У своїх перших матчах наші дівчата переграли гречанок, а хлопці – грузинів.

У Черкасах стартували кваліфікаційні турніри до чемпіонату Європи 2018 року. Як відомо, матчі там паралельно відбуваються у двох вікових категоріях – серед дівчат U-17 та хлопців U-18. І в першому турі обидві українські збірні успішно подолали так званий бар’єр «Г»: дівоча взяла гору над Грецією, а хлопчача – над Грузією… 

ЧЄ-2018. Дівчата U-17. Група F

ГРЕЦІЯ – УКРАЇНА – 1:3

(13:25, 25:22, 20:25, 17:25)

Як і очікувалося, серйозної боротьби у цьому матчі не вийшло. Українки значно переважають гречанок у класі, тому суттєві проблеми могли створити хіба що самі собі. Щоправда, у другій партії саме так і сталося, бо після легко виграної стартової, склалося враження, подумки наші дівчата вже святкували загальну перемогу. І, звісно, отримали за такий настрій на горіхи. У другій половині сету суперниці двічі відривалися на чотири пункти. Втім, коли після серії вдалих блоків «синьо-жовті» набрали п’ять очок поспіль і вирвалися вперед – 21:20, здавалося, кінцівка залишиться за ними. Однак далі вийшла лише серія помилок, яка дозволила Греції зрівняти рахунок у протистоянні – 1:1.

Однак це був лише їхній локальний успіх. У третій та четвертій партіях українки знову заграли тактично надійно, що не залишило їхнім суперницям жодних шансів на порятунок.

Отже, збірна України здобула впевнену перемогу, проте, нема сумнівів, доля першого місця в групі вирішиться 6 січня, коли вона зіграє з досить сильною командою Латвії.

ЧЄ-2018. Хлопці U-18. Група В

ГРУЗІЯ – УКРАЇНА – 0:3

(15:25, 13:25, 12:25)

Про відчутну перевагу наших хлопців яскраво свідчить хоча б той факт, що протягом усього поєдинку грузини жодного разу не виривалися вперед бодай на очко. «Синьо-жовті» в кожному сеті швидко робили невеличкі відриви, котрі в кінцівках доводили до розгромних рахунків.

Щоправда, впевнена стартова перемога української команди поки важить небагато, оскільки надалі її необхідно підкріпити позитивними результатами із значно сильнішими опонентами – Угорщиною (5 січня) та, особливо, Туреччиною (6 січня).

До речі, в очному протистоянні між собою турки не без складнощів узяли гору – 3:0 (25:23, 25:12, 25:15). Кульмінаційним став момент у кінцівці першої партії, коли вони буквально дивом уникли необхідності продовжити запеклу суперечку на «більше-менше». Після цього угорці чомусь помітно занепали духом, тоді як їхні суперники, навпаки, позбулися стартового хвилювання і заграли значно впевненіше. Тож і проблем більше не знали.

Таким чином, українську збірну очікує нелегке випробування на міцність. Утім, хіба даремно наші волейболісти виступають у рідних стінах?..