У ключовому матчі підопічні Гарія Єгіазарова здолали впертий опір волейболісток Чорногорії.

У фактично вирішальному протистоянні за другу путівку до фінального раунду контитентальної першості 2019 року (першу достроково собі забезпечила команда Греції) наставник української збірної Гарій Єгіазаров вирішив не ризикувати і зробив ставку на найдосвідченіших виконавиць. При цьому, очевидно, інтуїтивно виявився правим, оскільки суперниці із Чорногорії відчайдушно чіплялися за свій шанс до останнього.

Група С. 5-й тур

УКРАЇНА – ЧОРНОГОРІЯ – 3:0 (25:22, 25:21, 25:21)

Україна: Політанська (набрала 6 очок), Кодола (к, 14), Герасимова (6), Рихлюк (20), Крайдуба (13), Дорсман (2); Нємцева (л). Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

Чорногорія: Бурзанович (3), Оташевич (4), Сушич (2), Бокан (к, 18), Джурович (5), Перович (19); Ценович (л), Пейович, Турдішич, Будрак. Тренер – Драган НЕШИЧ. 

Тривалість матчу: 77 хв. (26+25+26).

Судді: Моміров (Болгарія), Стевановіч (Сербія).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рихлюк – Перович.

5 січня. Запоріжжя. ПС «Юність». 1150 глядачів.

ukraine
Жіноча збірна України-2019 \ фото: Микола Миколайович

Через різні причини збірна України недорахувалася кількох провідних майстрів. Натомість приїхала досвідченіша Олеся Рихлюк, тим самим добряче посрамивши песимістів, котрі завзято стверджували, що її ноги у національній команді більше не буде. Та не такий характер у Олесі, коли мова йде про допомогу «синьо-жовтим», котрі втрапили у відбірковій групі в непросту ситуацію. Колективу Гарія Єгіазарова потребувалася лише перемога, і Рихлюк не просто приїхала, але й зробила все залежне від себе, щоби ця сама перемога стала реальністю... 

У порівнянні з першим протистоянням, яке відбулося 19 серпня, чорногорська команда також зазнала відчутних змін. І, це слід визнати, у кращий бік. Адже тепер поруч лідерів – Татьяни Бокан і Ніколети Перович – згуртувалися переважно молоді волейболістки, дуже охочі до гучних досягнень. Їм було очевидно байдуже, проти кого боротися: тобто, Україна – так Україна. У психологічному настрої проблем у гостей не відчувалося. Але загальний клас у волейболі – аргумент дуже серйозний. І Гарій Єгіазаров, котрий задіяв у матчі лише сімох найдосвідченіших виконавиць, своєю ставкою «перебив» сподівання опоненток на молодість...  

Наші дівчата розпочали з ривку – 4:0, і потім цю різницю втримували досить упевнено. Олеся Рихлюк та Надія Кодола бомбардували чужу половину майданчику із солідним відсотком влучності. Проблеми у діях українок виникали лише тоді, коли підводила якість прийому. А ще дуже негативно могла позначитися передчасна самозаспокоєність. Через це, здобувши солідний сетбол – 24:16, господарки майданчику дозволили Бокан і Перович відіграти шість(!) м’ячів поспіль. На щастя, все завершилося неточною подачею тієї ж Перович за межі лицьової лінії...

olesya rukhluk
Олеся Рихлюк \ фото: Микола Миколайович

Та чорногорки вже відчули спроможність боротися, принаймні, на рівних. Тому, застосувавши максимально мобільний блок та відчайдушну самовідданість на прийомах, у другій партії їм тривалий час вдавалося навіть лідирувати. Однак порція хльостких влучань Рихлюк, котру вчасно підтримала Анастасія Крайдуба, таки дозволила Україні відірватися на комфортну відстань – 15:12. Далі – 19:15. І хоча гості спробували видати в кінцівці ще один камбек, це їм не вдалося.

Третій сет спочатку повністю нагадував попередній. Тільки цього разу в його середині підопічні Гарія Єгіазарова видали ривок – 6:0 і, на вимогу переповнених трибун запорізького ПС «Юність», на досягнутому не зупинилися. Продовжили «вбиватися» на прийомах ліберо Христина Нємцева і майстровита Світлана Дорсман, класно «чохлила» чужі атаки Юлія Герасимова (усього на її рахунку 5 результативних блоків), впевнено розпасовувала Алла Політанська... Ну, а руки Рихлюк, Кодоли і Крайдуби не втомлювалися спрямовувати у паркет по той бік сітки невідпорні «гвіздки».

Таким чином – 3:0, і збірна України гарантує собі участь у фінальному раунді континентальної першості-2019, яка відбудеться у серпні-вересні в Туреччині, Польщі, Угорщині та Словаччині. Її заключний матч у групі 9 січня в Норвегії вже нічого не вирішує. Вітаємо!

ukraine
Жіноча збірна України-2019 \ фото: Микола Миколайович