Лише «Барком-Кажани» та «Локомотив» уникнули втрат в першому турі чемпіонату України. В решті матчів, особливо в Харкові, була доволі напружена боротьба.

БАРКОМ-КАЖАНИ – ВІННИЦЯ – 3:0, 3:0

«Барком-Кажани» - ВК «Вінниця» - 3:0 (25:13, 25:19, 25:17). 

«Барком»: Семенюк, Діденко (к), Богатирьов, Гладенко, Тевкун, Бігун; Бокшан (л), . Тренер – Угіс Крастіньш.

«Вінниця»: Передрій (к), Міщук, Горбенко, Лизанець, Клепко, Хомин; Краєвський (л), Наложний, Поліщук, Скороход. Тренер – Олександр Бондаренко.

Тривалість матчу: 65 хв. (18+24+23).

Судді: В.Козловський (Рівне), С.Гулька (Тернопіль).

21 жовтня. Львів. СК «Галичина». 150 глядачів.

Дві великі різниці – так можна в трьох словах розповісти про матчі «Баркому» та «Вінниці» в першому турі.  Хоча і рахунок матчів був однаковим, зміст – зовсім різним. Якщо в першому матчі львів’яни просто знищили суперника своєю подачею, то в другому – глядачі побачили цікаве суперництво.

«Кажани» потужно розпочали – 6:2, 11:6. 16:7. Далі ейси від Олександра Гладенка та ще кілька блоків. 20:8. А завершив партію Володимир Тевкун – 25:13. Запорука успіху  – подача та організований блок. У другій партії вінницькі волейболісти заграли більш надійно, і незабаром, теж за рахунок подачі (ейс Передрія) та блоку (Горбенко), тимчасово захопили ініціативу – 11:8. Прийшлося Угісу Крастіньшу взяти тайм-аут. І це подіяло. Задіяв львівський блок.  14:13. У підсумку 25:19. В третій партії «кажани» створили супернику проблеми на прийомі – 4:1, 7:2. Підопічні Олександра Бондаренка скоротили відставання – 12:10. І знов тайм-аут «кажанів». І знов кінцівка за ними. 25:17.

ВIДЕО МАТЧУ

 

ВК «Барком-Кажани» - ВК «Вінниця» 3:0 (25:23, 25:21, 25:21).

«Барком»: Семенюк, Діденко (к), Кісілюк, Гладенко, Тевкун, Бігун; Бокшан (л), Кульбіда, Богатирьов, Плясецький. Тренер – Угіс Крастіньш.

«Вінниця»: Передрій (к), Міщук, Скороход, Лизанець, Клепко, Поліщук; Краєвський (л), Горбенко, Тищенко, Хомин. Тренер – Олександр Бондаренко.

Тривалість матчу: 72 хв. (23+25+24)

Судді: С.Гулька (Тернопіль), В.Козловський (Рівне).

22 жовтня. Львів. СК «Галичина». 120 глядачів.

У другому матчі Олександр Бондаренко зробив заміни на позиціях зв’язуючого та діагонального: вийшли Поліщук та Скороход відповідно. Змінився і зміст гри – всі три партії проходили за однаковим сценарієм.  Впритул до кінцівок суперники грали на рівних, але на вирішальних відрізках «кажани» краще діяли на «сітці». В першій партії два надпотужних постріли Володимира Тевкуна вивели «Барком» вперед 23:21. Далі помилився в нападі Кирило Передрій – 24:21. «Вінниця» скоротила відставання до мінімуму – 24:23, але в наступному розіграші було зафіксовано помилку саме на сітці – «чужий м’яч». 25:23. Друга партія – 17:17, 18:18, 19:19. Блок-аут від Володимира Тевкуна, слідом два блокування від Олександра Гладенка – 25:21. В третій знову рівна боротьба – 19:19. Ейс Владислава Богатирьова – 21:19. Атаки Тевкуна та Капаєва – допомогла подача Гладенка. І вже 23:20. Підсумок – 25:21. І це вже інші 3:0, ніж напередодні. «Вінниця» показала свій потенціал і спроможність боротися з фаворитами чемпіонату.

