Судді фінального матчу Кубку України 2017/2018 Володимир Босенко та Сергій Гулька прокоментували спірні моменти матчу та роз'яснили свої рішення. Голова Арбітражної комісії ФВУ Олексій Станіславович Скібіцький, у контексті фінального матчу, розповів про положення справ в українському суддівстві.

Олексій СКІБІЦЬКИЙ, голова Арбітражної комісії ФВУ: "У публікації "19 очков Тевкуна, спорные моменты и защита титула. Обзор финального матча Кубка Украины-2018 (ВИДЕО)", що є текстовою версією відеоблога Костянтина Рябухи, піднято тему суддівства. І я вдячний volleyball.ua за надану можливість прокоментувати матч з точки зору суддівства."

Перший момент: ’’непонятный свисток от арбитров в моменте, где скорее игрок «Баркома» касается антенны, чуть подламывает «Локомотив», выключая концентрацию’’.

Володимир Босенко, арбітр міжнародної категорії

Володимир БОСЕНКО, арбітр міжнародної категорії:

"Щодо епізоду у другому сеті, передача м’яча для атакуючого удару Юрія Томіна була спрямована за межі майданчика і Юрій виконував цей удар під гострим кутом з вільної зони. Після його виконання м’яч спрямований на майданчик суперника торкнувся антени, про що також просигналізував лінійний арбітр №2 (правило 27.2.1.3).

Можливо торкання блокуючим гравцем команди "Барком" могло відбутись, але на нашу думку, антена могла торкнутись гравця "Баркома" після потрапляння в неї м’яча, про що свідчить різка амплітуда коливань антени, яка неможлива була б при торканні людиною, яка виконує блокуючі дії. Тому враховуючи своє бачення, сигнал арбітра на лінії та амплітуду коливань антени суддівська бригада зафіксувала помилку гравця Юрія Томіна - торкання м’ячем антени під час виконання атакуючого удару."

Сергій Гулька, арбітр міжнародної категорії

Сергій ГУЛЬКА, арбітр міжнародної категорії:

"Моє бачення епізоду з торканням антени після атакуючого удару гравця Юрія Томіна, співпадає з вищеописаними деталями епізоду."

Другий момент: "При счете 17:15 произошел решающий момент этой партии. После атаки Максима Дрозда мяч попадает в ногу львовского диагонального и перелетает в самый угол площадки железнодорожников. В трансляции этот момент было видно плохо, а видео повторов у нас еще нет. Денис Фомин контролировал падение мяча и вместе с линейным судьей показывал аут. Но главный судья на вышке показал поле!"

Володимир БОСЕНКО, арбітр міжнародної категорії:

"Щодо епізоду у третьому сеті, спираючись на те, що бачив особисто, а також на сигнал другого арбітра матчу, який був ближче до місця події, і який також бачив, що м’яч  приземлився в куті майданчика, ми зафіксували саме цю помилку – "м’яч в майданчику."

Сергій ГУЛЬКА, арбітр міжнародної категорії:

"Я, як другий арбітр, знаходячись ближче до місця подій бачив, що м’яч приземлився в куті майданчика, про що сигналізував першому арбітру."

Загальний висновок суддівської бригади

"Дуже шкода, що в Україні немає можливостей використовувати систему відеоповторів, тому що арбітри - не роботи, і не можуть бачити усе, зважаючи ще й на те, що швидкість м’яча в чоловічих матчах більша ніж 100 км. за годину. Ми глибоко переконані, що жоден арбітр не бажає, щоб його невірне рішення вплинуло на результат гри." 

ari grasa and skibitskiy oleksiy

Олексій СКІБІЦЬКИЙ, суддя міжнародної категорії, голова АК ФВУ:

"Багаторазово переглядаючи спірні моменти в матчі, про які йде мова вище, як в трансляції XSport, так і переглядаючи відеозапис команд, неможливо визначити момент торкання антени м’ячем чи гравцем, так само момент приземлення м’яча – в майданчику чи поза майданчиком. Щоб точно визначити момент помилки (або непомилки) потрібні спеціалізовані високошвидкісні камери високої розподільчої здатності, розташовані в потрібних місцях. Трансляція та відео команд такої інформації, на жаль, не дає.

У більш-менш напружених матчах завжди є спірні моменті, важкі для суддівства. Для вирішення таких ситуацій і було винайдено систему відеоповторів. ФІВБ, до речі, першою в ігрових видах спорту почала використовувати систему челендж. Зараз систему відеоповторів починають використовувати в інших видах спорту, футболі зокрема. Я хочу звернути вашу увагу, що відеоповтор може попросити не тільки тренер, але і суддя. Система відеоповторів безперечно крок уперед у розвитку волейболу. Питання – чи можемо ми використовувати її в Україні?

