Президент ФВУ поділився своїми очікуваннями від старту кваліфікаційного раунду континентальної першості 2019 року.

15 серпня у Запоріжжі жіноча та чоловіча збірні України проведуть перші матчі відбіркового турніру чемпіонату Європи-2019. Ажіотаж навколо цієї події спостерігається солідний, і це досить зрозуміло. Адже, по-перше, ігри прийматиме щойно реконструйований Палац спорту «Юність», який, за словами очевидців, нині фактично нічим не поступається кращим континентальним аренам. А по-друге, обидві наші національні команди реально претендують на вихід у фінальний раунд престижних змагань. Якщо ж додати, що востаннє наші чоловіки мали цю честь ще в середині 2000-х років, то сьогоднішнє стремління підопічних Угіса Крастіньша неодмінно стати одними з учасників турніру за участю всієї європейської еліти цілком зрозуміле. У коментарі прес-службі ФВУ це підтвердив і президент нашої національної федерації...

- Справді, настрій у хлопців максимально бойовий, - розповів Михайло МЕЛЬНИК. - Перед ними поставлене однозначне завдання: здобуття путівки на чемпіонат Європи, причому, з першого місця в своїй групі. Особисто я вважаю, що це їм цілком до снаги. Адже тріумф у змаганнях Євроліги 2017 року дозволив збірній значно покращити свій рейтинг, і при жеребкуванні вона отримала суперників, що знаходяться в континентальній табелі про ранги нижче.

У жінок картина аналогічна. Підопічні Гарія Єгіазарова також виграли Євролігу-2017 і теж отримали в групі опонентів, яких обов’язково мають перемагати. Тож, наскільки мені відомо, вони націлюються забезпечити собі достроково перше місце в групі вже 25 серпня, коли відбудуться матчі 4-го туру.

Успішні виступи у кваліфікаційному раунді європейської першості матимуть величезне значення ще й з точки зору поліпшення своого рейтингу. Адже незабаром розпочнеться відбір на Ігри-2020, і чим вищими будуть там наші позиції – тим реальнішими стануть надії пробитися до числа учасників Олімпіади в Токіо. Чи варто пояснювати, який це буде прорив у літопису вітчизняного волеболу?..

- Чи отримали наставники обох збірних у своє розпорядження всіх тих виконавців, на яких розраховували?

- Принаймні, всіх тих, хто не мав проблем зі здоров’ям. Звичайно, чоловікам буде не вистачати Олега Плотницького та Василя Тупчія. Натомість з’явилися досвідчені Ян Єрещенко, Дмитро Терьоменко та Олексій Клямар, а нещодавно прибув ще й Олег Шевченко. У складі свого нового клубу – «Атирау» із Казахстану – він брав участь у клубному чемпіонаті Азії, де здобув срібні нагороди. Тож знаходиться у гарній фізичній формі і складає гарну конкуренцію іншим догравальникам.

Також розраховую побачити значний прогрес у діях молодих гравців – Дмитра Вієцького, Іллі Ковальова...

Що ж до жінок, то ми до останнього сподівалися на допомогу досвідченішої Олесі Рихлюк. Проте вона лише відновлюється після травми плеча, і ми з розумінням поставилися до її ситуації. Ризикувати їй не варто, нехай краще повністю вилікується і, сподіваємося, добре допоможе нам вже у фінальному раунді чемпіонату Європи.  

У найближчих матчах через травму не зіграє і Ганна Степанюк. Та все ж у розпорядженні Гарія Єгіазарова достатньо кваліфікованих виконавців, які, дуже вірю, справді порадують своєю грою числених уболівальників.

mihailo melnik

- Схоже, у запорізькому Палаці спорту «Юність» їх збирається зібратися чимало?

- Принаймні, інтерес до матчів збірної відчувається солідний. У Запоріжжі волейбол полюбляють здавна, і місцева публіка славиться вмінням забезпечити своїм гравцям найкращу підтримку. Сподіваюся, саме так станеться й цього разу, і трибуни шикарної сучасної арени зберуть аншлаг. Нема сумнівів, глядачі отримають справжнє задоволення і від спортивного дійства, і від самого факту перебування в одному з найкращих Палаців спорту Європи. Кажу це без перебільшення, оскільки багато де побував у якості арбітра, тож можу дозволити собі порівняння. Тому тут дуже доречним буде низько вклонитися президенту АО «Мотор Січ» Вячеславу Богуслаєву, завдяки зусиллям якого у найкоротші терміни абсоютно занедбана «Юність» перетворилася на справжню перлину спортивної інфраструктури України!

