Голова Директорату ФВУ підбив підсумки сезону минулого і розповів про плани, ідеї та зміни на сезон наступний.

- Змагання команд Суперліги проводилися за різними схемами: у чоловіків – одна, у жінок – інша. Яка з них виправдала себе більше?

- Насправді дуже важко віднайти таку схему, якою були би задоволені всі без винятку. Тож ми дослуховуємося до пропозицій представників клубів. Перед кожним сезоном вони традиційно збираються на нараду та самі вирішують, яка схема їх влаштовує більше. Протягом трьох останніх років бачимо, що, зокрема, жіночі клуби нинішня цілком влаштовує. Тобто, перший етап – це спарені тури у два кола, а далі – два фінальних тури. Була пропозиція, щоби представники «Фіналу чотирьох» приймали суперників у себе вдома почергово, проте наставники вважають, що цілком достатньо й двух «побачень». Тож наступного сезону жіночий чемпіонат проходитиме повністю за схемою попереднього.

У чоловіків сповідується класична італійська система: також спарені тури у два кола і далі – плей-офф. У принципі, всі залишилися задоволеними, тим більше, у «золотій серії» вболівальники стали свідками п’ятьох дуже цікавих поєдинків! Тож наступного сезону буде лише одна зміна: на першому етапі плей-офф, в разі якщо рахунок буде 1:1, по завершенні другого матчу суперники одразу ж зіграють вирішальний «золотий сет». Треті матчі вирішили не проводити. 

- А як буде у вищій лізі? У минулому сезоні представники деяких клубів скаржилися, що загалом матчів було замало...

- Тут усе просто. Гравці переважної більшості колективів «вишки» не є професіоналами і мають інші місця основної роботи. Зрозуміло, що поєдинки кожного тижня і два-три виїзди на місяць їх аж ніяк не влаштовують. Тому календар був складений таким чином, щоби в них не виникло проблем і ситуацій, коли вони в окремих випадках елементарно не матимуть змоги допомогти своїм командам.    

Справді, по завершенні останнього чемпіонату були пропозиції застосувати систему на кшталт суперлігової, проте більшість їх не підтримала. Тобто, на данний час щось змінювати нема сенсу. Крім головного болю це нічого не принесе.

Натомість, у жінок постійно зростає кількість учасників. Якщо у позаминулому сезоні їх було лише вісім, а у минулому – дванадцять, то в наступному буде уже чотирнадцять. Тож тепер доведеться проводити не п’ять турів, а сім, плюс – два фінальних.

У чоловіків усе залишиться без змін. Шістнадцять клубів проведуть сім турів і далі – два фінальних.

- Перша ліга...

- А ось тут у чоловіків кількість учасників розшириться до сімнадцяти. Вісім із них гратимуть у Західній зоні, і дев’ять – у Східній. По дві накращі команди вийдуть до «Фіналу чотирьох», де у двох турах розіграють між собою комплекти медалей.

У жінок поки заявилися дванадцять команд, але є ще бажаючі приєдинатися. Наразі вони вирішують свої фінансово-організаційні питання, тож Директорат ФВУ вирішив піти їм назустріч і трохи зачекати. Час іще дозволяє...  

- А друга ліга також залишиться лише чоловічою?

- Так. У чоловіків географія команд розширюється активніше, тож усіх іх, на відміну від жінок, об’єднати в рамках першої ліги неможливо. Тим більше, нині маємо звернення від кількох нових колективів. Тож і тут ми вирішили дещо зачекати із визначенням остаточної кількості учасників другої ліги та схемою проведення чемпіонату.

- Розіграш Кубка України залишиться незмінним?

- Ні, тут маємо певні зміни. У жінок буде три етапи – перший, другий і фінальний. У чоловіків змагання проходитимуть у чотири етапи. Вирішальний етап – це не просто титульні поєдинки, а «Фінали чотирьох». Їхніми господарами стануть ті міста, які запропонують найкращі умови для організації та проведення цього волейбольного свята. Тож у лютому 2019 року володарів почесного призу спочатку визначать чоловіки, а потім – жінки. 

Також варто зауважити, що на перших етапах турніру змагатимуться лише представники вищої, першої та другої ліг, із другого етапу до тих долучаться сьома та восьма команди Суперліги, а з третього в боротьбу вступлять усі інші представники елітного дивізіону на чолі з діючими чемпіонами країни.

- Суперкубок?

- Обов’язково! 22 вересня жінки та чоловіки визначать володарів цих почесних трофеїв. Проте в якому саме місті відбуться поєдинки – питання поки відкрите. Є кілька претендентів...

Також хочу зауважити, що нинішнього року сезон ми розпочинаємо раніше – 15 вересня. Це пов’язано з тим, що 6 і 9 січня наші жіноча та чоловіча збірні мають провести поєдинки кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи. Отже, десь із 20 грудня у них розпочнуться підготовчі збори, а матчі першості Суперліги поновляться 15-16 січня. Закінчиться же сезон у середині квітня, оскільки у травні стартує чергова «Золота євроліга». Ми хочемо, щоби гравці отримали хоча б 10-12 днів для повноцінного відпочинку.

- Як регламентовано дозаявки гравців?

- Ми визначили чіткі фінансові моменти, в залежності від часу цієї дозаявки. Якщо вона робиться протягом першого етапу чемпіонату – це одна сума, якщо пізніше – вже значно більша. На офіційному сайті ФВУ цей момент відображений максимально детально. Тому лише додам, що останній термін можливостей дозаявки – 31 січня. 

- Перейдемо до іншої теми. Чи є можливість якось впливати на якість обладнання ігрових залів? Для початку, хоча б на рівні клубів Суперліги...

- Звичайно, є. У нас навіть у Регламенті прописані мінімальні вимоги. Тож цього року і на Виконкомі ФВУ, і на тренерській нараді ми попереджали, що будемо реагувати на виконання цих вимог жорсткіше. Тож якщо команда не може забезпечити їх у власному залі – нехай грає там, де вони забезпечені. А то, чого гріха таїти, є такі роздягальні, коди навіть зайти моторошно!

Зокрема звертаюся до учасників фінальних турів, котрі отримають право приймати суперників у себе вдома. Або вони знаходять підходящу арену, або право стати господарем туру перейде до нижчої за рейтингом команди, яка, втім, матиме для цього ліпші умови.

Ми не вимагаємо обов’язково будувати нові арени. Але довести до ладу хоча б наявні – будьте ласкаві!

- Електронні протоколи – це зобов’язання лише для колективів Суперліги?

- І для представників «вишки» - також! Адже на всьому пострадянському просторі лише Україна і, можливо, ще Білорусь та Молдова, до останнього залишалася у цьому питанні серед відсталих. Тож особисто я дуже радий, що електронний прогрес нарешті досяг і нашої країни. Паралельно із тим у матчах команд Суперліги вестиметься онлайн-статистика. Її можна буде бачити у спеціальному розділі на офіційному сайті ФВУ. Так давно вже працює весь світ, так час почати працювати й нам.

- А як стосовно того, що більшість команд тієї ж Суперліги досі не має офіційних клубних сайтів?

- Таке питання також будемо вирішувати. На мій погляд, це не є великою проблемою, було би бажання. Так само як і організація якісних онлайн-трансляцій ігор. Правила мають бути однаковими для всіх. Тож якщо одні сумлінно виконують свої обов’язки, то чому інші мають їх ігнорувати? Відповідно, якщо в минулому сезоні ми обмежувалися попередженнями, то в наступному доведеться застосовувати штрафні санкції. Інакше прогресу, здається, не буде...