Вартість системи челендж більша або дорівнює річному бюджету більшості клубів суперліги України, і сама покупка тільки самої системи не вирішує питання – потрібен оператор цієї системи. Це також фінансове навантаження на клуб. Та навіть за наявності системи челендж в більшості залів України її неможливо встановити. Як ви знаєте, використання системи челендж у Лізі Чемпіонів ЕКВ є обов’язковою. Але не усі клуби-учасники Ліги Чемпіонів мають цю систему – вони беруть цю систему в оренду. Вартість того, щоб приїхала бригада системи челендж та провела матч – від 3000 до 5000 евро. Запросити цю бригаду на матчі Чемпіонату України не проблема, проблема – чи готові волейбольні клуби України до таких фінансових витрат.

Підводячи риску під темою системи відеоповторів, я хочу наголосити, що невикористовуючи систему челендж в Чемпіонаті України клуби погоджуються з тим, що рішення спірних моментів в матчі залишається за суддями. Тут можливі суддівські помилки. Але знов таки – ціна питання. Або відеочелендж – або можливі суддівські помилки. Слово за клубами.

Я впевнений, що судді з Росії, Італії або Польщі не провели б матч краще за суддівську бригаду Босенко В. - Гулька С.

oleksiy skibitskiy

 

Судді з Росії, Італії або Польщі не кращі і не гірші за суддів з України. В Росії, Італії та Польщі у волейболі інші кошти, і як наслідок, кращі умови проведення змагань. Кращі спортивні зали, якщо ми зараз говоримо про суддівство – використання системи челендж (що робить спірні моменти матчу прозорими та зрозумілими для глядачів), краще висвітлення чемпіонатів в мас-медіа та багато інших речей, на які треба звертати увагу та пробувати започаткувати в Україні.

Я можу вас запевнити, що ФВУ прикладає великих зусиль для розвитку волейболу в Україні. Для прикладу можу навести: збільшення ліг та кількості команд, що приймають участь у Чемпіонаті України, активну участь збірних команд у міжнародних змаганнях, наслідком яких є досягнення збірних України.

Але давайте повернемося до теми місця та ролі судді в волейболі.

Ствердження: "виграє команда, програє тренер, а винні завжди судді" старе як світ. І, напевно, воно не зовсім правильне. Будь-яка людина не хоче приймати помилкових рішень, і в тому числі суддя. В сучасному волейболі дії відбуваються стрімко, швидкість м’яча висока, а суддя жива людина, його можливості обмежені (суддя не божество, не Аргос, що має сто очей).

Фінал Кубку України з волейболу 2017-2018. Барком-Кажани Львів - Локомотив Харків

Лінійні судді мають бути цими очими. Але, на жаль, сьогодні робота лінійних суддів в Україні бажає кращого. Це, на мою думку, є найбільш слабким місцем у суддівстві. Якщо ми згадали провідні волейбольні країни Европи – Італію та Польщу, то однозначно робота лінійних суддів в цих країнах краща за роботу лінійних в Україні. АК ФВУ намагається знайти шляхи покращення роботи лінійних суддів. І перш за все – підвищенням контролю за лінійними суддями зі сторони технічного делегата, а також підвищенням відповідальності як самих лінійних суддів, так і людей, які цих суддів призначають. А призначають лінійних суддів голови обласних АК.

Другий рік в Чемпіонаті України використовується форма R-4, стандартна форма оцінювання суддів ФІВБ, як це робиться в Росії, Польщі чи Італії. Безперечно, це крок вперед. На жаль, не всі технічні делегати готові до використання цієї форми. Але саме строга та адекватна оцінка дій суддів технічними делегатами, поряд з самооцінкою та самопідготовкою самих суддів, один з головних чинників професійного зростання судді.

Хочу наголосити, що клуби мають вплив на суддів шляхом участі в суддівському рейтингу. По закінченню сезону Директорат ФВУ робить опитування клубів з проханням ранжування суддів. Разом з оцінюванням суддів технічними делегатами на протязі сезону, думка клубу – одна з головних чинників суддівського рейтингу. А від рейтингу залежить доля судді, він або піднімається на лігу вище, або навпаки, опускається на лігу нижче.

Як Голова АК ФВУ я хочу вас запевнити, що дії суддів контролюються та у випадку безсумнівної суддівської помилки суддівська бригада несе відповідальність згідно Дисціплінарного Кодексу ФВУ.

Судді – публічні персони. Безперечно, преса має право коментувати дії суддів, але коментарі мають бути обгрунтованими, нейтральними та коректними. А бездоказово, грунтуючись тільки на припущеннях, публічно звинувачувати суддів, напевно, буде неправильно. В таких випадках АК ФВУ залишає за собою право відстоювати інтереси суддів усіма можливими законними шляхами.

Ще раз вдячний редакції інтернет-виданню volleybаll.ua за надану можливість висловити свої думки суддям. І судді ФВУ, і АК ФВУ відкриті для спілкування."

 

19 очков Тевкуна, спорные моменты и защита титула. Обзор финального матча Кубка Украины-2018 (ВИДЕО)

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Без минулого немає майбутнього"