Днями завершилося перше коло жіночої Суперліги України 2017\18. Не без несподіванок.

Як ми і передбачали, одне з центральних протистоянь туру - між «Регіною-МЕГУ-ОШВСМ» та «Білозгар-Університетом» - вийшло досить захоплюючим і таки призвело до невеличкої несподіванки.

РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – 0:3

(26:28, 22:25, 19:25)

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Завала, Димар, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Гонак, Немухова. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.  

«Білозгар-Медуніверситет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), Луніна, Лужецька, В.Якушева. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

Тривалість матчу: 70 хв. (24+24+22).

Судді: Гулька, Льопа.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Скорохід – Ю.Якушева.

22 грудня. Рівне. СК НВК №26. 192 глядача. 

РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – 3:2

(25:23, 23:25, 15:25, 25:16, 15:13)

ВІДЕО МАТЧУ

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Завала, Димар, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Гонак, Немухова. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.  

«Білозгар-Медуніверситет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), Луніна, Лужецька, В.Якушева, Власова, Коваль. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

Тривалість матчу: 102 хв. (22+23+21+20+16).

Судді: Льопа, Гулька.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Грицуняк – Лозинська.

23 грудня. Рівне. СК НВК №26. 119 глядачів.

Рівненська команда далеко не втратила надії поборотися за четвертий рядок у таблиці, тож здобуття важливих очок на власному майданчику – завдання для неї першочергове. Навіть якщо в суперниках перебуває срібний призер минулої національної першості. Тим більше, нині справи в нього складаються не надто вдало. І підопічні Ігора Тартаковського доклали для досягнення успіху максимальних зусиль.

Першого разу вони продемонстрували спроможність переважати грізних суперниць, що називається, на характері вже у стартовій партії дводенної дуелі. Тоді вони програвали 10:15, але, завдяки вдалим діям Інни Скорохід, Яни Завали та Олени Грицуняк, зуміли зрівняти рахунок – 24:24. Щоправда, останнє слово тоді залишилося за вінничанками, як, згодом, і в усьому матчі. А ось наступного дня гостям довелося вже непереливки. На майданчику розгорнулося шикарне видовище, так би мовити, на зустрічних курсах, коли суперники постійно обмінювалися вдалими відрізками і почергово виривалися вперед. Помилок у діях обох команд вистачало, проте дівчата компенсували їх настільки вражаючою самовідданістю, що дорікнути їм за щось язик не повертається. З усього видно, не повертався і в обох наставників, тож вони вибрали «метод пряника», постійно підбадьорюючи своїх підопічних. Ну, а граючий тренер «Білозгара» Юлія Якушева робила це ще й власним прикладом. Тому цілком закономірно, що справа докотилася до тай-брейку…

Там запекле протистояння продовжилося очко в очко і, здавалося, розтягнеться на тривалий час. Однак чи не єдиної серйозної помилки вінничанки припустилися якраз в кульмінаційний момент. Тож «Регіна» таки взяла переможне 15-те очко, тим самим подарувавши своїм уболівальникам справжнє свято. Хоча останні, до їх честі, оплесками віддали належне і гравцям-суперницям – ті ж бо дійсно їх заслужили…

ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – ФАВОРИТ – 3:0

(25:14, 25:17, 26:24)

ВІДЕО МАТЧУ

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Мадзар, Зеневич, Яковчук, Лях, Протянова, Дрьомова; Ротар (л), Коваль. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

«Фаворит»: Криковлюк, Чередниченко, Григоренко (к), Фартушняк, Пересада, Затилкіна. Тренер – Ігор ПОПОВ.

Тривалість матчу: 57 хв. (16+18+23).

Судді: Ковальчук, Осадчий.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Протянова – Фартушняк.

22 грудня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 95 глядачів. 

ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – ФАВОРИТ – 3:0

(25:23, 25:17, 25:5)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧІВ

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Зеневич, Міленко, Лях, Протянова, Дрьомова, Мельниченко; Ротар (л), Стасівська (к), Коваль. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

«Фаворит»: Криковлюк, Пересада, Григоренко (к), Фартушняк, Чередниченко, Затилкіна. Тренер – Ігор ПОПОВ.

Тривалість матчу: 50 хв. (21+17+12).

Судді: Осадчий, Ковальчук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Стасівська – Затилкіна.

23 грудня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 38 глядачів.

Як і очікувалося, в матчах одного із лідерів проти відвертого аутсайдера несподіванок не сталося. Дві «сухі» перемоги «Галичанки» стали цілком закономірними. Але питання до психологічного настрою та ігрової відповідальності до молодих підопічних Віктора Туркули виникли. Якось занадто легко у них виходить різко «скидати оберти», вважаючи, що гру вже зроблено. Однак за таке не менш легко можна й «по шапці отримати». Ось і зараз ледь не отримали…

У кінцівці третьої партії першого матчу тернопільчанки вели – 19:15, але дозволили киянкам максимально загострити інтригу, «догравшись» до додаткових розіграшів. А у стартовому сеті повторного двобою господарки майданчику взагалі ледь не стали авторками ганебної сенсації. Почали вони дуже потужно, і практично «виносили» суперниць – 18:5. Що мало раптово трапитися в їхніх головах, щоби у наступні хвилини дозволити собі відвертий провал із фактичним переводом протистояння на «більше-менше» – питання риторичне.

Щоправда, в підсумку гравці «Галичанки» таки викрутилися. Але все одно в подальшому подібна розслабленість може коштувати їм значно дорожче.

