За єдину путівку до Суперліги поборються столичний «Фаворит», «Харків’янка», хмельницький «Новатор» та «Полтавчанка». Такі підсумки 1-го туру змагань у вищій жіночій лізі.

ЛЬВІВ

У львівській трійці грали два претенденти на потрапляння в четвірку кращих – львівський «ЛДУФК» і хмельницький «Новатор», кольори якого захищають такі досвідчені майстрині як Тетяна Хилюк та Любов Альошко. Можливо, це і далося взнаки у вирішальних матчах. В перший день хмельничанки взяли верх над конкурентом, але це не гарантувало їм місце в квартеті, адже львівська команда в разі вікторії в заключному матчі над «Фаворитом»  могла обійти «Новатор». Тож підопічні Олексія Колісецького пішли далі та завдали першої поразки лідеру вищої ліги, завдяки цьому отримавши право поборотися за путівку у Суперлігу.

«Фаворит», де серед тон задають такі відомі волейболістки як Марина Захожа та Олена Татарина, в заключному матчі «регулярки» підтвердив свій статус та зберіг перше місце. В разі поразки стрличної команди в цьому матчі першою фінішувала б «Харків’янка», яка в домашньому турі здобула дві вікторії. 

«ЛДУФК-СКІФ» (Львів) – «Новатор» (Хмельницький) - 1:3 (22:25, 17:25, 26:24, 19:25)

«ЛДУФК»: Ковальчук, Лисиця, Кучер, Худяк, Лис (к), Пятковська; Підгурська (л), Гончар, Черевайко. Тренер - Василь Ковцун

«Новатор»: Кальяненко, Альошко, Хилюк (к), Терещук, Федоряк, Матвійчук; Колісецька (л), Фартушняк, Мороз. Тренер – Тренер - Олексій Колісецький.

Судді: А.Онищенко (Рівне), В.Яцик (Львів).

Тривалість матчу: 96 хв. (25+20+26+25).

Кращі гравці (версія ФВУ): Лис - Хилюк.

24 лютого. Львів. Спорткомплекс ТК НЛТУУ. 60 глядачів.

«Новатор» - «Фаворит»  (Київ) - 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 25:20)

«Новатор»: Кальяненко, Альошко, Хилюк (к), Демишина, Федоряк, Матвійчук; Колісецька (л), Терещук, Фартушняк, Мороз. Тренер – Тренер - Олексій Колісецький.

«Фаворит»: Н.Шумейко, Захожа, Безпалько, Татарина, Мазур (к), Ващенко; Коваленко (л), Купових. Тренер – Ігор Попов.

Судді: В.Яцик (Львів), А.Онищенко (Рівне).

Тривалість матчу: 94 хв. (23+21+25+25).

Кращі гравці (версія ФВУ): Мазур - Федоряк.

25 лютого. Львів. Спорткомплекс ТК НЛТУУ. 70 глядачів.

«ЛДУФК-СКІФ» - «Фаворит» - 0:3 (16:25, 24:26, 17:25)

«ЛДУФК»: Ковальчук, Лисиця, Кучер, Худяк, Лис (к), Пятковська; Черевайко (л), Яценко (л), Гончар. Тренер - Василь Ковцун

«Фаворит»: Н.Шумейко, Захожа, Купових, Татарина, Мазур (к), Ващенко; Коваленко (л), Гуляєва, Безпалько. Тренер – Ігор Попов.

Судді: А.Онищенко (Рівне), В.Яцик (Львів).

Тривалість матчу: 61 хв. (20+21+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Татарина - Кучер.

26 лютого. Львів. Спорткомплекс ТК НЛТУУ. 50 глядачів.

ФОТО МАТЧIВ

ХАРКІВ

Підопічні Анатолія Казьмерчука здобули дві впевнені домашні перемоги та гарантували собі не тільки друге місце на першому етапі змагань, але й право прийняти перший фінальний тур, який відбудеться вже цього тижня. 

«Харків'янка» - «ЗІЕІТ» (Запоріжжя) - 3:0 (25:14, 25:18, 25:12)

«Харків’янка»: Буткевич, Осипчук, Алтинова, Лемешева, Алексеєнко (к), Магера; Диханова, Парфьонова, Іванченко, Жданова. Тренер - Анатолій Казьмерчук.

«ЗІЕІТ»: К.Заблоцька, Лисенко, С.Матешук, Х.Заблоцька, Федічкіна, Мчедлішвілі; Романчук (л), Кошарна (к), Кулікова. Тренер – Віта Матешук.

Судді: О.Михайлов (Харків), В.Умінська (Харків).

Тривалість матчу: 49 хв. (17+18+14).

Кращі гравці (версія ФВУ): Магера - Романчук.

24 лютого. Харків. Спорткомплекс ХНПУ. 70 глядачів. 

«ЗІЕІТ» - «Інваспорт» (Київ) - 3:1 (25:22, 25:15, 15:25, 25:21)

«ЗІЕІТ»: К.Заблоцька, Лисенко, С.Матешук, Х.Заблоцька, Федічкіна, Мчедлішвілі; Романчук (л). Тренер – Віта Матешук.

«Інваспорт»: Мірошнікова, Ковальчук, Герій, Рідош, А.Касіцька, Балог; Ю.Касіцька (л), Нагібна (к), Семізенко, Мосійчук. Тренер - Леонід Касіцький.

Судді: В.Умінська (Харків), О.Михайлов (Харків).

Тривалість матчу: 86 хв. (23+20+19+24).

Кращі гравці (версія ФВУ): Федічкіна - Рідош.

