Усі поєдинки звітного туру вийшли на заздрість напруженими та інтригуючими.

Справжнє свято волейболу відбулося у Хмельницькому, де в двох напрочуд драматичних поєдинках (перший із них тривав понад дві години!), «Новатор»  таки виривав перемоги у «Баркома-Кажани». 

НОВАТОР – БАРКОМ-КАЖАНИ – 3:2

(24:26, 25:22, 17:25, 32:30, 15:12)

«Новатор»: Шиманський, Перепадя, Козловський, Панкратенков, Онищук, Оліщук; Кисіль (л), Татаренко (к), Вітюк, Палюк, Куранов, Осипенко, Гандзій. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Жуков; Бокшан (л), Брова. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 126 хв. (25+25+23+36+17).

Судді: Льопа, Медвідь.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Перепадя – Паласюк.

3 грудня. Хмельницький. ФОК «Новатор». 400 глядачів.

Львів’яни приїхали до Хмельницького у піднесеному настрої, адже посеред тижня вдало зіграли в Кубку Європи, де вийшли до 1/16 фіналу. Хмельничани ж були налаштовані дати бій одному з кращих клубів України, який ще жодного разу в своїй історії не перемагали.

Наставник «Новатора» Роман Ковальчук зі старту поєдинку випустив на майданчик двох новачків – Андрія Шиманського та Сергія Кисіля, які, скажемо, забігаючи наперед, непогано влилися в новий колектив. Перша партія видалася доволі напруженою та цікавою. Рахунок тривалий час був рівним, але в середині сету львів’янам вдалося піти у відрив – 14:11. Утім, господарі паркету не розгубилися та змогли швидко відігратися – 14:14. А потім продовжилися «гойдалки». Під завісу партії «Новатор» знову повів у рахунку – 23:21, але наставник «Баркома-Кажани» Угіс Крастінш своєчасно взяв тайм-аут та зміг переломити хід подій, дотягнувши до «більше-менше». Отож – 24:26.

Друга партія для хмельничан почалася дуже невдало. Волейболісти «Новатора» ніяк не могли віднайти свою гру, а згодом рахунок на табло став – 3:8. Здавалося, за таких обставин відіграти 5 м’ячів у «кажанів» буде надто складно. Але ж, як виявилося, реально! До середини партії хмельничани вже впритул наблизилися, поступаючись – 15:16. А згодом і повели в рахунку – 19:18. Угіс Крастіньш знову взяв тайм-аут, але цього разу його команді це не допомогло. У підсумку – 25:22 і рахунок у матчі – 1:1. Уже після матчу головний тренер львів’ян заявив: «Ми вели в рахунку, а потім зробили шість помилок та повернули суперника в гру»…

У третій партії «Барком-Кажани» доволі швидко почав набирати очки. І це при тому, що команда грала вже без свого капітана Владислава Діденка, який зазнав пошкодження.

Проте й без лідера львів’яни грали сильніше за суперника. І вже в середині сету зробили солідний запас – 13:7. А далі перевага гостей лише збільшувалася. Коли ж дійшло до 20:12, схоже, вже ніхто не мав сумнівів, що «Барком-Кажани» виграє цю партію. У підсумку, так воно і сталося – 25:17.

Четверта ж партія стала ключовою. Спочатку здавалося, що харків’янам вдасться вирвати перемогу в матчі, адже вони повели в рахунку – 14:10. Але на подачу у «Новатора» вийшов 17-річний Владислав Павлюк та, попри молодість, зумів допомогти своїй команді переломити хід поєдинку. П’ять поспіль вдалих подач – і рахунок у партії став уже 15:14. Далі знову пішли «гойдалки», і знову все дійшло до «більше-менше». Хмельничани мали не один сетбол, але використати його не могли. Утім, «Новатору» вдалося подарувати свято як собі, так і вболівальникам. Адже напружена партія завершилася перемогою хмельничан – 32:30.

Ну, а далі заключний п’ятий сет. Рівна гра до середини партії та надмотивованість волейболістів «Новатора» – все це вилилося в те, що ближче до завершення матчу саме хмельничани були ближчими до перемоги. І вони її не віддали - 15:12 та рахунок у матчі – 3:2.

«Могли виграти матч і 3:0, але приймали не дуже правильні рішення. Також не вистачило спортивної злості. Можливо, далася втома, оскільки в нас зараз такий графік... Ми не використали свої шанси, а в «Новатора» вже є досвідчені гравці, які зловили момент. А в п’ятій партії припустилися декількох помилок та почали нервувати. Але сьогодні ми поставили 26 блоків! Це, мабуть, наш особистий рекорд. Я не пригадаю, в якому матчі ми ставили 26 блоків. У цьому елементі ми успішно зіграли, а ось у нападі слід додати агресивності», - сказав після матчу наставник львів’ян Угіс Крастіньш.

«У дебюті матчу нам не вистачило декількох м’ячів. Програвши першу партію, гра вийшла з під нашого контролю. Але хлопці швидко схаменулися, згадали, що слід робити, про що ми казали перед грою. Емоції сьогодні позитивні, але їх слід опанувати та розібрати гру. Ну, а завтра з таким же настроєм вийти на матч із першої хвилини», - зазначив головний тренер «Новатора» Роман Ковальчук.

