Президент Одеської обласної федерації волейболу Олександр ОСТАПЕНКО очікує від команди гучних перемог.

5 жовтня стартує черговий чемпіонат України серед чоловічих команд у вищій лізі. Після семирічної перерви у ньому візьме участь і одеський клуб.Причому не просто візьме, а ставить перед собою завдання обов’язково пробитися за підсумками сезону до елітного дивізіону. Мовляв, це цілком реально, адже склад зібрався по-справжньому конкурентоспроможний. Це стало можливим завдяки великим зусиллям нового керівництва Одеської обласної Федерації волейболу на чолі з Олександром Остапенком. Тож якраз йому і спрямовані наші запитання...

05/10/18

15:00

ДСО

Інваспорт-Метеор

05/10/18

16:00

КП ВК Дніпро

Локомотив-ХДВУФК №1

05/10/18

17:00

Олюртранс

Колос

05/10/18

17:00

Заваір

ВК Політехнік-Одеса

05/10/18

18:00

Зміївський енергетик

Бахмут-ШВСМ

05/10/18

19:00

Булава

Спартак

05/10/18

19:00

Новатор-2-Прикордонник

ВК Житичі

05/10/18

19:00

ВСК МХП-Вінниця-2

Агро-Спорт

06/10/18

13:00

Інваспорт-Метеор

ВК Житичі

06/10/18

15:00

ВК Політехнік-Одеса

Агро-Спорт

06/10/18

15:00

ДСО

Новатор-2-Прикордонник

06/10/18

16:00

Колос

Спартак

06/10/18

16:00

Локомотив-ХДВУФК №1

Бахмут-ШВСМ

06/10/18

16:00

КП ВК Дніпро

Зміївський енергетик

06/10/18

17:00

Заваір

ВСК МХП-Вінниця-2

06/10/18

18:00

Олюртранс

Булава

07/10/18

10:00

Зміївський енергетик

Локомотив-ХДВУФК №1

07/10/18

10:00

ВСК МХП-Вінниця-2

ВК Політехнік-Одеса

07/10/18

11:00

Спартак

Олюртранс

07/10/18

11:00

ВК Житичі

ДСО

07/10/18

12:00

Бахмут-ШВСМ

КП ВК Дніпро

07/10/18

12:00

Агро-Спорт

Заваір

07/10/18

13:00

Булава

Колос

07/10/18

13:00

Новатор-2-Прикордонник

Інваспорт-Метеор

- Олександре Анатолійовичу, вас обрали на цю почесну, але вкрай клопітку посаду у січні. Минуло сім місяців. Термін невеликий, але, тим не менше, що за цей час вдалося зробити?

- Це був непростий період. Якщо чесно, структури, яка займалася б розвитком волейболу в області, в останні роки практично не було. Тож нам, насамперед, потрібно було зібрати колектив ентузіастів, готових безкорисливо працювати в усіх сферах волейболу - дитячого, пляжного, професійного. І такий кістяк уже є. Також ми провели безліч переговорів з потенційними спонсорами, або, точніше кажучи, з помічниками. Величезна подяка ректору Одеського національного політехнічного університету Геннадію Олександровичу Оборському: він надав зал для тренувань, гуртожиток для проживання гравців. Облрада ФСТ «Динамо» дозволила проводити домашні ігри на їхній базі. Є домовленість і з муніципальним УСК «Одеса». І вже як наслідок - вдалося організувати клуб «Політехнік-Одеса», який виступатиме у вищій лізі чемпіонату України. Команда, до речі, вже встигла вдало стартувати у розіграші Кубка країни, вийшовши до другого кола змагань.

- Створюючи клуб, ви практично почали з нуля. Яким же чином команда без відбору одразу потрапила до вищої ліги?

- За це ми повинні дякувати президенту Федерації волейболу України Михайлу Мельнику. Він із колегами врахував колосальні досягнення одеситів. Хто не знає імена олімпійських чемпіонів Георгія Мондзалевского, Едуарда Сибірякова, Євгенія Лапінського, Віктора Михальчука, Ольги Шкурнової, призерів Ігор - Валентини Мишак, Людмили Гурєєвої, Ольги Козакової, Любові Рудовської, Олександра Сорокалета?! Ось нам за минулі заслуги й пішли назустріч. Але ми розуміємо, що це - аванс. І плани у нас амбітні - за рік пробитися до Суперліги, де грають найкращі клуби країни.

