Напередодні центрального протистояння туру у Львові лідери «Баркома-Кажани» та «Локомотива» в один голос запевнили, що їхній двобій вчергове стане справжнім прикрашенням усього чемпіонату. І їхні слова не розійшлися з ділом.

БАРКОМ-КАЖАНИ – ЛОКОМОТИВ – 3:1

(26:28, 25:21, 36:34, 25:22)

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кісілюк, Гладенко, Тевкун, Жуков; Брова (л), Бокшан, Семенюк, Плясецький. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Капаєв, Дрозд, Стаценко, Шевченко, Грюк, Синиця; Фомін (л), Кучер, Ковальов, Євстратов. Тренер – Ігор ЗЯБЛІЦЕВ.

Судді: Гулька, Паршин.

Тривалість матчу: 113 хв. (26+25+36+26).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Кісілюк – Дрозд.

26 січня. Львів. ПС «Галичина». 800 глядачів. 

Що тут можна сказати… Перша генеральна репетиція майбутнього фіналу Кубка України видалася на славу. Гладачі, які не полінькувалися завітати на трибуни львівського Палацу спорту «Галичина», однозначно отримали від побаченого величезне задоволення. Адже за своїм бойовитим і непередбачуваним сюжетом це протистояння просто не могло не задовольнити навіть найприскіпливіших поціновувачів волейболу, тим більше, завершилося воно на користь місцевої команди.

Коли один із лідерів «Локо» - досвідчений Євген Капаєв - сказав, що сила сьогоднішнього «Баркома-Кажани» є в його командності, він таки добре усвідомлював справедливість своєї думки. Бо львів’яни у звітному поєдинку підтвердили його слова більше ніж переконливо. Саме загальноколективна зарядженість, націленість абсолютно кожного виконавця на те, щоби не ховатися за спинами інших, а сміливо брати на себе відповідальність у кожному моменті, якраз і стала візитною карткою «кажанів».

Щоправда, у стартовому сеті «залізничники» цілком можуть сказати про себе те ж саме, хоча, відверто кажучи, величезний кураж суперників просто не залишав їм іншого виходу, крім як прийняти виклик. Проте моментами вони ще приймали більш розважливі рішення, як то кажуть, не емоціями, а холоднокровністю, що дуже допомагало їм здобувати важливі очки. Тож, склалося враження, якраз ця холоднокровність допомогла здобути і вирішальне очко у партії.

Проте в наступному сеті емоційний кураж повністю захлиснув уже всіх без винятку. І дещо краще у цій круговерті стрімких подій почувалися уже львів’яни. Саме їм вперше у матчі вдалося досягти п’ятиочкової переваги, і без валідольного ендшпілю зрівняти рахунок у матчі.

Ну, а третя партія – то була суцільна феєрія вигадливих подач, відчайдушних прийомів, креативних передач, мобільних блоків та «гаубичних пострілів», помножених на принципову заочну боротьбу тренерських філософій. Угіс Крастіньш та Ігор Зябліцев постійно перебували на ногах і з величезними труднощами втримували себе від спокушаючих хвиль все того ж емоційного куражу, де ціна кожної помилки могла коштувати дуже дорого. І ці помилки, звісно, виникали – куди ж без них(!), але вони миттєво розчинялися у вирі наступних подій, котрі почергово винагороджували головних дійових осіб здобутими очками. Утім, «Локомотив» таки мав дещо кращі шанси, оскільки локально виривався вперед: спочатку – 11:6, а далі – 20:16. Та в ці непрості моменти «кажани» творили справжні дива на прийомі, а Володимир Тевкун і Євген Кісілюк пробивали навіть потрійні блоки опонентів. І протистояння таки знову досягло стадії «більше-менше», яка затягнулася на добрих 10-12 хвилин. Детально розповідати про всі її перипетії можна дуже довго, тому просто зауважимо, що по кілька сетболів мали обидві команди. Та все ж, зрештою, міцнішими нерви виявилися у підопічних Угіса Крастіньша.

Цей успіх мав величезний психологічний вплив на настрій суперників, бо якщо господарі майданчику в четвертій партії продовжили боротьбу з підвищеним азартом, то гості, навпаки, помітно занервували. І одразу ж опинилися в ролі наздоганяючих. Та наздогнати «кажанів» було вже особливо важко. Фактично, єдиний реальний для цього момент виник у самій кінцівці, і табло таки висвітило – 22:22. Проте трохи пізніше стався вирішальний епізод у всьому поєдинку. Після атаки «помаранчево-чорних» здалося, що м’яч полетів за межі майданчику. Ліберо «Локомотива» Денис Фомін контролював його політ, і ніби все розрахував правильно. Проте судді вирішили інакше, і рахунок замість нічийного – 23:23, став катастрофічно загрозливим – 22:24. Суперечки і претензії до рішення рефері вилилися лише у попередження помічнику головного тренера «залізничників» Миколі Пасажіну, а дещо шоковані гравці у формі «жовто-чорній» далі припустилися вже вирішальної помилки…

Таким чином, перший раунд так званої Битви титанів залишився за «Баркомом-Кажани».

