Перші матчі в обох «дербі» зібрали чимало глядачів і вийшли напрочуд цікавими.

Приємно відзначити, що інтерес до внутрішніх змагань поступово покращується. Принаймні, матчі чоловічої Суперліги точно мають тенденцію збирати на трибунах різних спорткомплексів дедалі більшу армію глядачів. Сприяє цьому, здається, позитивна динаміка кількості поєдинків, де переможця важко визначити наперед. Саме так сталося і цього разу…

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – ЛОКОМОТИВ – 1:3

(22:25, 14:25, 25:23, 21:25)

«Юракадемія»: Русін, Андріюк, Рогожин, Шаповал (к), Каримов, Серик; Канаєв (л), Д.Романцов (л), Титаренко, Анохін, Лойтаренко, Єфименко, Столбунов. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

«Локомотив»: Остапенко, Євстратов, Кучер, Дрозд, Томин (к), Капаєв; Фомин (л), Шевченко, Вієцький, Синиця. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 89 хв. (24+18+24+23).

Судді: Касай, Паєвський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шаповал – Вієцький.

1 грудня. Харків. СК НЮА. 718 глядачів. 

Харківське «дербі» зібрало на трибунах спорткомплексу Юридичної академії більше як сімсот глядачів – число досить вражаюче! І гравці обох команд віддячили їм за це дуже захопливою грою, де можна було побачити завидну самовіддачу та досить інтригуючі відрізки…

Схоже, спочатку тренерський штаб «Локомотива» не очікував настільки впертого опору з боку молодих «юристів». Адже наставник Ігор Зяблицев випустив у стартовому складі одразу трьох виконаців, котрі раніше переважно виходили лише на заміни. Втім, з огляду на те, що незабаром «Локо» має провести стартові поєдинки Кубка Виклику, перегляд на практиці найближчого резерву справді мав рацію. Тим більше, Віталій Кучер, Володимир Остапенко та Сергій Євстратов, так би мовити, загальну картину не зіпсували. Непогано підключився до гри й Олег Шевченко, який нарешті залікував травму. Але траплялися в їхніх діях і не зовсім приємні моменти. Наприклад, досягши в першій партії п’ятиочкового відриву, номінальні гості дещо розслабилися, і Віктор Шаповал швидко наказав їх за це серією складних подач, які дозволили «Юракадемії» зрівняти рахунок – 18:18.

Щоправда, коли до справи взялися лідери «залізничників», ініціатива знову перейшла до них, і вони не тільки вирвали кінцівку стартового сету, але й відчутно домінували протягом усього другого.  

Натомість, коли знову дозволили собі трохи збавити оберти, відповідь підопічних Володимира Романцова виявилася більш жорсткою. Шаповал і компанія вже самі втекли у солідний відрив, нівелювати який не дозволяли майже до кінця партії. Тоді, поступаючись – 19:24, волейболісти «Локомотива» спромоглися чотири розіграші завершити на власну користь. Проте не більше. «Юракадемія» таки виграла сет і дуже наполегливо псувала супернику нерви в наступному. Хоч як дивно, але тепер діючого чемпіона врятували не досвідчені виконавці, а вихід молодого Дмитра Вієцького. Саме розважливі дії цього 19-річного гравця повернули «Локомотиву» гармонійність у колективній тактиці. І останнє слово у поєдинку залишилося таки за його командою.   

ВК МХП-ВІННИЦЯ – СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – 2:3

 (17:25, 17:25, 25:20, 25:18, 12:15)

«МХП-Вінниця»: Клепко, Щавинський, Лизанець, Руденко, Горбенко (к), Полуян; Остроумов (л), Головень, Данилов, Скороход. Тренер – Васиф Талибов.

«Серце Поділля»: Осадца, Наложний, Міщук, Сидоренко (к), Ставнійчук, Кульбіда; Патратій (л), Дорош (л), Слинчук, Білан, Босенко, Олійниченко, Мазенко, Довгий. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

Тривалість матчу: 112 хв. (21+21+25+25+20).

Судді: Босенко, Гулька.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Полуян – Сидоренко.

1 грудня. Вінниця. СК ВДПУ. 333 глядачі. 

В анонсі до цього протистояння ми недарма зауважили, що в подібних принципових «дербі» потенційно слабкіший навіть на самому лише куражі спроможний створити маленьке диво. І не помилилися: саме так зараз сталося й у Вінниці, на радість місцевим шанувальникам волейболу, яких також, як і у Харкові, зібралося чимало.

Щоправда, не скажеш, що гравці «Серця Поділля» добилися важкого успіху якраз на самому лише куражі. Насправді, підопічні Валерія Копилова напрочуд потужно стартували у перших двох сетах, насамперед, завдяки добре відпрацьованій домашній стратегії. Вони грали, якщо хочете, дещо розумніше, І тільки починаючи з третьої партії команда Васифа Талибова, нарешті, змінила свій малюнок гри більш різнобарвними фарбами. Ініціативу на себе взяли екс-гравці «Локомотива», які, на чолі з Тимофієм Полуяном, спромоглися організувати вдалий удар у відповідь – 2:2.

Та коли номінальним господарям паркету здалося, що найнеприємніше вже позаду, Володимир Сидоренко із партнерами завдав їм рішучого удару на тай-брейку. Ось так «МХП-Вінниця» втратила два важливих очка.

Невже завтра, так би мовити, послідує продовження?..  

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – КП ВК ДНІПРО – 2:3

(21:25, 29:27, 23:25, 25:21, 10:15)

«Буревісник-ШВСМ»: Борисенко (к), Білик, Шаповал, Дикун, Христов, Прищепа; Старченко (л), Каліберда, Ковальов, Копич, Камінський, Лук’янець. Тренер – Роман НОСКО.

КП ВК «Дніпро: Величко, Рижов, Коновалов (к), Маринченко, Нестеренко, Лиходід; Чмирьов (л), Перетятько. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Тривалість матчу: 118 хв. (23+30+26+24+15).

Судді: Паршин, Іванов.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Борисенко – Нестеренко.

1 грудня. Чернігів. СК ЧНПУ. 215 глядачів.

Очне протистояння нинішніх аутсайдерів чемпіонату вийшло напрочуд бойовитим. Щоправда, кількість помилок у діях обох команд зашкалювала, але пані Інтрига наказала зберігати себе до останнього, тож насправді було дуже цікаво і без тай-брейку не обійшлося.

Ну, а там більш досвідчені спортсмени «Дніпра» вирвали кінцівку, що називається, на зубах. Ось тільки цікаво, у кого із суперників ці самі «зуби» виявляться міцнішими і у другий день?..