28 липня в Києві відбулося засідання виконкому ФВУ, який затвердив систему проведення чемпіонату та Кубку України сезону-2016/17, а також прийняв низку важливих рішень.

ЖІНОЧА СУПЕРЛІГА

Розпочнемо з жіночої Суперліги, адже тут є дуже цікава новина – в Суперлігу повертається одеська команда майстрів. Вона допущена до елітного дивізіону у виді виключення у зв’язку з відродженням багатих традицій одеського волейболу, але з умовою надання фінансових гарантій участі в змаганнях чемпіонату та Кубку України сезону-2016/17. Якщо це відбудеться, в Суперлізі гратиме не вісім, а дев’ять колективів.

Команди зіграють за звичною схемою: на першому етапі – спарені матчі в два кола, тобто по 32 матчі. На другому етапі перша четвірка зіграє два тури на майданчиках клубів, які займуть перші та другі місця в регулярному чемпіонаті. Таким же чином, відбудуться змагання команд, які посядуть з 5-го по 9-е місця. 

ЧОЛОВІЧА СУПЕРЛІГА

Виконком ФВУ затвердив формулу проведення чемпіонату України серед чоловічих команд, яка обговорювалася представниками команд на спільному засіданні на початку липня. Отже, чемпіон України сезону-2016/17 буде визначений за підсумком трьох етапів. Перший – регулярний чемпіонат, який складатиметься з 14-ти турів, де команди зіграють спарені матчі вдома та на виїзді. Другий етап – турніри першої (1-4-е місця) та другої четвірок (5-8-е місця) – по чотири тури, де команди традиційно стартуватимуть з бонусними очками (3,2,1,0). Третій етап – плей-офф за перше та третє місця (до 3-х перемог).

Команда, яка займе останнє, восьме, місце в чемпіонаті, «вилітає» у вищу лігу, а колектив, який посяде сьому позицію, зіграє серію перехідних матчів (до 3-х перемог) з другою командою вищої ліги.

Базові дні проведення обох чемпіонатів, як і раніше, п’ятниця та субота. Розпочнуться чемпіонати 21 жовтня. 

ПОЗАЧЕРГОВИЙ КОНГРЕС

15 жовтня в Києві, в Палаці, де в цей же день пройдуть матчі чоловічого та жіночого Суперкубку, відбудеться позачерговий Конгрес. Його збирають за для того, щоб внести зміни в Статут ФВУ у зв’язку із змінами «Закону про громадські організації». 

СУПЕРКУБОК

Проведення матчів Суперкубку приурочено до святкування 25-річчя Федерації волейболу України. Після них відбудеться урочистий концерт. Також в цей день в Палаці спорту відбудуться і інші заходи, приурочені до визначної дати. Створений оргкомітет по проведенню Суперкубку, який очолив Володимир Дорош. 

КУБОК УКРАЇНИ

Особливість змагань Кубку України сезону-2016/17 – фінальні матчі чолових та жіночих змагань відбудуться в один день, а саме 11 лютого, в одному місці.

Кубок України серед чоловічих команд складатиметься з п’яти етапів, на першому з них команди вищої ліги та дві із Суперліги зіграють в підгрупах. На другому етапі учасники зіграють в трьох підгрупах, після чого за системою плей-офф визначать переможця. «Локомотив» та «Барком» як фіналісти минулого Кубку стартують відразу з плей-офф. У змаганнях жінок «Хімік» як учасник єврокубку звільнений від першого етапу.

ВИЩА, ПЕРША ТА ДРУГА ЛІГИ

У змагання чоловічої вищої ліги вже заявилося 14 команд, очікується підтвердження ще від двох колективів. Після дворічної перерви поновлюються змагання вищої ліги серед жіночих команд – тут вже заявилися сім команд.

Також жіночі та чоловічі команди, які грали раніше в чемпіонаті України серед аматорів, переходять в статус професійних команд та гратимуть в першій та другої лігах.

КОМІСІЇ, КОМІТЕТИ, ДИРЕКТОРАТ

Затверджені склади Директорату (голова – Андрій Льопа), а також всіх комісій та комітетів. Зокрема, створена комісія з етики та чесної гри (голова – Олег Баран, заступник – Юрій Крюков) та комісія по присвоєнню суддівських звань. Поширений склад арбітражної комісії, яку продовжує очолювати Анатолій Коваленко. Зараз у склад комісії входять дев’ять членів. Змінили голову методичного відділу – його очолюватиме суддя міжнародної категорії Олексій Скібіцький. Новим секретарем цієї комісії призначений Володимир Пасюта.

ЗБІРНІ

Затверджені плани підготовки збірних команд України до відбіркового турніру чемпіонату Європи. Чоловіча збірна готуватиметься в Харкові і неодмінно зіграє в міжнародному турнірі – розглядаються варіанти в Польщі та Білорусії.

За матерiалами прес-служби ФВУ