- Чи не занадто самовпевнено?

- Нам дуже важливо якомога швидше пройти шлях до «вищого суспільства». За найскромнішими підрахунками, в Одесі волейболом займається 6 тисяч дітей. По суті, для подальшого зростання у місті в них шансів нема, оскільки нема прикладу – до чого прагнути і які перспективи. Ось і їдуть вони до інших міст країни, а то й за кордон. А ми сьогодні змушені запрошувати до команди гравців з інших регіонів. Що ж, будемо виправляти становище. Тим більше, в Політеху відкрили факультет фізичного виховання. Таким чином, молоді люди отримують можливість займатися улюбленим видом спорту і одночасно здобувати вищу освіту. Таким чином, якщо за підсумками сезону проб’ємося до Суперліги, це буде реалізацією наших очікувань.

- Припускаю, що «Політехнік-Одесою» коло ваших турбот не обмежується?

- Звичайно. Вже є успіхи і по частині розвитку пляжного волейболу. На базі Балтської спортивної школи, з якою встановилися міцні ділові зв’язки, провели ряд змагань. Там же, у Балті, провела збори і наша команда майстрів. Наступного року же сподіваємося відродити в Одесі й жіночу команду.

- А що ж «Хімік»?

- Южненський клуб - наш флагман. Дівчата вісім років поспіль виграють звання чемпіонок країни! Природно, вони - наша гордість і надія. Будемо підтримувати і «Заваір-СДЮСШОР імені Литвака» з Березівки. Та хотілося б отримувати підживлення з Ізмаїла, з Чорноморська...

- І що заважає?

- Знаєте, сьогодні державна підтримка волейболу мізерна, а з пошуками спонсорів великі проблеми. Так, наприклад, ми направили до різних структур близько тридцяти пропозицій щодо співпраці та, на жаль, змушені констатувати: 90% - відмова або мовчання. Логіка таких відмов зрозуміла. Має сенс вкладати гроші, коли є що показати, щоби була якась віддача - іміджева, від реклами. А нам поки похвалитися нічим. Тому так важливо якомога швидше пробитися до Суперліги. Тоді, сподіваюся, буде легше. Розраховуємо також на підтримку обласної та міської влади. Хоч як там було, але сьогодні нам є де тренуватися, гравці забезпечені житлом та екіпіровкою, організований навчально-тренувальний процес, команда виїхала на змагання. Перший тур для «Політехнік-Одеси» стартує 5 жовтня у Скадовську. А 1-2 грудня в Одесі відбудуться матчі 3-го туру чемпіонату. Так що чекаємо в гості наших вірних уболівальників.

- Хто ж буде захищати кольори «Політехнік-Одеси»?

- Віктор Азаров, Дмитро Гембаля, Віктор Краєвський, В’ячеслав Панкратенков (капітан команди), Ілля Поліщук, Владислав Христов, Ігор Свиридов, Владислав Тищенко, Ігор Тимець, Іван Черняк. Головний тренер - Євген Бородаєнко, його помічник - Олександр Табашнюк.

- Отже, Олександре Анатолійовичу, підведемо підсумки...

- Якщо говорити про конкретні завдання, то їх два. Перше - «Політехнік-Одесі» пробитися до Суперліги, а ще відродити жіночу команду. Друге - організувати єдиний клуб, до складу якого увійшли б обидва колективи майстрів - чоловічий і жіночий. Подібне в Україні є хіба що в Хмельницькому...

Від себе додамо, що завдання перед «Політехнік-Одесою» стоїть складне. Адже пробитися до елітного дивізіону однозначно мріють ще й напрочуд амбіційні «Житичі», а також не варто недооцінювати потенціал та націленість на результат «Бахмут-ШВСМ», «Олюртранса», «Булави»... Нарешті, не виключено, знову опинитися у когорті найсильніших захочуть «Дніпро» та «Локомотив-ХДВУФК №1» (звичайно, за умови їхньої належної фінансовї підтримки). Отже, чемпіонат обіцяє бути дуже цікавим!