За інформацією ye.ua

НОВАТОР – БАРКОМ-КАЖАНИ – 3:1

(25:15, 24:26, 25:23, 28:26)

«Новатор»: Перепадя, Козловський, Вітюк, Онищук, Панкратенков, Татаренко (к); Кисіль (л), Шиманський, Палюк, Куранов. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

«Барком-Кажани»: Плясецький, Кисилюк, Коваль, Бібер, Жуков, Паласюк; Бокшан (л), Савків, Брова, Тевкун. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 101 хв. (20+25+28+28).

Судді: Льопа, Медвідь.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Козловський – Бокшан.

3 грудня. Хмельницький. ФОК «Новатор». 381 глядач. 

Оскільки в попередньому матчі травмував ногу капітан Владислав Діденко і деякі проблеми зі здоров’ям виникли у Володимира Тевкуна, то наставник «Баркома-Кажани» цілком слушно вирішив не ризикувати і зробив у стартовому складі суттєві заміни. Олександр Гладенко взагалі на паркет не вийшов. Обов’язки зв’язуючого на себе взяв Іван Плясецький. До того ж, як і в першій грі, функції ліберо виконував виключно Юрій Бокшан, тоді як Горден Брова допомагав йому на прийомах у футболці звичного гравця.

Досить цікавий, до речі, експеримент Угіса Крастіньша, незважаючи на кінцеві рахунки, справив позитивне враження, бо, в цілому, гра команди виглядала колективно збалансованою. Однак потужності Тевкуна в атаках явно не вистачало. Володимир таки вийшов на паркет у третьому сеті, коли хмельничани, що називається, добряче завелися - 16:6. І хоча той самий сет врятувати не зміг, натомість кілька його ударів у четвертій партії допомогли вирівняти безнадійне, здавалося, для «Баркома-Кажани» становище. «Новатор» вигравав – 17:12, однак незабаром, після серії подач у виконанні Брови, у господарів майданчику раптом зіпсувався прийом, і львів’яни вийшли вперед – 21:20.

Далі – більше – 24:22. Та у кульмінаційний момент гості припустилися грубої помилки при власній атаці. І підопічні Романа Ковальчука своїм шансом скористалися на «відмінно»…

ВК МХП-ВІННИЦЯ – СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – 3:2

 (25:17, 19:25, 22:25, 25:22, 15:12)

«МХП-Вінниця»: Лизанець, Руденко, Горбенко (к), Полуян, Клепко, Головень; Остроумов (л), Данилов, Скороход. Тренер – Васиф Талибов.

«Серце Поділля»: Осадца, Наложний, Міщук, Сидоренко (к), Ставнійчук, Мазенко; Патратій (л), Дорош (л), Слинчук, Білан. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

Тривалість матчу: 104 хв. (16+22+25+24+17).

Судді: Гулька, Босенко.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Головень – Наложний.

2 грудня. Вінниця. СК ВДПУ. 290 глядачів. 

Нечасто стіни ВДПУ можуть побачити такої кількості людей, скільки їх збиралося за два дні протягом вінницького «дербі». Зала цього навчального закладу просто не могла вмістити всіх охочих переглянути запеклі бої між місцевими клубами «МХП-Вінниця» та «Серце Поділля». А подивитися справді було варто!
Повторне протистояння виявилося не менш цікавим та напруженим, аніж перше. І сценарій дещо схожий. Але сьогодні радості більше було вже у другої команди. Зовсім з іншим настроєм вийшли на майданчик підопічні Васифа Талибова. Бажання реабілітуватися в очах уболівальників читалося очевидне. Тому просто з перших розіграшів вони включилися на повну і впевнено взяли стартовий сет. Але волейболісти «Серця Поділля» здаватися не збиралися. І дві наступні партії справедливо були за ними. Однак, у четвертій та п’ятій довести діло до успіху було справою честі вже для ВК «МХП-Вінниця». І це йому вдалося. Злагоджені дії гравців, вдалі атаки та потужний захист таки подарували маленьке свято тим, хто відчайдушно підтримував «МХПівців».
Утім, загалом, усі присутні отримали велику порцію задоволення. Адже ігри вийшли яскраві, принципові, динамічні... Це було дійсно «дербі»!

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – ЛОКОМОТИВ – 2:3

(28:26, 25:21, 21:25, 19:25, 11:15)

«Юракадемія»: Лойтаренко, Русін, Андріюк, Рогожин, Шаповал (к), Каримов; Канаєв (л), Д.Романцов (л), Столбунов, Анохін, Титаренко, Єфименко. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

«Локомотив»: Синиця, Кучер, Дрозд, Томин (к), Капаєв, Остапенко; Фомин (л), Шевченко, Ковальов, Вієцький, Кучер, Євстратов, Грюк. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 116 хв. (27+24+25+27+13).

Судді: Паєвський, Касай.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шаповал – Фомин.