25 лютого. Харків. Спорткомплекс ХНПУ. 60 глядачів. 

«Харків'янка» - «Інваспорт» - 3:1 (25:22, 25:15, 23:25, 25:16)

«Харків’янка»: Буткевич, Осипчук, Алтинова, Лемешева, Алексеєнко (к), Магера; Диханова, Парфьонова, Іванченко. Тренер - Анатолій Казьмерчук.

«Інваспорт»: Нагібна (к), Семізенко, Мосійчук, Мірошнікова, Герій, Балог; Ю.Касіцька (л), Ковальчук, Рідош, А.Касіцька. Тренер - Леонід Касіцький.

Судді: В.Умінська (Харків), О.Михайлов (Харків).

Тривалість матчу: 97 хв. (30+19+25+23).

Кращі гравці (версія ФВУ): Магера – Ю. Касіцька.

26 лютого. Харків. Спорткомплекс ХНПУ. 70 глядачів. 

ПОЛТАВА

Полтавчанкам тільки дві перемоги гарантували путівку у фінальний тур, і вони з цією задачею впоралися без особливих проблем. Така ж задача, до речі, стояла і перед волейболістками «Спортліцею». Конкуренти зустрілися вже в перший день. Господарки мали деякі проблеми лише в третьому сеті. 

 «Полтавчанка» - «Спортліцей» (Біла Церква) - 3:0 (25:10, 25:18, 25:23)

«Полтавчанка»: Щербак, Кулініч, Шевчик, Демідова, Атюшева, Ратієва; Каган (л), Юхименко (л), Ткаченко, Батієвська. Тренер – Олександр Кириленко.

«Спортліцей»: Харчинська, Баран, Шумейко (к), Дудка, Яремчук, Березська; Дуденок (л), Манько, Бекетова. Тренер – Валентина Наумчук.

Судді: О.Лобаньова (Харків),ю А.Філоненко (Чернігів).

Тривалість матчу: 52 хв. (15+17+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Атюшева – Шумейко.

24 лютого. Полтава. Спорткомплекс ПДПУ. 53 глядача. 

«Спортліцей» - «Буковина-ЧТЕІ» (Чернівці) - 3:0 (25:21, 26:24, 25:19)

«Спортліцей»: Харчинська, Баран, Шумейко (к), Дудка, Яремчук, Березська; Дуденок (л), Манько. Тренер – Валентина Наумчук.

«Буковина»: Куда, Щербан, Гринько, Шибаковська (к), Беринда, Качур; Ротар (л), Блажук, Шевчук. Тренер - Сергій Гринько.

Судді: А.Філоненко (Чернігів), О.Лобаньова (Харків).

Тривалість матчу: 62 хв. (22+22+18).

Кращі гравці (версія ФВУ): Шумейко – Куда.

25 лютого. Полтава. Спорткомплекс ПДПУ. 30 глядачів. 

«Полтавчанка» - «Буковина-ЧТЕІ» - 3:0 (25:22, 25:19, 25:13)

«Полтавчанка»: Щербак, Кулініч, Шевчик, Демідова, Атюшева, Ратієва; Каган (л), Юхименко (л). Тренер – Олександр Кириленко.

«Буковина»: Куда, Щербан, Гринько, Шибаковська (к), Беринда, Качур; Ротар (л), Блажук. Тренер - Сергій Гринько.

Судді: О.Лобаньова (Харків), А.Філоненко (Чернігів).

Тривалість матчу: 55 хв. (20+18+17).

Кращі гравці (версія ФВУ): Атюшева – Гринько.

Вiдео огляд матчiв

26 лютого. Полтава. Спорткомплекс ПДПУ. 65 глядачів.

Нечисленні глядачі, які завітали на волейбол спостерігали одвічну дуель досвіду та молодості, енергії та майстерності. Спортсменки обох команд навіть виходили на майданчик по-різному. Юні волейболістки з Чернівців гучно підтримували одна-одну, стрибали і кричали. Наші ж більш досвідчені спортсменки виходили спокійно, нікуди не поспішаючи. Можна сказати, що й гра складалася так само.

У першій партії заряджені гості швидко вийшли вперед, але «Полтавчанка» тут же їх наздогнала. Вдалі дії Марти Щербак та Марини Шевчик дозволили команді вийти вперед, а кінцівку партії «Полтавчанка» провела вже виграючи. Таким чином перша партія закінчилася на користь господарів — 25:22.

Друга партія пройшла за тим же сценарієм. «Полтавчанка» спочатку дозволила суперницям набрати очки, а потім у потрібний момент «увімкнулася» і спокійно довела другу партію до перемоги — 25:19 і 2:0 за партіями.

В останньому відрізку зустрічі «Буковина» здалася. У гостей не вистачило ні сил ні майстерності, щоб провести останню партію на рівних з суперницями. Таким чином «Полтавчанка» святкує перемогу і готується до фіналу.

Олександр КИРИЛЕНКО, головний тренер ВК «Полтавчанка»:

- В перших двох партіях була приблизна рівна боротьба. Взагалі, у вищій лізі доволі рівні за класом. Звісно, я привітав дівчаток з виходом у фінальну частину змагань, тепер боротмемось далі.

- Як оцінюєте шанси «Полтавчанки» у фіналі?

- Скажу після першого туру.

- Ви сьогодні робили менше замін, ніж напередодні

- У попередньому матчі заміни, які були зроблені у другій партії, дозволили супернику розігратися. Тому сьогодні що вирішив не ризикувати («Полтавщина спорт»)