Волейбол у світі не стоїть на місті, разом з ним розвивається і суддівство. З нового сезону в Італії в розпорядженні арбітрів три види карток. Якщо жовтими та червоними вони, як і раніше, карають гравців за неспортивну поведінку та інші порушення, то зеленими картками з написом fair play, навпаки, заохочують волейболістів.

Volleyball.ua не міг пройти повз такої події та звернувся до голови Арбітражної комісії ФВУ Олексія Станіславовича Скібіцького, з проханням розказати що таке "зелена картка". Український арбітр, вже за доброю традицією, пояснив значення та необхідність "зеленої картки" та fair play загалом, а також поділився своїми думками з приводу введенням цього терміну в українському волейболі.  

- Олексію Станіславовичу, розкажіть що таке "зелена картка" та яка її роль у волейболі.

- У сезоні 2018\19 в чемпіонаті Італії Серії A1 започатковано "CARTELLINO VERDE/GREEN CARD/ЗЕЛЕНА КАРТКА" з метою популяризації та підвищенням цінності FAIR PLAY, а також з метою оптимізації зупинок гри, що постійно зростають. Повага спортсменів/клубів до правил, суперника та рішення судді повинна бути винагороджена.

green card
Фото legavolley.it

Зокрема, у випадку запиту відео-челлендж, гравець, який можливо торкнувся м’яча на блоці, може:

  • Визнати торкання (підняттям руки). У цьому випадку верифікація торкання м’яча на блоці системою відео-челлендж припиняється, кількість запитів у команди залишається незмінною, а гравець отримує "зелену картку".
  • Не визнавати торкання. У цьому випадку відбувається перевірка торкання системою відео-челлендж та у випадку підтвердження торкання, гравець має бути усно попереджений (verbal warning). Повторення такої поведінки у наступних епізодах будь-яким членом цієї команди повинно бути покарано санкцією за затримку часу.

Команда, що наприкінці сезону отримає найбільшу кількість зелених карток, буде нагороджена FAIR PLAY AWARD of LEGA. Винагорода, сума якої буде вирішена Лігою Серії A1, буде витрачена на благодійну мету, яка буде визначена гравцями клубу.

Першу зелену картку в Італії отримав капітан "Трентіно" зв’язуючий Сімоне Джаннелли в півфінальному матчі за Суперкубок Італії-2018.  

Ця інформація отримана з першоджерела, з FIPAV (Федерація волейболу Італії - прим.автора.), і користуючись нагодою, хочу подякувати за надану інформацію Luciano Gaspari, голові арбітражної комісії ЕКВ.

- Чи можлива поява зеленої картки в українському волейболі?

- В українському волейболі, поняття FAIR PLAY не користується повагою, зате користується повагою поняття ПЕРЕМОГА БУДЬ-ЯКОЮ ЦІНОЮ. Проблеми волейболу в Україні гарно описані в інтерв’ю діагонального "Барком-Кажани" Михайла Бібера.

Брак коштів, низький рівень організація турів (холодні, маленькі зали), недостатнє висвітлення волейболу у ЗМІ, хамство (як зі сторони глядачів до гравців/суддів, так і гравців/тренерів до суддів) - ось проблеми сьогодення у волейболі в Україні. Якщо хочемо зробити волейбол в Україні кращим – маємо ці проблеми вирішити разом: федерація, клуби, судді, спортивні журналісти. Ми не існуємо окремо один від одного, нас об’єднує волейбол.

Що стосується хамства та агресії – ці речі неприпустимі не тільки у спортивному залі, але й у житті. На жаль, це відбувається. Недавній випадок – образи у бік суддівської бригади зі сторони гравця, що є працівником правоохоронних органів! У суддівському корпусі України є три підполковники у відставці (один з яких МВД), 6 кандидатів наук, зав.кафедрами, директори спортивних шкіл, директор одного з найбільших підприємств в Україні, майстри спорту, голови обласних федерацій волейболу. Президент ФВУ Мельник Михайло Григорович також суддя! А це говорить про довіру волейбольної громади України до суддів, бо громада вибрала не гравця, не тренера, не спортивного функціонера, а саме суддю.

mihaylo melnik
Президент ФВУ Михайло Мельник (зліва) \ фото: facebook.com

Директорат ФВУ намагається змінити ситуацію з організацією турів на краще: ведення електронного протоколу, ведення статистики матчу, підвищення вимог до відеотрансляцій. Але всі ці речі наштовхуються на небажання щось змінювати саме у клубів. Так, авжеж, потрібен ноутбук, відеокамера, потрібна навчена людина, яка б вела статистику матчу, потрібна людина, яка б вела якісний відеозапис та поширювала його на youtube каналі ФВУ, потрібно запрошувати журналістів та фотографів. Є клуби, які роблять це, і роблять якісно, але ж є і клуби, які роблять це так, аби рахувалося, а деякі взагалі вважають, що все це не потрібне. Ми нічого нового у волейболі не придумаємо, і якщо не хочемо бути на задвірках, маємо йти цим шляхом.

Повертаючись до інтерв’ю Михайла Бібера, тішить те, що молоде покоління бачить і говорить про проблеми, і це дає надію на те, що проблеми будуть вирішені та волейбол в Україні буде, і буде на високому рівні.

oleksiy skibitskiy
Олексій Скібіцький, головний арбітр матчу за Суперкубок України-2018 "Хімік" - "Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ" \ фото: Микола Миколайович

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Цікавий та важкий момент для суддівства"

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Якщо виникає проблема, потрібно не кричати, а шукати шляхи її вирішення"

Арбітражна комісія ФВУ коментує фінал Кубку України та стан справ в українському суддівстві