Якщо підопічні Олени Алєксєєвої здолали опір спортсменок Естонії лише на тай-брейку, то команда Ігора Альохіна буквально «винесла» представників Ізраїлю.

У запорізькому Палаці спорту «Юність» стартували кваліфікаційні турніри чемпіонатів Європи у віковій категорії дівчат U-16 та юнаків U-17. Абсолютно по різному у перших поєдинках торували шлях до успіху спортсмени України. Проте головне, що все завершилося важливими перемогами…

Дівчата U-16. Група D

УКРАЇНА – ЕСТОНІЯ – 3:2 (25:21, 19:25, 21:25, 25:16, 15:13) 

Як відомо, завдяки революційному рішенню керівництва ФВУ, наші юні таланти отримали змогу протягом сезону набувати постійного практичного досвіду у національному чемпіонаті першої ліги. Зустрічаюсь там із суперницями, атлетичнішими та досвідченішими, підопічні Олени Алєксєєвої навчилися не пасувати перед ними і колективно віднаходити правильні рішення у будь-яких складних ситуаціях. Тож не дивно, що, зрештою, вони пробилися до «Фіналу чотирьох». І, відповідно, пройшовши турнірний шлях, що називається, від і до, буквально по гарячих слідах переключилися на підготовку до нинішнього вирішального кваліфікаційного раунду ЧЄ-2019.

Тут опоненти української збірної, здебільшого, являли собою образи «темних конячок», хоча саме такими залишалися для них і «жовто-сині». Тож довелося вивчати одне одного буквально по ходу гри, і паралельно імпровізувати та вносити оперативні корективи.

У стартовому сеті наші дівчата дотрималися плану на гру значно дисциплінованіше, тож не дивно, що завершили його на власну користь. Натомість у другій партії, скориставшись підказками наставника, естонки на повну задіяли потужну «гармату» свого головного бомбардира – Сальме Холлас (у підсумку вона відзначилася 22 рази), яку вдалими діями під сіткою підтримала височенна Лісандра Пеккенен (12 очок) У третьому ж сеті до них з діагоналі продуктивно підключилася Еліна Лебедєва (також 12 очок). І поки українки розбиралися, що до чого, вони опинилися в ролі наздоганяючих – 1:2.

Зате, нарешті, розібралися. Бо в четвертій партії, коли ліберо Варвара Лужецька налагодила надійний прийом, на чужу половину майданчику посипалася злива невідпорних ударів Анастасії Нікольникової (загалом набрала 17 очок), Вікторії Кристич (16 очок) та Катерини Черкашиної (12 очок). Також вчасно підключалися Валерія Дороган (8 очок) і Дар’я Гуренко (7 очок). Тож тай-брейк став практичною необхідністю…

У ньому естонки продовжили на повну «навантажувати» Холлас, і та з останніх сил зробила своїй команді комфортний відрив – 12:9. Але тут тайм-аут, узятий Оленою Алєксєєвою, змінив усе докорінно. Далі наші дівчата самовіддано відпрацювали на прийомах, а непередбачувані передачі отримали шикарне продовження від рук тих же Нікольникової, Кристич і Гуренко. І прийшла така важка, але ж така дорогоцінна перемога!

u-16 girls ukraine
Збірна України U-16 \ фото: cev.eu

Юнаки U-17. Група С

УКРАЇНА – ІЗРАЇЛЬ – 3:0 (25:14, 25:23, 25:15) 

Як і дівчата, підопічні Ігора Альохіна добре попрактикувалися у національному чемпіонаті серед команд другої ліги, де вони ледь не стали чемпіонами. Та, зрештою, срібні нагороди – теж чудовий стимул на майбутнє. І це саме майбутнє, за словами самих хлопців, для них насамперед пов’язується із виходом до фінального раунду чемпіонату Європи. Мовляв, сил і здібностей вистачає, віри у них – також, а тут ще й домашні стіни мали допомогти. І, принаймні, у першому матчі їхні слова не розійшлися з ділом.

Коментувати тут особливо нема що, оскільки перевага Крістіана Присакара (він у підсумку набрав 20 очок) та його партнерів була тотальною. Наші хлопці рухалися швидше, подавали агресивніше та на прийомах діяли злагодженіше. А дещо нервова кінцівка другої партії – то не більше ніж коротенька розслабленість. Ігор Альохін одразу ж зробив своїм підопічним дієвий наганяй, тож у третьому сеті вони виправилися на повну. 

В іншому матчі групи Франція впевнено здолала Бельгію – 3:0 (25:15, 25:14, 25:18). Здається, саме очне протистояння українців із французами, заплановане на «десерт» усього волейбольного свята в Запоріжжі, вирішить долю першого місця… 

Нагадаємо, що, згідно регламенту, прямі путівки до фінальних раундів ЧЄ-2019 отримають переможці кожної групи, а також найкраща команда серед тих, хто посяде другі місця в усіх п’яти квартетах.

u-17 men ukraine
Збірна України U-17 \ фото: cev.eu