В інформаційно-спортивному центрі «Pari-match» в Києві відбулося перше засідання «Волейбольного прес-клубу», організованого прес-службою ФВУ. Мета подібних заходів – популяризація волейболу в нашій країні, обговорення актуальних проблем цього виду спорту в колі функціонерів, тренерів, фахівців та журналістів, підбиття підсумків виступів волейболістів за останній період.

Цей рік для любителів «літаючого м'яча» проходив під знаком ювілею – 90-річчя з часу появи волейболу в Україні. Учасники «Волейбольного прес-клубу», що відбувся в цей понеділок, підкреслили, що один з найбільш успішних видів спорту для України за історію (ми можемо пишатися 45-ю призерами Олімпійських ігор!) переживає, на жаль, не найкращі часи.

І все ж 2015 рік аж ніяк не можна назвати провальним. Навпаки, є помітними тенденції до покращення результатів! На компліменти вболівальників заслужили, наприклад, студентські збірні України – чоловіча і жіноча, які відмінно виступили на Всесвітній Універсіаді в Кореї. Показаний ними результат – срібні медалі – можна назвати максимально можливим, адже попереду виявилася лише збірна Росії. Увага, що надається державою по відношенню до волейболу у наших східних сусідів, нам і не снилася! Якщо говорити про грошовому еквіваленті, то фінансові вливання у розвиток цього виду спорту у нас і росіян відрізняються в 200, а то і в 300 разів (!) – зрозуміло, не на нашу користь…

Старший тренер нашої чоловічої команди Сергій СКРИПКА зазначив: «Росіяни дуже планомірно готуються до таких змагань, але у фіналі ми зуміли скласти їм гідну конкуренцію. Наприкінці однієї з партій лише випадковість не дозволила нам взяти очко, завдяки якому ми могли виграти сет і мали б при цьому значну перевагу в подальшій грі».

Аналогічні проблеми має і жіноча збірна України. «Десять днів підготовки, які ми мали перед Універсіадою, не йдуть ні в яке порівняння з двома місяцями тренувань у росіян. Тож підсумок фіналу був закономірний», – зізнався наставник наших дівчат Андрій РОМАНОВИЧ.

Відомий волейбольний арбітр, голова Комітету фізкультури і спорту Міністерства освіти України Михайло МЕЛЬНИК висловив сподівання, що за студентським спортом, зокрема волейболом, стоять майбутні успіхи наших атлетів. До речі, як відомо, склад національних збірних України, які в майбутньому році почнуть боротьбу в кваліфікаційних турнірах до Євро-2017, відсотків на 90 повторює кадровий боєкомплект студентських команд.

Прогрес у 2015 році показали і представники пляжного волейболу України, про досягнення яких докладно розповів віце-президент ФВУ Валерій САМОДАЙ. Відразу кілька пар яскраво проявили себе на європейській арені, причому два дуети піднімалися на п'єдестал пошани на молодіжному та юніорському чемпіонатах континенту (тандем Олег Плотницький / Ілля Ковальов серед 20-річних і Дмитро Вієцкий / Тимофій Полуян серед 18-літніх).

Загалом зустріч відбулася у хорошій дружній атмосфері. Цьому сприяла і допомога, сподіваємося, нових друзів ФВУ зі спортивного інформцентру «Pari-match», які забезпечили показ на великому екрані цікавих відео-фрагментів матчів збірних України на Універсіаді. Учасники розмови поділилися своїм баченням розвитку волейболу у майбутньому, прозвучало чимало цікавих запитань журналістів

Враховуючи конструктивний обмін думками та пропозиціями на «Волейбольному прес-клубі», є надія, що такі зустрічі стануть в подальному регулярними.

Пише Прес-служба ФВУ