Між гравцем чоловічої збірної України Олегом Плотницьким та президентом Федерації волейболу України Михайлом Мельником сталася неприємна ситуація.

ЩО СТАЛОСЯ?

Олег Плотницький – український волейболіст, який з листопада 2017 року грає за італійську "Монцу" в одному з найсильніших чемпіонатів світу. Більш того, він шостий в Серії А1 в рейтингу гравців на прийомі і третій за кількістю ейсів (попереду тільки легенди Атанасьєвіч і Леон). Йому виповниться тільки 22.

У червні минулого року Плотницький травмувався і не зміг допомогти збірній в кваліфікації до чемпіонату Європи. Але хлопці впоралися і без нього, і вперше за 14 років зіграють на великому турнірі. Начебто, нічого дивного – звичайна ситуація з травмою спортсмена. Але 27 грудня вийшло інтерв’ю волейболіста. 

- Чи підтримували з тобою зв’язок після операції і в процесі відновлення тренерський штаб збірної України, представники федерації волейболу?

- Це така, досить болюча тема для мене, бо тренер [Угіс Крастіньш – прим.автора]— молодець, велике дякую йому. Часто дзвонив, питав. Знаю, що дивиться мої ігри, стежить, пише після кожної гри. Лікар зі збірної теж дзвонив. А щодо федерації — цікаве питання. Оскільки я люблю говорити завжди правду в інтерв’ю, може когось цим спровокую, але нічого страшного. Мені не телефонували, не запитували. Це не те, щоб образливо, але я вважаю, що не остання людина в збірній. Можливо, вони розраховують на молодих, я знаю багатьох молодих, але поки не бачу людей, які могли б замінити мене, Дмитра Вієцького, Тимофія Полуяна чи Андрія Рогожина. Це чотири молоді гравці, які були на Євро в нас (молодіжна збірна України U-20, яка виграла срібло чемпіонату Європи-2016, — прим. автора), потім потрапили в збірну, і я поки не бачу, хто буде міняти нас. Є в збірній досвідчені гравці, вони не те, щоб у віці, але, думаю, їм теж скоро стане не те, щоб нецікаво, а просто фізично складно грати сезон в клубі, а потім приїжджати в збірну. З федерації не було дзвінка, один раз лише мені подзвонив президент Михайло Мельник — після операції, але я не зміг підняти слухавку, тому що ще був під наркозом. Після цього з ним не зідзвонювалися.

- Ще в листопаді  ви виклали пост в Instagram, що не гратимете за збірну в січневих матчах відбору на Євро-2019. Це через графік матчів у Серії А, чи були якісь інші причини?

- Мені подзвонив тренер, ми поговорили, я пояснив ситуацію. По-перше, не бачу сенсу їхати на дві гри. По-друге, моє плече хоч і здорове, і лікар дозволив грати, але мені ще багато потрібно зробити, щоб я був впевнений в ньому на всі 100%. У голові я впевнений, але треба, щоб це було в реальності. Після матчів — дуже складно, його потрібно відновлювати, воно болить. Але це нормальна ситуація, адже була операція, ще не всі м’язи відновилися, було хороше навантаження в перших матчах. Я пояснив цю ситуацію тренеру, до того ж вони вже майже вийшли на чемпіонат Європи — треба взяти одне очко в двох матчах. Думаю, у нас там непогані люди зібратися, вони з легкістю візьмуть це очко і легко кваліфікуються. І мені не треба буде турбувати свій клуб, що знову поїхав до збірної, коли чемпіонат Італії продовжується, і плече відпочине. Ми обговорили це питання з тренером, він мав обговорити його з президентом федерації. Тренер сказав, що мене зрозумів, за це йому дякую, і думаю, що президент федерації мене теж зрозуміє. Далі буде видно, після сезону буде видно. Ніяких планів після сезону я не будую поки.

- Тобто ваша участь в фінальній частині Євро, якщо Україна туди вийде, під питанням?

- Мені завжди хотілося зіграти з Україною на якомусь великому турнірі, представляти її, це завжди було моєю мрією, але після того, як до тебе так ставляться — коли ти граєш, ти красень, але як тільки щось сталося, одразу задню включаємо. Не люблю я так, не люблю. Стараюся не робити, і не люблю, коли так роблять зі мною. Тим більше в такі моменти: якщо глянути трохи вперед, то не бачу нікого. От зараз підуть досвідчені гравці, я не бачу, як буде збірна далі. Сподіваюся, що за роки два у нас ще хтось виросте, будуть великі зірки, але два роки не такий великий термін, щоб виховати хорошого волейболіста. Щодо моєї участі в Євро-2019 — це буде вирішуватися після того, як Україна туди вийде. Побачимо, що буде літом. Бо думаю, що наші плани зі збірною розминуться влітку. Я весь час зараз відштовхуюся від плеча, від свого здоров’я.

oleg plotnytskiy
Олег Плотницький \ фото: verovolley.com

Якщо коротко, то Олег розповів, що до нього погано ставляться в Федерації волейболу України – зокрема, президент ФВУ Михайло Мельник (в минулому – відомий міжнародний арбітр - прим.автора). Але нічого конкретного гравець так і не пояснив. До цього часу нічого не коментував і Мельник.

