В стартовому матчі чемпіонату Європи збірна України дала бій головному фавориту змагань – збірній Росії, поступившись в п'яти партіях.

Підопічні Гарія Єгіазарова двічі відігравались, поступаючись - 0:1 та 1:2, але на тай-брейку все ж таки суперника відпустили. Кращими снайперками матчу стали Анастасія Чернуха – 27 та Надія Кодола – 23. Лідери росянок Тетяна Кошелева та Наталія Гончарова набрали 21 та 20 очок відповідно.

Україна – Росія - 2:3 (18:25, 25:20, 23:25, 25:23, 13:15)

Україна: Кодола (к) 23 (20 – атака, 1 – блок, 2 – подача), Перетятько 1 (0,1,0), Трушкіна 10 (8,1,1), Дорсман 6 (2,2,2), Степанюк 14 (10,4,0), Чернуха 27 (24,2,1); Дельрос (л),  Новгородченко, Денисова, Молодцова 5 (5,0,0). Тренер - Гарий Єгиазаров.

Росія: Фролова 10, Косьяненко 4, Корольова 13, Кошелева 21, Фетисова 10, Гончарова 20; Третьякова (л), Щербань, Єфімова 5, Воронкова. Тренер -  Костянтин Ушаков.

Судді: П. Буркевич (Польща), К.Юркович (Хорватія).

22 вересня. Баку. Національна гімнастична арена. 4100 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

Статистика матчу

Відео кінцівки 4-ого сету

ВІДЕО МАТЧУ

Українська команда дуже добре стартувала у матчі, граючи самовіддано і не відчуваючи ніякого страху перед зірковим суперником. Повільно, але, Росія увійшла у свій ритм, ідучи у ролі лідера на технічні тайм-аути (8:5, 16:13), але українки були налаштовані на бій. Золоті медалістки цьогорічної Євроліги скоротили відставання до мінімуму, перш ніж потужна російська команда наприкінці взяла своє – 25:18.

Хід гри не змінився і на початку другої партії. Надійний український блок, закривши Наталію Гончарову, дозволив зрівняти рахунок – 5:5. Далі – 10:9, 16:13. Наша збірна показала, що десять матчів Євроліги не пройшли даром. Анна Степанюк, Ірина Трушкіна, Анастасія Чернуха та капітан команди Надія Кодола об'єднали зусилля, спрямовані на те, щоб просунути Україну до досить впевнених - 25:20 за підсумком сету, який закрила Анна Степанюк.

З таким же запалом підопічні Гарія Єгіазарова продовжили грати і на початку третього сету. Росіянкам було не переливки з таким мотивованим противником. Проте, у середині партії росіянки пішли у відрив - 16:13. Знову усе вирішилося в ендшпілі і Наталія Гончарова не втратила нагоди записати партію на користь своєї збірної...

ukr-rus

Програвши кінцівку третьої партії – Гарій Єгіазаров після матчу скаже, що ця партія була чи не визначальною в матчі, українські волейболістки не знітилися, та продовжили грати на тому ж рівні, не даючи іменитому опоненту перевести дух. Нам уже мало було виграти одну партію у фаворита, ми націлилися зірвати джек-пот.

Ірина Трушкіна заблокувала і центрі Тетяну Кошелеву – 14:12. Інший лідер Наталія Гончарова відповіла тією ж монетою – іншій українській центральній Інні Молодцовій – 14:14. На перерву пішли з мінімальною перевагою росіянок після дуплету Марії Фролової. Анастасія Чернуха, яка в цей день була в ударі, зіграла блок-аут, а потім  і «відчохлила» один в один Фролову. Але це лише - 17:16. Щоправда після цього росіянки почали частіше помилятися, зокрема Фролова та Кошелева. «+2» - 19:17.

Далі наставники обмінялися тайм-аутами, після другого з яких (при рахунку - 20:21) Гарій Єгіазаров зробив подвійну заміну: Олена Новгородченко та Карина Юрченко замість Олександри Перетятько та Анастасії Чернухи. Рахунок зрівняла Анна Степанюк, яка заблокувала Тетяну Кошелеву - 21:21.

Вона, взагалі, була кращою в цьому елементі – чотири бали. А крім того, саме на неї лягло основне навантаження в прийомі 70 (!) із 102-х. Анна блискуче з цим завданням упоралася – 76% «позитиву» при одній помилці.

Трушкіна – перший темп плюс ейс - 23:22. Завершила зусилля партнерш Надія Кодола, двічі поспіль розібравшись з блокуючими суперниками - 25:23. Респект Вікторії Дельрос за сейв після удару від Наталії Гончарової.

На старті тай-брейку рівна боротьба – 4:4. Після цього росіянки йдуть у відрив – 8:5. Серйозна заявка на перемогу, але й з цим ударом українки справилися. Завдяки командних зусиллям та Надії Кодоли на вістрі атаки зрівняли рахунок 9:9. Далі – 10:12. Анна Степанюк скоротила відставання до мінімуму 13:14. І були шанси, щоб зрівняти рахунок. Інна Молодцова ускладнила подачу, потужної атаки не мало бути, але Гончарова зіграла через трос. З цим відскоком було важко впоратися – 13:15.

Збірна України показала, що з нею треба рахуватися. Але головний в турнірному значенні матч в групі буде зіграний у суботу – з Болгарією, найбільш близькою до нас за рейтингом командою групи В. Тут вже треба обов’язково перемагати, якщо ми хочемо виходити з квартету.

Анастасія ЧЕРНУХА: "Ми показали, що можемо грати у хороший волейбол"

Гарій ЄГІАЗАРОВ: "До перемоги ми були такими ж близькими, як і росіянки"