Ми поспілкувались з президентом Федерації волейболу України Михайлом Григоровичем Мельником і запитали про його ставлення до ситуації, яка склалася нещодавно з українським пляжником Валерієм Самодаєм.

Ми вже розповідали, що пляжник Валерій Самодай змінив громадянство. Своїми думками з цього приводу з нами поділився Президент Федерації волейболу України.

- Ця звістка була для нас, мов грім серед ясного неба. Кілька тижнів тому був Кубок України з пляжного волейболу у Запоріжжі, де Валерій Самодай грав у парі з Іллей Ковальовим і став бронзовим призером. На Чемпіонаті України у Харкові він виступав у парі з Владиславом Діденко и посів там друге місце. Ніяких передумов та розмов про зміну громадянства не було. І тут цей наказ! Це було дуже несподівано!

Два дні тому я розмовляв з його батьком (прим. Самодай Валерій Іванович – голова комісії пляжного волейболу України, Член Виконкому), який довгий час не виходив на зв'язок. Він сказав, що його син вже дорослий і сам вирішує свою долю, а він не має до цього ніякого відношення! 

Якщо б цього не захотів батько, то цього б і не захотіла дитина! Треба приклад показувати! Тим паче він займає не останні посади у ФВУ.

Декілька днів тому мені телефонував зам. міністра і сказав, що треба щось вирішувати і так залишати цю ситуацію не можна! Адже Валерій Самодай-старший член Виконкому, ми його самі обирали. 28 липня у нас буде планове засідання Виконкому і я думаю, що там вирішиться доля Валерія Самодая-старшого. Я вважаю, що він повинен добровільно скласти свої повноваження і не бути членом Виконкому! Якщо ж ні, то ми його попросимо це зробити!

Валерій Самодай-молодший вже був у Казахстані, але як ми розуміємо там щось не склалося! Пів-біди, якщо б він залишився у Казахстані чи Азербайджані. Але зараз така ситуація з Росією і ми бачимо цей наказ, підписаний Путіним! В контексті відносин України та Росії - це все виглядає не дуже гарно, щоб не сказати гірше!

Скажу чесно, якщо б це зробила моя дитина, то в мене б вже дитини не було! І вона про це знає! У нас бандерівців все строго (посміхається). Якщо ми народилися в Україні, ми повинні залишатися українцями!

- Михайло Григорович, якщо б вони (прим. Валерій Самодай-молодший та Валерій Самодай-старший) попередили б Вас про це рішення, обговорили б це з Вами, ваша позиція змінилася б?

- Ні, авжеж ні! Я категорично проти зміни громадянства, тим паче на російське! Я обома руками «за» щоб наші спортсмени грали за кордоном! Але без зміни громадянства! Авжеж люди в нас не раби, у нас вільний світ і країна... Я розумію, що ми всіх не втримаємо! Але будемо робити все, що зможемо!