Здолавши принципових суперників, «Волинь» міцно закріпилася на другій сходинці таблиці, а «Білозгар» - на четвертій.

«Родзинкою» 6-го туру, безумовно, було очне протистояння головних претендентів, не рахуючи «Хімік», у боротьбі за потрапляння у майбутній фінал чемпіонату. І вийшло воно, як ми і прогнозували, на «ура». Разом із тим, першого дня такий собі спектакль не для слабконервових розіграли і «дуелянти» у Вінниці. Зрештою, в обох випадках кінцевий успіх святкували господарки майданчиків.

ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – 3:2

(25:23, 25:27, 18:25, 25:17, 15:9)

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Рудик (к), Собчук, Осачук, Скрипник, Даньчак; Карасьова (л), Шевеля. Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Стасівська (к), Яковчук, Мельниченко, Євременко, Міленко, Мадзар; Зеневич, Дрьомова, Протянова. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

Тривалість матчу: 108 хв. (24+26+20+24+14).

Судді: Скібицький, Паєвський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Скрипник – Єфременко.

8 грудня. Луцьк. СК ОДЮСШ. 207 глядачів. 

Стартовий сет лучанки відіграли краще, хоча в кінцівці наробили кілька помилок і ледь не пішли на «більше-менше». Врятувала хороша подача Олени Рудик, поганенький прийом суперниць і вирішальний удар Людмили Осачук.

Щоправда, у двох наступних партіях, хоч як дивно, в складі «Волині» найбільше помилялись якраз дві вищезгадані спортсменки. Вони чомусь почали сильно нервувати, через що Рудик «запорола» з десяток передач, а Осачук влучала або в блоки, або за межі майданчику. В той же час тернополянка Анна Єфременко, з розважливих передач Олени Стасівської, влучала якраз у незакриті куточки ігрового прямокутника.  

«Галичанка» вийшла вперед, однак наставник луцької команди Богуслав Галицький почувався на диво спокійним. Він наче знав, що в четвертій партії неодмінно спрацює паличка-рятівниця в особі Марини Скрипник. І вона таки спрацювала! Надійний прийом та разючі удари цієї чорноокої красуні явно прийшлися суперницям не до вподоби. Вони почали частенько помилятися, що швидко повернуло психологічну врівноваженість іншим гравцям «Волині». Тож насправді запеклої боротьби не було і в четвертому сеті, і в п’ятому. На тай-брейку Осачук та Скрипник одразу ж вибили суперниць з прийому, паралельно пробиваючи ще й їхні блоки. Отже – 6:2, 10:3 і, нарешті, переможні – 15:9.

ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – 3:1

(25:15, 25:22, 23:25, 25:17)

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Рудик (к), Собчук, Осачук, Скрипник, Даньчак; Карасьова (л), Шевеля. Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Стасівська (к), Яковчук, Мельниченко, Євременко, Міленко, Мадзар; Зеневич, Дрьомова, Протянова. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

Тривалість матчу: 108 хв. (24+26+20+24+14).

Судді: Скібицький, Паєвський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Скрипник – Мадзар.

9 грудня. Луцьк. СК ОДЮСШ. 207 глядачів. 

«Паличка-рятівниця» лучанок пречудово спрацювала і наступного дня. Розважливі дії Скрипник на прийомі та разючі «цвяхи» надто сильно контрастували з часто-густо помилковими рішеннями інших спортсменок, причому, по обидві сторони сітки. І саме це зумовило певну перевагу «Волині».

Щоправда, був момент, коли у третій партії Оксана Мадзар запально повела «Галичанку» за собою і справа дійшла до сету четвертого. Втім, там господарки майданчику свого вже не віддали.   

Таким чином, «Волинь-Університет-ОДЮСШ» відірвалася від «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ» на добрих п’ять очок. Але, звісно, навіть наступний тур може все змінити…

БІЛОЗГАР-УНІВЕРСИТЕТ – ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – 3:2

(25:14, 21:25, 24:26, 25:18, 17:15)

«Білозгар-Університет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), Луніна, Власова, Коваль, В.Якушева. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Пугач, Леженкіна, Савченко, Пасс, Козиряцька (к), Лохманчук; Ніколачук (л), Дударенко, Кутнякова. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

Тривалість матчу: 112 хв. (20+22+28+23+19).

Судді: Овчарук, Лемещук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Расточило – Леженкіна.

8 грудня. Вінниця. СК ВДМУ. 105 глядачів. 

Напередодні цього двобою «Білозгар-Університет» у турнірній таблиці відставав від «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» лише на очко, тому, звісно прагнув у рідних стінах обов’язково випередити амбіційного суперника. В свою чергу, здавати здобуті позиції запорізькі волейболістки аж ніяк не збиралися. Тим більше, у минулому турі вони спромоглися дати серйозний бій самому «Хіміку»! Отже, відчули в собі сили грати значно сильніше, ніж поки виходить зазвичай.