ВIДЕО МАТЧУ

ЮРАКАДЕМІЯ – БУРЕВІСНИК-ШВСМ – 2:3, 2:3 

«Юракадемія» – «Буревісник-ШВСМ» - 2:3 (25:18, 25:22, 29:31, 22:25, 14:16)

«Юракадемія»: Рогожин, Русін, Андріюк, Грюк, Шаповал (к), Тимець; Канаєв (л), Д.Романцов, , Жолоб, Доценко, Столбунов. Тренер – Володимир Романцов.

«Буревісник»: Борисенко (к), Татаренко, Ніколайчук, Білик, Чмирьов, Данилов; Старченко (л), Педора (л), Демянський, Знак. Тренер – Микола Благодарний.

Тривалість матчу: 126 хв. (22+25+34+25+20).

Судді: В.Босенко (Суми), В.Паршин (Рівне).

21 жовтня. Харків. Спорткомплекс НЮУ. 500 глядачів.

 

«Юракадемія» - «Буревісник-ШВСМ» - 2:3 (21:25, 25:19, 25:14, 19:25, 13:15)

«Юракадемія»:  Рогожин, Русін, Андріюк, Грюк, Шаповал (к), Д.Романцов; Канаєв (л), Доценко, Кривобок, Столбунов, Єфименко, Жолоб. Тренер – Володимир Романцов.

«Буревісник»: Борисенко (к), Татаренко, Данилов, Камінський, Прохоренко, Білик; Каліберда (л), Педора (л), Чмирьов, Знак, Доброжанський, Дем’янський, Азаров. Тренер – Микола Благодарний.

Тривалість матчу: 118 хв. (27+25+24+22+20).

Судді: В.Паршин (Рівне), В.Босенко (Суми).

22 жовтня. Харків. Спорткомплекс НЮУ. 200 глядачів.

Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер ВСК «Юракадемія»:

- Не вистачило ігрової практики в період підготовки до чемпіонату – всього чотири матчі по суті – три з «Локомотивом» та з «Новатором» на першому етапі Кубку України. Тому упродовж двох ігор з «Буревісником» прийшлося робити широку ротацію, щоб визначити боєздатний склад.

Спілкувався з тренером «Локомотиву» та юніорської збірної України Анатолієм Янущиком і ми прийшли до думки, що гравці-учасники чемпіонату Європи (U-20) знаходяться зараз на спаді, скоріш за все, емоціонального характеру. У мене, наприклад, випав Дмитро Канаєв. У другому матчі вже у першій партії при рахунку «5» поміняв його - він отримав два ейси, а один м’яч в захисті в голову прилетів. І в першому матчі Дмитро не демонстрував звичної якості. Можна сказати, що чернігівська команда на зубах нас перетерпіла, переграла.

Звісно, і в першому матчі, ведучи 2:0, третю партію треба було вигравати (рахунок третьої партії 31:29 на користь «Буревіснику».- прес-служба). В другий день переломили хід матчу – 2:1, але вже до рахунку «16» в четвертій партії нас нам, якщо не помиляюся, шість раз свиснули другу передачу. Це трохи вплинуло на команду в плані психології.

- І в перший, і в другий день «Юракадемія» поступилася в п’ятій партії. Напевно тут були шанси на перемогу…

- Так, шанси були. В другий день ми 8:5, а потім – раз не подали, два не прийняли. Суперник наздогнав. Потім знов помилка на подачі. І в кінцівка залишилася за чернігівською командою. Повторюся, не вистачило нам зіграності. З іншого боку, хлопець 1999 року Іван Кривобок відіграв весь другий матч, починаючи з другої партії, і в принципі я задоволений, як він провів цей відрізок. Шукаємо, хто буде другим з «четвірки» все забивати.