У другому поєдинку у Львові підопічні Угіса Крастіньша виявилися більш успішними за рахунок кращого бойового настрою.

kazhany-loko

БАРКОМ-КАЖАНИ – ЛОКОМОТИВ – 3:0

(25:20, 26:24, 25:14)

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кісілюк, Гладенко, Тевкун, Жуков; Брова (л), Бокшан. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Грюк, Синиця, Ковальов, Дрозд, Стаценко, Шевченко; Фомін (л), Капаєв, Кучер, Остапенко. Тренер – Ігор ЗЯБЛІЦЕВ.

Судді: Паршин, Гулька.

Тривалість матчу: 62 хв. (21+23+18).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Кисилюк – Фомин.

27 січня. Львів. ПС «Галичина». 450 глядачів. 

Дуже схоже на те, що поразка у першому матчі справила на харків’ян досить погане моральне враження. Принаймні, у стартовому сеті звітного поєдинку вони були мало чим схожими на самих себе попереднього вечора. І через це майже нічим не завадили господарям майданчику прибрати ігрову ініціативу до власних рук.

Щоправда, у другій партії підопічні Ігора Зябліцева знайшли в собі сили фактично вирівняти хід протистояння. Однак у її кінцівці Володимир Тевкун і його партнери таки змусили опонентів визнати кращий бойовий настрій суперників, рівно як і відчутну перевагу «помаранчево-чорних» у комбінаційних розіграшах. Саме завдяки цьому ті зламали впертий опір харків’ян на «більше-менше». Ну, а в третій партії хитрі подачі та надійний прийом «кажанам» вдавалися значно продуктивніше, через що вони дуже швидко створили у рахунку гандикап, нівелювати який діючим чемпіонам України так і не вдалося.

У підсумку, якщо подвійний тріумф підопічних Угіса Крастіньша наздогнати «Локомотив» у таблиці їм ще не допоміг, то цією нагодою вправно скористалися волейболісти ВК «МХП-Вінниця»…

ВК МХП-ВІННИЦЯ – КП ВК ДНІПРО – 3:1

(25:16, 25:21, 21:25, 25:23)

ВК «МХП-Вінниця»: Лизанець, Руденко, Горбенко (к), Передрій, Данилов, Щавінський; Тищенко, Клепко, Головень. Тренер – Васіф ТАЛИБОВ.

«Дніпро»: Хомин, Коновалов (к), Маринченко, Нестеренко, Чмирьов, Величко; Петровський (л), Панін (л), Свириденко, Рижов. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Судді: Гранько, Осадчий.

Тривалість матчу: 85 хв. (17+21+24+23).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Щавінський – Величко.

26 січня. Вінниця. СК ПДАБА. 155 глядачів. 

А ось у Вінниці боротьба дещо несподівано вийшла значно гострішою. Щоправда, у перших двох сетах перевага господарів майданчику була фактично беззаперечною, але варто їм було дозволити собі розслабитися, як у третій партії дніпряни безжалісно перетворили провальний початок – 0:4 на цілком приємне продовження – 19:14. І хоча надалі вінничани знову додали мобільності та майже вирівняли становище – 20:22, останнє слово залишилося за гостями.

Відчувши шанс зачепитися бодай за очко, у четвертому сеті підопічні Віталія Стаднікова чіплялися за нього з подвійною самовіддачею. І постійно вели перед 1-2 м’ячі. Та в кінцівці розважливі передачі досвідченішого зв’язуючого Сергія Щавінського, якому днями виповнилося вже 45 років, знайшли відображення у точних ударах його партнерів на прикрих помилках опонентів. Тож ВК «МХП-Вінниці» пощастило не довести справу до «більше-менше»…

ВК МХП-ВІННИЦЯ – КП ВК ДНІПРО – 3:0

(25:17, 25:12, 25:10)

dnipro-vinnitsa

ВК «МХП-Вінниця»: Щавінський, Лизанець, Руденко, Горбенко (к), Передрій, Клепко; Остроумов (л). Тренер – Васіф ТАЛИБОВ.

«Дніпро»: Хомин, Коновалов (к), Маринченко, Нестеренко, Чмирьов, Величко; Петровський (л), Панін (л), Свириденко, Рижов, Тоточенко, Уривкін. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Судді: Осадчий, Гранько.

Тривалість матчу: 48 хв. (19+15+14).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Щавінський – Коновалов.

