У напрочуд запеклому протистоянні з Македонією підопічні Угіса Крастіньша підтвердили невипадковість виходу до фінального раунду континентальної першості.

Довгих 14 років чоловіча збірна Україна була позбавлена радощів перебування серед учасників чемпіонатів Європи. І ось – нарешті! Ставка нового керівництва ФВУ на запрошення зарубіжного спеціаліста спрацювала на всі сто. Угісу Крастіньшу вдалося створити по-справжньому монолітний колектив однодумців, котрий починає поступово привчати нас до регулярних перемог над гідними суперниками. Остання звитяга «синьо-жовтих» над Македонією – якраз із таких.

Група F. 5-й тур

УКРАЇНА – МАКЕДОНІЯ – 3:1 (25:19, 28:26, 23:25, 25:23)

Україна: Діденко (набрав 1 очко), Єрещенко (18), Дрозд (3), Вієцький (15), Клямар (2), Терьоменко (13); Фомін (л), Брова (л), Шевченко (10), Семенюк (6), Тевкун (7), Ковальчук (к), Полуян (2). Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Македонія: Мілєв (6), Андонов (5), Н.Гьоргієв (к, 26), Ляфтов (17), Маджунков (3), Г.Гьоргієв (2); Ангєловські (л), Мілков, Міхайлов, Наков, Деспотовські. Тренер – Нікола МАТЬЯШЕВИЧ.

Тривалість матчу: 111 хв. (25+31+27+28).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Єрещенко – Н.Гьоргієв.

Судді: Алієв (Азербайджан), Текол Пеленк (Туреччина).

5 січня. Запоріжжя. ПС «Юність». 1550 глядачів.

ukraine
Чоловіча збірна України-2019 \ фото: Микола Миколайович

Як і перший матч цих команд, що відбувся 18 серпня у Барі і завершився перемогою українців – 3:2, нинішнє протистояння для любителів інтриги вийшло на заздрість. Для македонців турнірна ситуація склалася досить складною: в разі перемоги у Запоріжжі вони могли зазіхнути навіть на перше остаточне місце в групі, тоді як поразка значно погіршувала надії хоча б на другу фінішну позицію, яка забезпечує путівку до фінальної частини континентальної першості. Тож підопічні Ніколи Матьяшевича вийшли на паркет переповненого ПС «Юність» у самому бойовому настрої і... нарвалися на цілий град невідпорних ударів Дмитра Вієцького. Саме діагональний сербської «Войводіни» узяв на себе функції головного бомбардира «синьо-жовтих», і впорався з ними на «відмінно». Його 7 очок багато в чому забезпечили українцям переконливий успіх у стартовому сеті.

Але в наступній партії дуже невчасно на повну заголосила «гармата» кращого бомбардира македонців Ніколи Гьоргієва. В принципі, цього варто було очікувати, оскільки в попередніх матчах він традиційно набирав близько 30 очок, а у протистоянні з угорцями записав до свого активу цілих 42 пункти! Класного снайпера добре підтримав Александар Ляфтов, і незабаром підопічні Угіса Крастіньша «горіли» - 10:14.

dmytro vietskiy
Дмитро Вієцький \ фото: Микола Миколайович

Та поява на майданчику Олега Шевченка стала для опонентів дуже неприємним сюрпризом. Владислав Діденко спрямував своєму партнеру серію класних передач, і догравальник «Барком-Кажанів» своїх нагод майже не втрачав. Допомогли й самі суперники, котрі чимало помилялися на подачах. Тож наші волейболісти вирівняли становище, а на «більше-менше» той же Шевченко здобув вирішальне очко.   

Для збірної України головне завдання в поєдинку було виконане, натомість для команди Македонії нічого не скінчилося. Тож коли у третій партії українці повели – 12:8, гості не знітилися. На подачах Александара Ляфтова та Філіпа Маджункова вони спромоглися відповісти загальним контрударом – 9:1 і вирвалися вперед – 19:14. Запахло «смаженим». Проте тепер уже не розклеїлися наші хлопці. Дмитро Терьоменко тричі «зачохлив» атаки опонентів, у свою чергу, Ян Єрещенко їхні блоки фактично не помічав.

І якби ж ще не власні помилки, особливо на прийомах! Тож господарям майданчику вдалося відіграти два сетболи, а ось відіграти третій завадила саме чергова помилка...

Розуміючи, що його підопічним необхідний, що називається, свіжий ковток повітря, Угіс Крастіньш вдався одразу до трьох замін. І вони справді стали знаковими. Зв’язуючому Володимиру Ковальчуку вдалося привнести в нападі непередбачуваності, Тимофій Полуян видав розважливий ейс, а Володимир Тевкун перехопив у партнерів статус основного бомбардира. У відповідь Гьоргієв і Ляфтов тягнули свою команду до останнього, та заключно слово все одно залишилося за «синьо-жовтими».

Таким чином, здобувши п’яту перемогу поспіль, збірна України достроково забезпечила собі перше місце в групі, і її виїздний поєдинок 9 січня у Швейцарії вже нічого не вирішує. Вітаємо!