У суботу в чотирьох містах України відбудуться матчі 2-го туру чемпіонату України серед команд вищої ліги, в якому суперники зіграють «стінка на стінку».

ЛУЦЬК, ЧЕРНІГІВ, БАХМУТ

В Луцьку в гості до «Олюртрансу» приїдуть «Інваспорт», «Булава» та «ХАЕС-НАЕК». Після матчів 1-го туру фаворит тут львівська «Булава», яка здобула три перемоги в трьох матчах.  У решти команд по одній вікторії. Тож львів’яни спробують закріпитися серед лідерів, а інші колективи – відірватися від конкурентів безпосередньо в особистих зустрічах.

В Чернігові сперечаються студентські команди, а також «Херсон-Сіті». По дві перемоги тут мають херсонці та друга «Юракадемія», тому саме ця зустріч привертає найбільшу увагу – ці команди зіграють між собою вже в перший день змагань.

Жителям Бахмуту знов пощастило – до них і в другому турі завітала вища ліга. Причому тут в лобовому зіткненні зійдуться команди, які бачать серед головних претендентів на підвищення в класі – місцевий «Бахмут» Олександра Мирного та вінницький «ЕкоДім» Валерія Копилова, який вийшов у півфінал Кубку України, «знявши скальпи» з двох колективів Суперліги. 

ЧЕРНІВЦІ

Але в історичному плані найбільш цікавим у другому турі виглядає турнір в Чернівцях, а саме у ФОК «Олімпія». В цей обласний центр після чотирирічної перерви повертається чоловічий волейбол. В 2009 році чернівецька «Будивельник-Динамо-Буковина» під керівництвом Юрія Мельничука стала срібним призером, наступні два сезони також претендувала на медалі чемпіонату. Команда розвивалася під орудою Василя Ватаманюка. Але з тих пір, як пішла з життя ця людина, волейбол в області дещо загальмував. Після сезону-2011/12 чернівецька команда майстрів наказала довго жити. Але в 2014 році на базі 8-тисячного райцентру Новоселиця цей вид спорту знову відродився на професійному рівні. В минулому сезоні «Колос-Роднічок» став бронзовим призером вищої ліги, а зараз повернув волейбол в обласний центр. На кiлька питань вiдповiв головний тренер команди В’ячеслав ГРИНЬОВ:

- В першому турі ми набрали чотири очки, вигравши один матчі та один зігравши в п’яти партіях, - розповідає наставник. – В принципі на тому етапі сезону – тоді у нас був відсутній основний зв’язуючий Богдан Середа –для нас це був нормальний результат. Другому зв’язуючому Володі Комарову в грудні виповниться п’ятдесят, тож йому фізично було важко упродовж триденного туру. Взагалі планували взяти шість очок. Сподіваємося, що в домашньому турі надолужимо прогаяне. Ми граємо зі «Спартаком» зі Сваляви та «Баркомом-2» і розраховуємо на максимальний здобуток.

- «Колос-Роднічок» приймає суперників у Чернівцях. Чому було прийняте таке рішення?

- Щоб підняти інтерес до волейболу, адже підприємці пасивно відносяться до цього виду спорту. У нас команда з районного центру, але представляємо на національному рівні всю область, тож хотілось би, щоб в регіоні зацікавилися командою, підставив нам плече. Зараз ми відчуваємо підтримку мерії Новоселиці, Новоселицького РФОК «Колос», а також Федерації волейболу нашого міста. Дякуємо цим організаціям, адже завдяки їм існує команда. Дуже організаційно допомагає новостворена Федерація волейболу Чернівецької області та наш патріарх волейболу Петро Григорович Раца.

- Після «бронзи» минулого сезону які цілі ставляться в цьому сезоні?

- Націлюємося на потрапляння в «четвірку». А там вже поборотися за медалі. Але такі задачі, наскільки я знаю, не тільки у нас.

- Як на ваш погляд, які команди серед основних конкурентів в боротьбі за квартет?

- Поза конкуренцією, як на мене, вінницький «ЕкоДім», адже команда укомплектована на рівні Суперліги. Далі я б назвав «Бахмут», «Булаву» - цих суперників ми знаємо. Не знаємо чого чекати від «Херсон-Сіті» та одеського «Заваіра», адже це нові колективи. На мій погляд, вісім команд залізно претендують на потрапляння в «четвірку». Взагалі, очікується цікавий чемпіонат. Багато приблизно рівних за класом команд, багато нових команд, тож результати непередбачувані.

- Який розподіл сил в турнірі, який відбуватиметься зараз у Чернівцях?

- Вважається, що фаворит групи саме «Колос-Роднічок», але у других команд Суперліги, а тут – гратимуть «Новатор-2» та «Барком-2», є практика залучення гравців з головних команд.  Зараз тур в Суперлізі, але у неділю вони вже будуть вільні від ігор. Якщо вони гратимуть в нашому турі, це, звісно, може вплинути на результати ігор.