Минулого тижня в Чернігові відбулися ігри групи Б-1 Кубка України з волейболу серед жінок.

Для того, щоби вийти до наступного раунду кубкового турніру, чернігівському «Педуніверситету-ШВСМ», який виступає нині у Вищій лізі (другий за силою дивізіон українського волейболу), потрібно було виявитися сильнішим одразу за дві команди Суперліги – «Білозгар-Медуніверситет» із Вінниці та «Орбіту-ЗНУ-ОДЮСШ» із Запоріжжя. Завдання здавалося майже нездійсненним, адже на передсезонному турнірі в Чернігові, присвяченому Дню міста, у вересні, «Педуніверситет» без шансів, з однаковим рахунком 0:3 програв обом своїм суперникам.

Однак у першому матчі відбору підопічні Володимира Жули створили невелику сенсацію і переграли «Білозгар-Медуніверситет» – 3:1 (16:25, 25:20, 25:20, 25:17), у другому матчі «Білозгар» із тим самим рахунком 3:1 виявився сильнішим за «Орбіту». І в підсумку до недільного матчу проти «Орбіти» «Педуніверситет-ШВСМ» підходив у виграшній позиції. Для того, щоби гарантовано потрапити до півфіналу Кубка України, чернігівкам потрібно було виграти лише дві партії, а (при певних розкладах) щоби пройти далі, могло би вистачити навіть одного виграного сету.

До того ж перед кубковими іграми ряди «Педуніверситету» поповнилися 25-річною зв’язуючою Анастасією Ткаченко, яка пропустила минулий сезон і розпочала тренування лише за 10 днів до гри з «Орбітою». Повернулася до команди і Христина Кімейчук. Рік тому вона була основним ліберо чернігівського клубу, але минулого літа перейшла до складу «Білозгару», однак нині знову гратиме за «Педуніверситет». Втім, у матчі проти «Орбіти» Кімейчук була заявлена як догравальниця й на майданчик так і не вийшла.

Підтримувані своїми вболівальниками, чернігівські «студентки» непогано почали гру та створили собі відрив у 4 очки. Однак на подачі Ксенії Пугач гості із Запоріжжя не тільки зрівняли рахунок, а й вийшли вперед: 11:10. Тільки після цього «студентки» змогли виграти очко. У наступному розіграші м’яч тримався у повітрі більше хвилини. Команди з усіх сил не давали йому впасти на своїй половині поля. Цікаво, що в ході цього розіграшу двічі відзначилася атаками Ткаченко (як правило у волейболі зв’язуючі не атакують). Зазвичай про такі епізоди кажуть, що вони ключові. І цей «ключ» здобула чернігівська команда, повернувши собі лідерство в рахунку. 12:11.
Але, вочевидь, потрібних «дверей» для цього «ключа» чернігівські волейболістки не знайшли. Наприкінці партії вони знову відпустили суперниць у рахунку. Ганна Жула зуміла відіграти один сетбол, але не більше. 21:25 і 0:1. «Орбіта» виривається вперед.

Для того, щоби відновити статус-кво, чернігівкам необхідна була перемога у другому сеті. І «студентки» почали його «за здравіє»: двома ейсами відзначилася Юлія Українець. Але радість швидко закінчилася. Своєю вдалою серією подач капітан гостей Олена Козиряцька-Середа створила відрив уже для «Орбіти».

Здавалося, що команду із Запоріжжя вже не наздогнати. Але тут Юлія Українець двома потужними атаками з 4-ї зони скоротила відставання до двох очок і повернула «студенток» у гру. 9:11. Начебто ось він – шанс зачепитися за матч.

Але тут же – дві поспіль помилки у «Педуніверситету». У цілому, окремими моментами чернігівські волейболістки мали непоганий вигляд. Працювали і блок, і прийом. Однак ці дії не виростали у серію: після однієї вдалої дії чернігівки не могли зробити другу одразу, а відповідно – наздогнати суперників шансів уже не було. 17-25 і 0-2.
Перед третім сетом на фавориток перетворилися вже гості, у яких ішла гра та яких від півфіналу Кубка відділяла лише одна виграна партія. І «Орбіта» вирвалася вперед уже на старті ігрового відрізка. 

Здавалося, це вже все... Але гравчині «Педуніверситету» зна­йшли в собі сили кинутись у погоню, а Анастасія Литвинова ейсом зрівняла рахунок: 9:9. Проте на цьому все скінчилося.

«Педуніверситет» просто «став» і ніяк не міг виграти хоча б одне очко. Наступний бал за результативність «студентки», зусиллями Анни Сергєєвої, заробили за рахунку 10:17. Тобто тоді, коли шансів урятувати партію і повернутися у боротьбу за путівку у півфінал уже майже не було. Змінити ситуацію могло лише диво. І… Незважаючи на те, що до дня святого Миколая залишалося так небагато часу, його не сталося... Все, на що вистачило чернігівських дівчат, – відіграти два очка на подачі Олександри Коленко (але для того, щоби повернутися у гру, до того моменту, потрібно було вигравати вже 8 м’ячів поспіль). У підсумку – 16:25 і 0:3. У півфінал виходить «Орбіта», а «Педуніверситет», хоч і був за крок від успіху, зробити цього кроку не зміг.

– Для того, щоби пройти до наступного етапу, нам потрібно було виграти дві партії, але це завдання виявилося непідйомним. Проблеми почалися в середині першої партії. Команда зупинилася. Початок першої партії був за нами. У цей момент потрібно було вирішувати результат гри. Та команда вчергове показала, що гравці ще молоді і не готові до вирішення певних поставлених завдань. Моментами є зріла гра, але щоби виконати завдання в Кубку, цього мало. Потрібно відчувати смак перемоги. І за рахунку 8:4, як це було в першій партії, вирішувати результат гри. Але йде зупинка, люди рано вірять у перемогу – легку перемогу. Але легких перемог у нас точно не буде, – прокоментував підсумки матчу головний тренер «студенток» Володимир Жула

У наступному турі Вищої ліги, 24 грудня, на «Педуніверситет» чекає важливий матч проти «Полтавчанки», яка цього сезону ще не знає гіркоти поразок.
– Команди рівні, гра буде непередбачуваною. Якщо покажемо хорошу гру – ми повинні вигравати, – розповів про протистояння з командою з Полтави Володимир Жула.