Микола БЛАГОДАРНИЙ, головний тренер СВК «Буревісник-ШВСМ»:

- Стільки, скільки я робив замін в цих матчах, напевно ще не робив в своєму житті. Так вийшло, що команда тільки поставила гру, а прийшлося робити численні перестановки.    

Перший матч розпочали непогано, але потім посипалися у прийомі – сів на «банку» ліберо Андрій Педора, вийшов Олександр Старченко, поміняв Максима Чмирьова на Олексія Прохоренка, що дозволило покращити показники. І це напевно стало вирішальним для перелому в матчі. Крім того, замість невпевнено граючого Олексія Білика на позиції діагонально вийшов Станіслав Азаров зростом 1,90м, який раніше не грав на цій позиції - віні став героєм п’ятої партії: забив п’ять м’ячів з дев’яти плюс одне очко заробив на блоці. П’ять блоків в останніх трьох партіях поставив Денис Данілов, також п’ять блоків в активі іншого блокуючого Максима Ніколайчука, який додав ще десять очок у нападі – в сумі 15 очок за матч. Добре зіграв Богдан Татаренко, який забив ключові м’ячі в кінцівці третьої та четвертої партії. Команда добре відподавалася – десять ейсів та п’ять напівейсів (подачі, які заставили приймаючих помилитися. – прим. автора), поставила п’ятнадцять блоків. Програли ми супернику лише в нападі, який був потужніше - складно нам було втримати Віктора Шаповала, який гуляв, як хотів.

- Які склався другий матч?

- В другому матчі ми були дещо ослаблені – були відсутні Максим Ніколайчук та Олександр Старченко, які були задіяні у відомчих змаганнях по місцю своєї основної роботи. Тим не менш, в першій партії стартовий склад впорався зі своєю задачею. Потім поплив молодий Максим Каліберда, який дебютував на позиції ліберо. Не на своїй позиції, а саме першого темпу, діяв Олексій Білик, і це стало однією з причин поразок в другій та третій партіях. Знахідкою було повернути на цю позицію Богдана Татаренка, який зазвичай задіяний як догравальник.

Складно визначити ключовий момент в матчі, адже склад був вщент перетасований, але все ж таки відзначу дії 20-річного Володимира Дем’янського, який чудово подав та добре зіграв в захисті – це було чотирнадцяте набране очко командою в п’ятій партії. Рахунок став 14:12.

Додам, що гірше, ніж в перший, зіграла у другий, «Юракадемія», тож вважатиме, що удача була на нашому боці. Ми поки ще неготові. В цілому, хлопці молодці знайшли в себе сили – кожний окремо та разом командою – щоб зробити по вирішальному мазку в загальну картину. Це була не краща ігра, але старання волейболістів були винагороджені перемогою.

ДНІПРО – НОВАТОР – 3:1, 0:3 

«Дніпро» - «Новатор» - 3:1 (19:25, 26:24, 25:21, 25:21)

«Дніпро»: Маринченко, Колпаков, Коновалов, Шкут, Терещук, Остроумов (к); Зуй (л), Антоненко (л), Воробей, Жуков, Чорний. Тренер – Віталій Стадніков.

«Новатор»:  Ляшенко, Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін, Перепадя; Попов (л), Ємельянчик, Бистрицький, Я.Ковальчук, Турик. Тренер – Роман Ковальчук.

Тривалість матчу: 97 хв. (23+26+23+25).

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), А.Ковальчук (Луцьк).

21 жовтня. Дніпро. Спорткомплекс ПДАБА. 120 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

Dnepr vs Novator 

«Дніпро» - «Новатор» - 0:3 (23:25, 19:25, 14:25).

«Дніпро»: Воробей, Жуков, Чорний, Терещук , Остроумов (к), Шкут; Зуй (л), Антоненко (л), Колпаков, Коновалов, Перетятько. Тренер – Віталій Стадніков.

«Новатор»:  Ляшенко, Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін, Перепадя; Попов (л), Ємельянчик, Бистрицький, Я.Ковальчук, Турик. Тренер – Роман Ковальчук.

