПАСАЖІН.

Судді: І.Шимпль (Словаччина), О.Сатанассі (Італія).

Набрані очки: 111-116 (атака – 62-52, блок – 17-12, подача – 9-12, помилки суперника – 23-40).

2 вересня. Пловдив. СК «Колодрума». 750 глядачів.

Ukraine

ШАНСИ

В своєму прев’ю до турніру в групі І сайт ЄКВ назвав Україну, яка пробилася у фінальну частину, андердогом, тобто аутсайдером, який втім, може скористатися цим статусом, а точніше недооцінкою суперників, а ось Болгарія, якщо не фаворит, то команда, яка в рідних стінах здатна на багато – говорилося в матеріалі.

Головний тренер збірної України Микола Пасажін, незважаючи на те що основні догравальники Олег Плотницький та Тимофій Полуян не пройшли з командою повноцінну підготовку до чемпіонату, довірив їм місце в основному складі. І вони, тією чи іншоюзіграли свою вагому роль. 

ПЕРША ПАРТІЯ. ДВА СЕТБОЛИ

На старті гра була рівною: суперники відповідали ударом удар – у складі українців більше інших атакував Дмитро Вієцький. 5:4 – на користь українців після чергового його пострілу. Втім на перерву команди пішли з двоочковою перевагою господарів – 8:6. Успішний відрізок від Андрія Рогожина – атака плюс блок. 8:8. А далі на подачу зв’язуючий Олексій Головень, який своєю націленою подачею розтрощив прийом суперника. «+6» в одній розстановці. 14:8 – і це вже серйозна заявка на перемогу в партії.

Проте втримати перевагу не вдалося. Підопічні Владіміра Ніколова закрили четверту зону української збірної, до того ж безпомилково атакував діагональний Радослав Парапунов. З ним так і не впоралися. Хоча і при таких обставинах українці мали перемагати в партії, адже вели 24:22. Втім не добили. А Парапунов у ключовий момент не промахнувся – 28:26 на користь болгар.

Ukraine

ДРУГА ПАРТІЯ. БЕЗ КІНЦІВКИ

Старт другої партії за господарями - 3:0. Лише на позначці «10» наздогнали. Знов допоміг планер нашого зв’язуючого, а потім вбив «цвях» у майданчик суперника Олег Плотницький, додавши до цього ейс. 11:10 – Україна попереду. Знов Плотницький – 16:15, а потім 20:19. В цій хвилини Микола Пасажін закликав підопічних зібратися: «Пішла кінцівка!». Втім, вона краще вдалася болгарам – 25:22. 2:0 – в матчі. 

ТРЕТЯ ПАРТІЯ. ПЕРЕМОЖНИЙ ЕЙС

А ось кінцівка наступної партії нарешті виявилася за українцями. Кирило Лиходід напередодні турніру говорив, що однією з основних складових успіху збірної є вміння зібратися у найнеобхідніший момент. Так і відбулося в третій партії, адже поразка в ній приводила до поразки в матчі. Болгари завдяки атакам Цветеліна Цветанова, котрий вийшов на заміну, деякий час в кінцівці мали мінімальну перевагу – 18:17, 19:18, 21:20. Але у нас знайшовся свій герой. Втім, виділяти нікого не хочеться, адже старалися всі. Вистрілив дуплетом Андрій Рогожин. Україна попереду – 23:22. І знов Цветанов. Олег Плотницький потужним «блок-аутом» відвоював право на подачу. На свою подачу. Досвідчений у минулому гравець Владімір Ніколов, напевно знаючи цю грізну зброю Олега, тут же взяв тайм-аут, як говорять, під подачу. Не допомогло. Наш догравальник вклався в подачу. М’яч вилетів, як із катапульти. А від приймаючи далеко за межі майданчика. Спроби дістати ні до чого не призвели. 25:23 – боротьба в матчі продовжується. 

Plotnitskiy

ЧЕТВЕРТА ПАРТІЯ. ХАРАКТЕР ТА КРАСА

Українські волейболісти на підйомі розпочали четверту партію – 6:2, але при рахунку, 6:3, трапився негаразд із сіткою – подача Вієцького порвала трос. Гра затрималася десь на півгодини. Пауза явно була на руку суперника, але продовжилася все ж таки під диктовку українців. 8:4 та 12:6. Але розлагодилася гра в атаці – суперник зачепився і тишком-нишком почав скорочувати відставання, і в решті решт вийшов вперед. Навіть на два очки – 18:16, 20:18. Відіграли право на подачу. І тут вже дуже доречним став блок Тимофія Полуяна в центрі сітки – 20:20. Україна вернулася в гонку. І знов кінцівка з високою напругою, де міг перемогти кожен. Але підопічні Миколи Пасажіна просто вчепилися зубами за цей матч, даючи суперники зрозуміти, що їм потрібна більше, ніж одна виграна партія. Олег Плотницький своєю лівою зарядив «4 по 4» - красиво та в підлогу - і знов вивів свою команду вперед – 23:22. Кінцівка, щоправда не відразу, за українською збірною. 28:26 – після удару Дмитра Вієцького. Цікаво, що ця партія за офіційними матчами, тривала одну годину без однієї хвилини.

ТАЙ-БРЕЙК. ХУК ЗЛІВА

Тай-брейк був швидким, як потужний удар в боксі, наприклад. А значить, без варіантів. Відразу повели 2:0 і жодного разу не випустили лідерство зі своїх рук. А яскраву точку в цьому трилері поставив Георгій Клепко, який один в один закрив Алекса Грозданова.

15:9 в партії та 3:2 в стартовому матчі з Болгарією.  В матчі, який враховуючи паузу, тривав майже три години.

Нарешті, господарі майданчику, на відміну від відбіркових раундів, повержені. З почином!

Ukraine

За матерiалами прес-служби ФВУ

ФОТО МАТЧУ ТУТ.

ВIДЕО, РОЗКЛАД та СТАТИСТИКА ГРИ ТУТ.