Також хочеться висловити щиру подяку голові Запорізької федерації волейболу Павлу Касаю та завідуючому спортивними спорудами АО «Мотор Січ» (до яких належить і «Юність») Геннадію Касаю за створені нашим збірним відмінні умови для найліпшої підготовки! 

Тому, користуючись нагодою, запрошую всіх шанувальників волейболу прийти до «Юності» та підтримати наших волейболістів та волейболісток! Переконаний, це буде грандіозне видовище, яке обов’язково завершиться успіхом обох українських збірних!

ЖІНОЧА ЗБІРНА УКРАЇНИ 

Зв’язуючі: Олександра ПЕРЕТЯТЬКО («Єнісей», Росія), Ольга СКРИПАК («Ленінградка», Росія), Олена НОВГОРОДЧЕНКО («Вісла», Польща);

Догравальниці: Надія КОДОЛА («Бухарест», Румунія), Карина ДЕНИСОВА («Казерта», Італія), Катерина ДУДНИК («Хімік»);

Діагональні: Анастасія КРАЙДУБА, Дар’я ДРОЗД («Хімік»);

Центральні блокуючі: Ірина ТРУШКІНА («Бухарест», Румунія), Юлія ГЕРАСИМОВА («Анкара», Туреччина), Діана КАРПЕЦЬ («Хімік»), Світлана ДОРСМАН («Азеррейл», Азербайджан);

Ліберо: Христина НЄМЦЕВА («Хімік»), Анастасія КАРАСЬОВА («Волинь-Університет-ОДЮСШ»).

Чемпіонат Європи-2019. Кваліфікація. Група С

15 серпня, середа

16:00 УКРАЇНА – Норвегія

19 серпня, неділя

18:00 Чорногорія – УКРАЇНА

22 серпня, середа

16:00 УКРАЇНА – Греція

25 серпня, субота

20:30 Греція – УКРАЇНА

5 або 6 січня

УКРАЇНА – Чорногорія

9 січня, середа

Норвегія – УКРАЇНА

ТРАНСЛЯЦІЇ МАТЧІВ

ЧОЛОВІЧА ЗБІРНА УКРАЇНИ

Зв’язуючі: Володимир КОВАЛЬЧУК, Владислав ДІДЕНКО;

Догравальники: Олексій КЛЯМАР («Туркуен», Франція), Ян ЄРЕЩЕНКО («Архаві», Туреччина), Ілля КОВАЛЬОВ (без клубу, станом 13 серпня), Євген КІСІЛЮК («Барком-Кажани»), Олег ШЕВЧЕНКО («Атирау», Казахстан), Тимофій ПОЛУЯН (без клубу, станом на 13 серпня);

Діагональні: Володимир ТЕВКУН («Шахтар», Білорусь), Дмитро ВІЄЦЬКИЙ («Войводіна», Сербія);

Центральні блокуючі: Дмитро ТЕРЬОМЕНКО («Тур», Франція), Юрій СЕМЕНЮК («Барком-Кажани»), Максим ДРОЗД («Туркуен», Франція), Андрій РОГОЖИН;

Ліберо: Горден БРОВА («Барком-Кажани»), Денис ФОМІН (без клубу, станом на 13 серпня). 

Чемпіонат Європи-2019. Кваліфікація. Група F

15 серпня, середа

19:00 УКРАЇНА – Швейцарія

18 серпня, субота

21:30 Македонія – УКРАЇНА

22 серпня, середа

19:00 УКРАЇНА – Угорщина

25 серпня, субота

19:30 Угорщина – УКРАЇНА

5 або 6 січня

УКРАЇНА – Македонія

9 січня, середа

Швейцарія – УКРАЇНА

ТРАНСЛЯЦІЇ МАТЧІВ