Плотницький навіть видалився із соцмереж, але нещодавно повернувся. Він активно пише, відповідає на коментарі в себе на сторінці і на сторінці Sport Arena, де вийшло його інтерв’ю – в більшості про ситуацію з Михайлом Мельником. Андрій Сеньків з сайту Tribuna.com вирішив розібратися в ситуації.

ОПЕРАЦІЯ

Плотницький зазнав травми під час матчів за збірну України. Волейболіст мав страхування і міг претендувати на компенсацію – потрібно було зафіксувати травму в протоколі матчу. Однак ні тренер, ні лікар, ні сам гравець цього не зробили – Олег пропускав тренування, але виходив на паркет і був найкращим в складі нашої команди. 

"Можливо, було непорозуміння через те, що я зробив операцію, не попередивши федерацію. У мене нема претензій – там була і моя помилка. Я дограв дві гри з травмою. До мене дійшла версія, що президент засмутився через те, що я не подзвонив і не попередив, що буду робити операцію. Мені її зробили і вислали рахунок в ФВУ. Операція і відновлення коштували 25 тисяч євро. Федерація відмовила – ніхто не зафіксував травму. Претензій немає, все нормально", – пояснює Плотницький.

oleg plotnytskiy

Михайло Мельник для Tribuna.com також дав коментар: 

"Плотницький перед матчем на тренування не прийшов. Тренер сказав, що поболює плече, але грати буде. Через три дні граємо в Івано-Франківську і взагалі ніяких скарг. Ми водили його на МРТ – воно нічого не показало. Італійці потім зробили контрастне МРТ і там показало, що є якийсь розрив. Потім до нас приходить запит з "Монци" – чи застрахований Олег? Але ж страхування в нього діяло лише під час матчів за збірну і страхова компанія не могла нічого оплатити. Більше ніяких питань не було. Наступного дня дзвоню Олегу, він не бере трубки. Пишу – не відповідає. Згодом у Федерацію приходить трансфер (закордонний клуб виплачує Федерації компенсацію за гравця – прим.автора) на Плотницького. А в Італію, Росію, Польщу трансфер коштує найбільше – це країни п’ятої (найвищої) категорії. Ми виставили ціну – біля шести тисяч євро. Олег написав моїй помічниці: "В клубі незадоволені. Вони витратили 11 тисяч на операцію. А тут ще таку суму захотіли». У нас була домовленість з гравцями – якщо волейболіст грає за збірну, то можемо скоротити суму цієї виплати для нас на 30 відсотків. Але в цій ситуації я не дотримався принципу – скоротив суму аж на 50 відсотків. Ми отримали від "Монци" десь 3 тисячі євро. Розуміли, що треба якось віддячити за ту операцію".

mihailo melnik
Михайло Мельник \ фото: Богдан Досюк

УМОВИ

Наскільки відомо Tribuna.com, ніяких проблем з преміями, інфраструктурою чи іншими побутовими питаннями в збірній нема. І гравці, і тренерський штаб всім задоволені. Це підтвердив і Плотницький, але додав – дивно цим пишатися, все так і має бути: 

"Весь час говоримо про мінуси нашого президента, але не говоримо за плюси. Мене про них не питали ніколи. У нас все добре – ми граємо в Євролізі, будемо грати на чемпіонаті Європи. Але не можна говорити, що це зробив тільки президент. Ні. Здається, що Михайло Мельник прийшов і все порішав. У кожному інтерв’ю він говорить: "Ми вперше за стільки років заявилися в Євролігу. Не знаю, чому люди не робили цього до мене". Реально йдеться тільки про те, що він це зробив. Він висунув цю ідею, наполіг на ній, але результат цього – всіх. Він просто зробив свою роботу. Ту роботу, яку він повинен робити. Це не геройство. Не працює так, що нема його – нема нас. Правильно: нема нас – нема його", – вважає Плотницький.

ГОРДІСТЬ

Олег Плотницький – людина, яка знає собі ціну. Це підтверджують як і його слова, так і результати в італійському чемпіонаті, показники під час виступів за збірну України й капітанська пов’язка там. Після відновлення Плотницького, його зв’язок з Мельником обірвався. Президент лише один раз подзвонив гравцю, але в той момент Олег не міг говорити. І не передзвонив. Це образило волейбольного керівника. На його думку саме Плотницький уникає діалогу. Олег вважає – все навпаки:

"Мені незрозуміло, чому люди спілкуються, спілкуються, а потім все різко закінчується – забувають про твоє існування. Навіть просто не запитати: "Як справи?" Так, він дізнавався через когось, але ми ж особисто спілкуємося. До того ж – дуже добре. Можна було написати чотири букви: "Як ти?" Це не займає стільки часу, як подивитися, кому я поставив лайк на коментар, а чому йому не поставив, або скидати свої інтерв’ю. Можна говорити, що президент не зобов’язаний нам всім дзвонити. Без проблем. Але ми граємо за Україну і у нас немає великого кадрового запасу, якихось професійних гравців хорошого рівня. На молодь подивитися – вона не розвивається. Подивитися на середній вік наших національних збірних – скоро всі вже закінчать", – каже Плотницький.

oleg plotnytskiy
Олег Плотницький \ фото: verovolley.com

У Президента ФВУ Михайла Мельника своя думка.

