Протягом одного дня президент ЄКВ провів дуже плідні зустрічі з головою НОК України Сергієм БУБКОЮ, заступником Міністра освіти і науки Романом ГРЕБОЮ та Міністром спорту Ігорем ЖДАНОВИМ.

Як ми вже повідомляли, вперше за часів Незалежності України до нас завітав почесний гість – президент Європейської конфедерації волейболу Александар Боричич, який прибув у компанії члена правління ЄКВ Здеслава Барача. Програма їхнього перебування в нашій країні виявилася напрочуд насиченою. Зокрема, вони відвідали поєдинки Суперкубка України в Черкасах, де керманич ЄКВ особисто вручив почесні призи капітанам команд-переможниць – жіночого «Хіміка» з Южного та чоловічого «Локомотива» з Харкова.

- Враховуюче те, що я побачив на майданчику, можу сказати, що учасники Суперкубка - команди середнього європейського рівня, - зауважив Александар Боричич. – Проте в їхніх складах я відзначив для себе кількох дуже талановитих молодих волейболістів. Це свідчить про наявність перспективного резерву нинішнім лідерам ваших національних збірних і, відповідно, про реальну можливість поліпшення їхніх результатів і досягнень.

Наступного дня волейбольні VIP-гості мали дуже змістовні та продуктивні зустрічі з керівництвом нашого Олімпійського комітету, а також Міністерств освіти і науки та молоді і спорту. 

Спочатку в Олімпійському домі голову ЄКВ та його супутника, яких супроводжував президент Федерації волейболу України Михайло Мельник, привітав особисто Сергій Бубка. Співрозмовники обмінялися думками щодо розвитку волейболу в Європі загалом та Україні – зокрема. При цьому голова НОК виказав хороше знання волейбольної історії нашої держави.  

cev

- Україна пишається видатними олімпійськими чемпіонами з волейболу: Юрієм Поярковим, Юрієм Венгеровским, Едуардом Сибіряковим, Володимиром Бєляєвим, Володимиром Івановим, Федором Лащоновим і багатьма іншими», - наголосив Сергій Бубка. – Взагалі ж волейбол – популярний і видовищний вид спорту, що має свої вагомі переваги над іншими. Це гра, яка приносить масу позитивних емоцій. І мені дуже приємно відзначити, що останнім часом знову відчувається суттєвий підйом в розвитку українського волейболу. Зокрема, у 2017 році жіноча і чоловіча збірні України здобули чудові перемоги в Євролізі, мають хороші досягнення на юніорських і юнацьких рівнях.

У зв’язку із цим Сергій Бубка висловив вдячність керівництву ФВУ за плідну роботу та підкреслив, що Національний олімпійський комітет розглядає підтримку і співпрацю з федераціями як пріоритетний і стратегічний напрям – більше 70% загального бюджету НОК через різні програми направляється національним федераціям для допомоги спортсменам і тренерам, ефективної діяльності суб’єктів олімпійського руху. 

cev

Александар Боричич, у свою чергу, також відзначив вагомий прогрес України в розвитку волейболу, наголосивши, що це гарний приклад для інших країн – як потрібно рухатися вперед.   

З урахуванням змін у форматі проведення провідних міжнародних турнірів  (зокрема, створення Ліги націй замість чоловічої Світової ліги та жіночого Гран-прі), співрозмовники наголосили також на важливості участі національних збірних України в найпрестижніших змаганнях, що сприятиме зростанню їхньої майстерності та подальшому розвитку волейболу в нашій країні. 

Нарешті, учасники зустрічі приділили особливу увагу питанням впровадження і реалізації в Україні шкільних та студентських волейбольних проектів, забезпечення загальноосвітніх закладів та ВУЗів необхідним спортивним інвентарем, проведенню міжнародних турнірів для різних вікових категорій.

До речі, саме це стало однією з найголовніших тем наступної розмови Александара Боричича із заступником Міністра освіти і науки Романом Гребою. При цьому президент ЄКВ відзначив хороші результати наших студентських збірних на нещодавній Всесвітній Універсіаді (хлопці посіли там четверте місце, а дівчата здобули бронзові медалі).

cev

Ну, а Міністра спорту Ігора Жданова президент ЄКВ вразив інформацією про грандіозні плани розвитку волейболу на снігу – нової дисципліни, яка набирає популярності та згодом може увійти до програми зимових Олімпійських ігор. І тут, мовляв, не слід дрімати: хто раніше за інших опиниться на гребні цього ноу-хау – той матиме солідну перевагу над не досить проворними.

Наш профільний міністр тут же провів паралель із баскетболом 3х3, де українські спортсмени виявилися одними із перших, хто взявся активно розвивати цей вид, тож і мають нині престижні нагороди чемпіонатів Європи та світу. Тому Ігор Жданов вважає, що в Україні і волейбол на снігу швидко може знайти багато прихильників.

cev

…Збираючись до аеропорту, Александар Боричич резюмував, що дуже задоволений і побаченим у Черкасах, і змістовністю зустрічей з вищезазначеними особистостями. Тож, сподіваємося, подальша співпраця ЄКВ та ФВУ обіцяє бути дуже продуктивною для обох сторін!