Однак, судячи з того, як вони розпочали стартову партію, належна психологічна готовність до запеклого протистояння підопічних Володимира Бузаєва та Ірини Коміссарової викликала чималий сумнів. Адже господарки майданчику якось занадто легко вибили опоненток з прийому, та ще й на блоках відіграли значно продуктивніше. Тому, певно, дехто вже метикував, що кіно не буде. Проте насправді воно тільки розпочиналося…

Згаявши перші 20 ігрових хвилин, гості відчайдушно кинулися відіграватися – 4:0. Чим, здається, вінницьких спортсменок застали зненацька. Їхній граючий тренер Юлія Якушева спробувала зупинити негативний розвиток подій за допомогою замін, випустивши Діану Луніну та Ольгу Власову, і ті справді допомогли зрівняти рахунок – 19:19. Але й тільки. Далі у запоріжанок хороший відрізок видали Ольга Леженкіна та Олена Козиряцька, завдяки яким «Орбіта» таки взяла другий сет.

У третьому тривалий час боротьба була рівною, однак потім Олена Расточило і компанія десь хвилин за п’ять суперниць просто «знищили» - 19:12. Все? Якби ж! Своїм потужним ривком відповіла вже компанія на чолі з Козиряцькою, і на «більше-менше» останнє слово також залишилося за нею.

І тут вінницькі волейболістки наче прокинулися після важкого сну, де грали у волейбол із незрозумілою кількістю помилок. «Прокидання» явно пішло на користь, бо в четвертій партії ці самі помилки майже повністю зникли. Таким чином, поєдинок досяг стадії тай-брейку.

…Ці неповні 20 ігрових хвилин були сповнені несамовитою самовідданістю усіх спортсменок у боротьбі за кожне очко. Тож не дивно, що вони брали їх фактично почергово. Однак у кульмінаційний момент Фортуна посміхнулася вінничанкам…  

БІЛОЗГАР-УНІВЕРСИТЕТ – ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – 3:0

(25:16, 30:28, 25:18)

«Білозгар-Університет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), Лужецька, Луніна, Власова, В.Якушева. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Леженкіна, Савченко, Пасс, Козиряцька (к), Лохманчук, Пугач; Ніколачук (л), Дударенко, Кутнякова. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

Тривалість матчу: 69 хв. (19+29+21).

Судді: Лемещук, Овчарук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ю.Якушева – Лохманчук.

9 грудня. Вінниця. СК ВДМУ. 85 глядачів.

А ось наступного дня запекла боротьба вийшла тільки в другій партії. Було помітно, що в першому матчі запоріжанки витратили забагато сил, у тому числі й психологічних. І тепер віднайти їх у собі спромоглися лише після відверто програного стартового сету. Щоправда, у другому «Білозгар» все одно вигравав – 23:20, однак нагоду не доводити справу до відвертої гри на власних нервах втратив. І ця «гра» продовжилася почерговими сетболами. Зрештою, вдача знову повернулася до господарок майданчику обличчям, і на цьому подальша боротьба у матчі фактично скінчилася…

ХІМІК – РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – 3:0

(25:11, 25:13, 25:17)

«Хімік»: Дрозд, Напалкова, Дудник, Маєвська, Крайдуба, Бойко; Нємцева (л), Микитюк, Степановська (к), Хобер. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

«Регіна-МЕГУ-ОДЮСШ»: Завала, Димар, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Гринчук (л), Гонак. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.

Тривалість матчу: 51.хв. (17+17+17).

Судді: Осадчий, Іванов.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Дрозд – Димар.

8 грудня. Южне. ФСК «Олімп». 175 глядачів.

ХІМІК – РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – 3:0

(25:12, 25:16, 25:19)

«Хімік»: Дрозд, Напалкова, Дудник, Маєвська, Крайдуба, Бойко; Нємцева (л), Микитюк, Степановська (к), Хобер. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

«Регіна-МЕГУ-ОДЮСШ»: Завала, Димар, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Гонак. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.

Тривалість матчу: 52.хв. (16+18+18).

Судді: Іванов, Осадчий.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Бойко – Димар.

9 грудня. Южне. ФСК «Олімп». 85 глядачів. 

«Регіні-МЕГУ-ОШВСМ», на превеликий жаль для її вболівальників, скласти «Хіміку» гідну конкуренцію не вдалося. Перевага діючого чемпіона країни в обох матчах була досить відчутною, тож наставник южненок Андрій Романович надав можливість добряче награтися молодим волейболісткам – Анастасії Маєвській, Євгенії Хобер та Юлії Микитюк. І, образно кажучи, загального малюнку гри команди вони точно не зіпсували…

ФАВОРИТ – СЄВЄРОДОНЧАНКА

(15 грудня – початок о 19.00, 16 грудня – о 12.00)

Нарешті вболівальникам «Фаворита» не треба буде їхати до Ірпеня. Обидва матчі з таким же, як і сам, аутсайдером чемпіонату він проведе на арені НУФВСУ. Керівництво столичної команди вважає, що в разі хорошої підтримки глядачів на трибунах її волейболістки неодмінно «розміняють» дуже неприємний нуль у графі набраних очок. У свою чергу, найліпший шанс розжитися очками навряд чи захоче й «Сєвєродончанка». Тож якщо не найкращим рівнем майстерності, то, принаймні, жорстким протистоянням характерів обидва поєдинки мають відзначитися.