Тривалість матчу: 97 хв. (23+26+23+25).

Судді: А.Ковальчук (Луцьк), М.Медвідь (Запоріжжя).

22 жовтня. Дніпро. Спорткомплекс ПДАБА. 180 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

Віталій СТАДНІКОВ, головний тренер ВК «Дніпро»:

- На жаль кадрові проблеми, про які я говорив перед туром, далися взнаки. Основний діагональний так і не відновився, другий теж був хворим, тому після першого сету першого матчу був змушений перевести на цю позицію номінального першого темпа Олександра Терещука. Це спрацювало, і завдяки цьому ми добилися перемоги.

У другий день «Новатор» провів матч більш якісно, все ж таки у суперника більш досвідченіші гравці, та й наші догравальники не діяли на такому рівні, як в першому матчі – ані Жуков, ані Коновалов. А визначальною в цьому матчі стала перша партія, в якій ми поступилися з рахунком 23:25.

Роман КОВАЛЬЧУК, головний тренер «Новатора»:

- Підсумок виїзду в Дніпро – три очки з шести можливих. Задоволені таким результатом?

- Питання філософське. Це як стакан, котрий наповнений наполовину: повний він половину, чи пустий. За підбором кадрів ми повинні були набрати більше очок.

Вважаю, що гравці не впоралися самі із собою. Звісно, хід Віталія Стаднікова, коли він перевів гравця першого темпу в діагональ, став несподіванкою для нас – ми його там не розраховували побачити. І ми реально з ним не впоралися. Також були і інші заміни, до яких ми виявилися неготовими. Цей матч стане для нас хорошим уроком.

- За рахунок чого вдалося виграти у другий день?

- Добре попрацював наш статистик - ми успішно це використали на майданчику. «Дніпро» повторив склад, яким він нас обіграв в першому поєдинку, і ми були готовими до цього. Плюс команда зіграла зібраніше, не допустивши розхлябаності, і за рахунок впевнених дій досягнувши перемоги.

ВIДЕОГЛЯД ДРУГОГО МАТЧУ

ФАВОРИТ – ЛОКОМОТИВ – 0:3, 0:3 

«Фаворит» - «Локомотив» - 0:3 (20:25, 13:25, 16:25)

«Фаворит»: Хлівненко, А.Ковальов, Оніпко, Волков, Політько,  Земляний (к); Туровський (л), Коломієць, Ведашенко, Косиця. Тренер – Олександр Ткачук.

«Локомотив»: Євстратов, Слинчук, Богдан, Вієцький, І.Ковальов, Старчиков; Кучер (л), Головень, Остапенко, Полуян, Д.Ковальов. Тренер – Анатолій Янущик.

Тривалість матчу: 66 хв. (24+21+21).

Судді: А.Осадчий (Чернігів), Ю.Баранюк (Київ).

Кращі гравці (версія ФВУ): Волков – І.Ковальов.

21 жовтня. Лубни. Зал ДЮСШ. 121 глядач. 

Подробицi матчу

ВIДЕО МАТЧУ

 

«Фаворит» - «Локомотив» - 0:3 (15:25, 28:30, 20:25)

«Фаворит»: А.Ковальов, Оніпко, Волков, Земляний (к), Косиця, Політько; Туровський (л), Мігаль, Ведашенко, М.Ткачук. Тренер – Олександр Ткачук.

«Локомотив»: Євстратов, Полуян, Богдан, І.Ковальов, Слинчук, Остапенко; Кучер (л), Головень, Старчиков, Полуян, Вієцький. Тренер – Анатолій Янущик.

Тривалість матчу: 69 хв. (17+30+22).

Судді: Ю.Баранюк (Київ), А.Осадчий (Чернігів).

Кращі гравці (версія ФВУ): Земляний – Слинчук.

22 жовтня. Лубни. Зал ДЮСШ. 79 глядачів. 

Подробицi матчу

ВIДЕО МАТЧУ