СЄВЄРОДОНЧАНКА – ХІМІК – 0:3

(23:25, 14:25, 20:25)

ВІДЕО МАТЧУ

«Сєвєродончанка»: Нодиршоєва, Луханіна, Фаринюк, Жук (к), Тетенко, Хворостяна; Петренко (л), Гавриленко, Лісєєнкова. Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Хімік»: Напалкова, Дудник, Карпець, Крайдуба, Бойко, Дрозд, Нємцева (л), Степановська (к), Хобер, Маєвська. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

Тривалість матчу: 70 хв. (26+19+25).

Судді: Кривець, Умінський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Петренко – Дрозд.

22 грудня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 617 глядачів.

СЄВЄРОДОНЧАНКА – ХІМІК – 0:3

(13:25, 16:25, 18:25)

ВІДЕО МАТЧУ

«Сєвєродончанка»: Нодиршоєва, Луханіна, Фаринюк, Жук (к), Тетенко, Хворостяна; Петренко (л), Гавриленко, Лісєєнкова. Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Хімік»: Напалкова, Дудник, Карпець, Крайдуба, Бойко, Дрозд, Нємцева (л), Степановська (к), Хобер, Микитюк, Маєвська. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

Тривалість матчу: 60 хв. (19+21+20).

Судді: Умінський, Кривець.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Жук – Нємцева.

23 грудня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 333 глядачі.

З усього видно, непросто примусити себе стовідсотково викладатися в іграх проти значно слабших суперниць і волейболісткам «Хіміка». Хоча їхній наставник Андрій Романович не втомлюється постійно повторювати, що в іншому випадку класними майстрами їм точно не стати. Вони ніби й самі добре це розуміють, але ж спокуслива нагода робити собі послаблення в ситуаціях, коли все складається для них добре, все ще має місце брати гору над силою волі.

Щоправда, у звітному протистоянні подібне проглядалося тільки в стартовій партії першого матчу, коли, до речі, ще й підопічні Гарія Єгіазарова не встигли розчаруватися у безперспективності боротьби. Проте тоді справа реально могла призвести до програного сету, а далі ще довелося б добряче попотіти задля виправлення ситуації. І якщо «Сєвєродончанці» покарати «Хімік» за недооцінку опонента не вдалося, то колись таки віднайдеться і той, хто справді покарає. Робимо висновки…

ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – 3:1

(16:25, 26:24, 28:26, 25:20)

ВІДЕО МАТЧУ

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Леженкіна, Козиряцька (к), Пасс, Савченко, Лохманчук, Пугач; Ніколайчук (л), Кутнякова, Лапікова. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Скрипник, Савчук, Осадчук, Рудик (к), Даньчак; Карасьова (л). Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

Тривалість матчу: 101 хв. (20+25+31+25).

Судді: Паєвський, Паршин.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Лохманчук – Рудик.

23 грудня. Запоріжжя. СК ЗНУ. 350 глядачів. 

Гості розпочали дуже потужно. У них добре полетіли подачі, Анастасія Карасьова швидко налагодила якісний прийом, а вивірені передачі Олени Рудик неодмінно летіли саме туди, звідки Людмила Осадчук, Марина Скрипник і Любов Ужва перетворювали їх на набрані очки. В той же час у запоріжанок, що називається, не летіло та не приймалося. Тож упевнений успіх «Волині» в стартовій партії наводив на думку, що боротьба в цьому матчі надовго не затягнеться.

Проте, схоже, саме в цьому переконали себе підопічні Богуслава Галицького, коли в другому сеті повели – 13:9. Бо далі якось раптово втратили концентрацію і… відверто «попливли». В один момент кудись зникли надійним прийом та загрозлива подача, «забуксував» у своїй розібраності та безпорадності блок, удари спрямовувалися обабіч ігрового прямокутника…

Швидко відчувши негативну переміну в настрої суперниць, волейболістки «Орбіти» миттєво впіймали кураж. Особливо досвідчені Ольга Леженкіна та Олена Козиряцька. Саме вони власним прикладом «запалили» партнерок. І коли лучанки нарешті «прийшли до тями», проти них діяв уже цілком інакше вмотивований колектив. І пішло, що називається, стінка на стінку…

Зрештою, у дуелі характерів в другій та третій партіях перевага виявилася вже на боці запоріжанок. І гостей цей факт помітно «знеструмив» психологічно…

ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – 0:3

(19:25, 22:25, 18:25)

ВІДЕО МАТЧУ

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Леженкіна, Козиряцька (к), Пасс, Савченко, Лохманчук, Пугач; Ніколайчук (л), Кутнякова. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Скрипник, Савчук, Осадчук, Рудик (к), Даньчак; Карасьова (л). Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

Тривалість матчу: 69 хв. (22+25+22).

Судді: Паршин, Паєвський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ніколайчук – Скрипник.

24 грудня. Запоріжжя. СК ЗНУ. 120 глядачів. 

Зате наступного дня волинянки «відпустки концентрації» собі вже не дозволили. На чолі з літеро Анастасією Карасьовою, вони відчайдушно кидалися рятувати навіть надскладні для прийому м’ячі, частенько накривали удари господарок майданчику подвійними блоками, а зв’язка Олена Рудик – Марина Скрипник узагалі затероризувала опоненток комбінаціями під обвідні удари останньої. До того ж, з іншого краю не втомлювалася разюче «колоти» Людмила Осадчук…

Запоріжанки не склали зброї і спробували переломити хід подій. Принаймні, у другій партії певний час вони справді володіли ініціативою. Однак цього разу дівчата із «Волині» розслабитися не захотіли. Навіть у третій партії, коли вели перед уже 6-7 м’ячів. Виходить, добрий урок напередодні надали їм господарки майданчику. Щоправда, у цьому матчі він обернувся проти них самих.

Таким чином, «Волинь-Університет-ОДЮСШ» зберіг за собою впевнену другу сходинку в таблиці, тоді як «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» залишилася п’ятою, не зумівши підтягнутися до «Білозгар-Медуніверситету» впритул.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