"Я не дзвонив йому і не збираюся цього робити. Хто він такий, щоб я йому дзвонив? Я раз телефонував. Він не міг передзвонити? Прилітаю додому з фіналу чемпіонату Європи – бачу, він також був на цій грі. І пишу: "Чому ж ти мене не знайшов? Ти ж бачив, що я є". "Я там швидко", – зрозумів, що він щось приховує. Якщо передзвонить, поговоримо. Я ж не баба – мої амбіції ніщо порівняно з амбіціями держави. Але хіба Павелко чи Бродський дзвонять кожному гравцю? Для цього в мене є тренер. Угіс Крастіньш сам з гравцями спілкується – я ж не можу переступати через нього. Є якась етика. Угіс каже: "Все добре". Я ж не маю підстав йому не вірити", – парирує президент Федерації.

ЗМІНА ГРОМАДЯНСТВА

Кілька джерел підтвердили інформацію про те, що Плотницький розглядає варіант з тим, аби змінити громадянство і виступати за іншу країну. Гравець його рівня та потенціалу може розраховувати на виступи в топ-збірній. Як мінімум, у перспективі. Тут питань нема. Олег підтверджує факт відповідної пропозиції, але не більше того:

"Я відмовляюся від змін громадянства і всього іншого. Навіть в такій ситуації. Місце і країна, де ти народився, не може змінитися навіть зі зміною громадянства. У мене мрія зіграти за Україну на великих змаганнях. Так, у мене є пропозиція про зміну громадянства – вона дуже вигідна. Що за збірна? Не буду про це говорити, не хочу. Це питання поки не стоїть – це дуже складно і дорого. Нерозумно змінювати громадянство чисто через таку ситуацію. Президенти змінюються. Якщо навіть думка проскочила, то вона проскочила і вискочила", – запевняє Плотницький.

Михайло Мельник цей варіант розглядає всерйоз:

"Причин такої поведінки може бути дві. Або хтось хоче розвалити команду, або Олег має намір змінити громадянство. Тут варіантів два – Італія або Росія. Його хтось чітко направляє. Але він тоді ж як зрадник стане. А коли починається хвиля про те, що він змінює громадянство через образи від федерації, то зрадник – Мельник. От тільки громадянство не можна змінити без підписа президента федерації. Не я таке велике цабе – такі правила".

oleg plotnytskiy
Олег Плотницький \ фото: Богдан Досюк

ПЛОТНИЦЬКИЙ НЕ ВИСТУПАТИМЕ ЗА ЗБІРНУ?

Плотницький відновився від травми і теоретично був готовий зіграти в січневих матчах збірної. Однак вирішив не їхати – процес відновлення якраз був на фінальній стадії, а Україні для виходу на Євро залишалося набрати лише 1 очко в двох іграх. Крастіньш пішов назустріч волейболісту – ризикувати справді не було сенсу. Загалом Плотницький не збирається ігнорувати запрошення в збірну. 

"Для мене не проблема приїхати в збірну. У мене немає проблеми з командою чи тренером. Якщо приїду в збірну, а президент скаже, що не гратиму? На цьому і закінчиться – поїду додому. Не хоче бачити мене в збірній – без проблем. Він втратить від цього більше, ніж я. Ні на кого не ображаюся і не вимагаю вибачень. Вони мені не потрібні. Моя мета – щоб люди зрозуміли, хто є хто", – каже Плотницький.

Михайло Мельник бачить причину куди глибше. Його не влаштовує те, як себе веде і що говорить гравець: 

"В мене ніяких умов нема, щоб він знову був у збірній – хай просто перестане дурницями займатися. В нього давно є зіркова хвороба. Якщо в команді є сильний гравець, але він вносить розлад, то краще грати без нього. Це командна гра. Люди, які розуміють волейбол, не підтримують його. Він постійно розказує про те, що є капітаном збірної. Але який він капітан? У нас зараз є Ковальчук – він капітан. Плотницький каже, що йому заміни нема. Хіба капітан може так висловлюватися? Я, я, я.. А є ми – команда".

oleg plotnytskiy 
Олег Плотницький \ фото: Богдан Досюк

Український волейболіст активно висловлює свою думку з приводу ситуації, що склалася, а також відповідає на коментарі вболівальників у себе на сторінці Facebook.

oleg plotnytskiy facebook
oleg plotnytskiy facebook
oleg plotnytskiy facebook
Скріншот публікації Олега Плотницького у Facebook