У 2016 році Україна відзначає ювілей пляжного волейболу! 20 років тому Асоціація пляжного волейболу в Україні, створена під егідою ФВУ, провела перший чемпіонат країни з цього виду спорту.

Із початком року Федерація волейболу України отримує перші привітання у зв’язку з ювілеєм «біч-волею». До ФВУ надійшов лист Директора турнірів ФІВБ з пляжного волейболу Анджело Сквео.

Дорогі друзі!

Від імені Міжнародної федерації волейболу (ФІВБ) вітаю Вас зі славетним ювілеєм – 20-річчям пляжного волейболу в Україні. Федерація волейболу України впродовж останніх двох десятиріч активно займається розвитком пляжного волейболу. Вперше спортсмени незалежної України брали участь в чемпіонаті Європи в 1996 році, що проходив в швейцарському місті Іон. А вже за декілька років в фіналі етапу чемпіонату Європи в Загребі (Хорватія) Олександр Дяченко та Олексій Кулініч здобули перші золоті нагороди для України. В 2005 році на турнірі ФІВБ серії «Челленджер» цей успіх вдалося повторити іншій українській команді у складі Миколи Бабіча та Олега Ніколаєва. Також варто згадати про видатний успіх українок Світлани Бабуріної та Галини Ошейко, які на одному з найпрестижніших турнірів ФІВБ – «Гран Слем» в Крагенфурті (Австрія) завоювали срібні нагороди.  

Україна може пишатися багатьма своїми гравцями, такими як: чемпіони світу та Європи U-18, U-19, U-21, U-23 Сергій Попов та Валерій Самодай, призери світових та європейських молодіжних та юніорських чемпіонатів – Олег Плотницький, Ілля Ковальов, Павло Остапенко, Віталій Дідух, Тимофій Полуян, Дмитро Вієцький. Федерація волейболу України також відома як організатор міжнародних змагань – чотири турніри ФІВБ серії «Челленджер», два юніорських чемпіонати Європи, Континентальний Кубок та інші турніри. В 2015 році 190 команд дівчат та юнаків взяли участь у фестивалі пляжного волейболу в Києві. Ми дуже задоволені з того, як розвивається пляжний волейбол в Україні і ми бажаємо подальших успіхів для українських спортсменів на міжнародній арені.

З моменту дебюту пляжного волейболу на Олімпійських іграх 1996 року в Атланті Федерація волейболу України була однією з перших, яка повірила в унікальність цього виду спорту, що поєднує в собі олімпійські цінності , видовищність гри, рівні умови для чоловіків та жінок, принципи «чесної гри», сімейні ідеали та віру в майбутнє.

З цього приводу ми хотіли б подякувати президенту Федерації волейболу України Володимиру Туровському, почесному президенту Асоціації пляжного волейболу України Івану Тищенку та голові Комісії ФВУ з пляжного волейболу Валерію Самодаю за прихильність та професіоналізм. За великими успіхами завжди стоять люди, що здатні перетворити ідею в реальність. Це вимагає багато зусиль, самовідданості, навиків та управлінських вмінь. Ваше розуміння та наполеглива праця торують шлях для розвитку пляжного волейболу не лише в Україні, але й надихає на подібні звершення інші спортивні організації по всьому світу.

Ми раді розділити з Вами цю святкову мить та сподіваємось, що в майбутньому будемо разом вітати успіхи українського пляжного волейболу.

 

З повагою,

Angelo Squeo

Директор турнірів ФІВБ з пляжного волейболу