2 грудня. Харків. СК НЮА. 630 глядачів. 

Перший сет «юристи» провели на максимумі своїх можливостей, в результаті чого переможець визначався на «більше-менше». Вдача тут посміхнулася господарям майданчику. Не заладився прийом у «Локомотива» і в другій партії, що вилилося у загрозливі для чемпіона 0:2 по сетах. Але третій сет у цьому матчі змінив його хід докорінно...

Гравці «Локо» не те що пішли ва-банк, а, скоріше, вирівнювали гру за рахунок більшого досвіду. Як наслідок, у середині партії рахунок став 14:7 на їхню користь, і врятуватися суперники не зуміли.

Четвертий сет пройшов уже за повної ігрової переваги «Локомотива», хоча «юристи» й намагалися всіляко цьому завадити. Але ні заміни, ні атакуючі зусилля Віктора Шаповала не допомогли.

Перша половина тай-брйку виявилася впертою, однак після зміни сторін «заліжничники» видали вирішальний ривок…

Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер «Юракадемії»:

- Я вітаю «Локомотив» із двома перемогами. Проте й про своїх волейболістів скажу – мені приємно, що команда росте. Але на тому боці майданчику були досвідчені гравці, і нам для перемоги над ними не вистачило і  фарту, і досвіду. До того ж, у «Локо» більш довга лава кваліфікованих виконаців, ніж у нас. І коли не пішла гра у Максима Дрозда – вийшов Олександр Грюк, який провів сьогодні хороший матч.

- Ви задоволені, що вдалося все ж взяти один бал у матчі з чемпіоном?

- З того, як розвивалася гра сьогодні, то, звичайно, ні. Ми спроможні на більше. 

Ігор ЗЯБЛИЦЕВ, головний тренер «Локомотива»:

- Ми готувалися до цієї гри, але, як показує практика, хоч які будуть склади і турнірне становище, коли зустрічаються дві харківські команди – обов’язково виходять цікаві й безкомпромісні поєдинки. Нам розслаблятися не можна,  потрібно грати в повну силу. Я хотів би привітати молоду команду «Юракадемії» з хорошою грою. Підопічні Володимира Романцова зуміли піднести нам «сюрприз» у другій грі. Але я радий, що ми змогли, поступаючись по партіях 0:2, все ж виграти матч на тай-брейку.

Зазначу ще один момент – від’їзд Олега Плотницького, відігравав у нашій команді велику роль, позначається. Нам потрібно перебудувати зараз свою гру, накопичити ігровий досвід, і знайти нові ефективні ігрові взаємодії. Це не так просто. Але я вірю, що в подальшому робочому процесі до наших лідерів прийде розуміння необхідності грати без Плотницького, який брав на себе відповідальність практично в кожному матчі.

- Що стало ключовим фактором перемоги «Локомотива» у другому поєдинку?

- Наші хлопці класом вище, ніж гравці «Юракадемії», і коли в третій партії суперники перестали так ризикувати на подачах, як раніше – гра вирівнялася. Блок у нас високий, з'їм теж високий, але прийом у нас не дуже вийшов в цій грі, тому наші центральні нападники були не в належній мірі задіяні в атаці. Але я радий, що команда в черговий раз проявила характер, і здобула цю непросту перемогу.

За інформацією офіційного сайту «Локомотива»

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – КП ВК ДНІПРО – 3:2

(19:25, 22:25, 26:24, 25:23, 15:13)

«Буревісник-ШВСМ»: Копич, Каліберда, Шаповал, Дикун, Христов, Прищепа; Старченко (л), Жуков (л), Борисенко (к), Камінський, Дем’янський, Лук’янець, Білик, Ковальов. Тренер – Роман НОСКО.

КП ВК «Дніпро: Величко, Рижов, Коновалов (к), Маринченко, Нестеренко, Лиходід; Чмирьов (л), Перетятько, Дейнега. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Тривалість матчу: 118 хв. (23+24+26+27+18).

Судді: Іванов, Паршин.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Борисенко – Рижов.

2 грудня. Чернігів. СК ЧНПУ. 160 глядачів. 

Очне протистояння нинішніх аутсайдерів чемпіонату знову вийшло пречудовим за сценарієм. Чималу кількість помилок суперники нівелювали неймовірною самовіданністю, за яку честь їм і хвала!

Спочатку здавалося, що успіх знову буде на боці дніпрян, які краще провели дві стартові партії. Однак потім, за допомогою величезної кількості замін, чернігівчанам вдалося віднайти оптимальне поєднання виконавців, які зуміли вирівняти хід подій та у відчайдушних кінцівках взяти три наступних сети. Таким чином, вони святкували першу перемогу в сезоні.

Таким чином, після звітного туру «Локомотив» набрав 26 очок і продовжив упевнено очолювати таблицю. «Новатор» із 20 очками повернув собі другу позицію, відтіснивши на третю «Барком-Кажани», в якого на очко менше. 18 очок має в активі ВК «МХП-Вінниця».

ФОТО, ВІДЕО матчів та детальна турнірна таблиця