27 січня. Дніпро. СК ПДАБА. 87 глядачів. 

На відміну від першого матчу, у цьому гострої боротьби не вийшло. Вінничани одразу ж заволоділи повною ініціативою, яку продуктивно втілили в очкову перевагу в усіх трьох партіях. Схоже, дніпряни психологічно програли це протистояння ще до його початку…

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – 0:3

(25:27, 22:25, 18:25)

«Юракадемія»: Андріюк, Лойтаренко, Столбунов, Єфименко, Рогожин, Шаповал (к); Канаєв (л), Д.Романцов (л), Свиридов, Кривобок, Рябов, Анохін, Каримов. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ. 

«Серце-Поділля»: Матус, Наложний, Міщук, Сидоренко (к), Ставнійчук, Босенко; Патратій (л), Дорош (л), Осадца, Мазенко, Довгий, Олійниченко. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

Судді: Медвідь, Баранюк.

Тривалість матчу: 70 хв. (26+22+22).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рогожин – Ставнійчук.

26 січня. Харків. СК НЮУ. 345 глядачів. 

Здається, після перемоги у попередньому турі над «Локомотивом» волейболісти «Серця Поділля» відчули себе значно впевненішими у власних силах. Принаймні, у цьому протистоянні вони схилили шальки терезів на свій бік, насамперед, завдяки стійкому характеру, оскільки в стартовому сеті «юристи» грали дуже добре і, відігравши в кінцівці триочковий гандикап, перевели боротьбу на «більше-менше» та навіть мали сетбол. Проте три останніх розіграші залишилися за вінничанами.

І надалі гості, відносно справляючись з «гарматою» лідера харків’ян Віктора Шаповала, почувалися вже спокійніше. Тому й у кульмінаційних моментах Фортуна була на їхньому боці. Щоправда, це був якраз один із тих випадків, коли підсумковий рахунок аж ніяк не відображає реальну картину боротьби. І як воно складеться завтра – прогнозувати невдячно…

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – 1:3

(25:18, 17:25, 21:25, 10:25)

«Юракадемія»: Лойтаренко, Рябов, Кривобок, Рогожин, Свиридов, Єфименко; Канаєв (л), Д.Романцов (л), Анохін, Шаповал (к), Столбунов, Каримов, Андріюк. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ. 

«Серце-Поділля»: Матус, Наложний, Міщук, Сидоренко (к), Ставнійчук, Босенко; Патратій (л), Дорош (л), Осадца, Довгий, Олійниченко. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

Судді: Баранюк, Медвідь.

Тривалість матчу: 73 хв. (18+18+21+16).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рогожин – Сидоренко.

27 січня. Харків. СК НЮУ. 215 глядачів. 

Наставник «Юракадемії» Володимир Романцов, у порівнянні з першим матчем, зробив ставку на численні заміни, проте вони добре спрацювали лише у стартовому сеті. Поки вінничани розбиралися, що до чого, Андрій Рогожин і компанія відрядили їм чималу кількість м’ячів. Однак надалі, коли гості таки зробили необхідні висновки з розвитку подій на майданчику, ініціатива повністю перейшла до них. І вони свого вже не втратили, чітко втілюючи помилки харків’ян на власну користь. Особливо постарався капітан «Серця Поділля» Володимир Сидоренко. Для «юристів» це спричинило дуже погані наслідки, бо вони забагато очок подарували «сердечкам» через масові особисті помилки. А в четвертій партії, склалося враження, просто розувірилися у власних силах. Звідси й підсумковий результат…

НОВАТОР – БУРЕВІСНИК-ШВСМ – 3:0

 (25:22, 25:19, 25:15)

novator-burevestnik

«Новатор»: Турик, Перепадя, Середа, Панкратенков, Ніколайчук, Вієцький; Кисіль (л), Павлюк, Турецький, Осипенко, Онищук, Петращук. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

«Буревісник-ШВСМ»: Борисенко (к), Білик, Прищепа, Камінський, калі берда, Дем’янський; Жуков (л), Д.Ковальов, Д.Шаповал, Копич, Дикун. Тренер – Роман НОСКО.

Судді: Льопа, Елькін.

Тривалість матчу: 62 хв. (22+22+18).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Середа – Борисенко.

26 січня. Хмельницький. ФОК «Новатор». 300 глядачів. 

Клас гравців «Новатора» на сьогодні дещо вищий, і вони це переконливо довели на майданчику. При цьому чернігівчани аж не ніяк не відбували номер у ролі наперед пригнічених безперспективністю двобою виконавців, а боролися завзято й наполегливо. Тож у стартовому сеті підопічним Романа Ковальчука довелося добряче попотіти, щоби в кінцівці таки схилити шальки терезів на свій бік.

Щоправда, цей успіх зміцнив господарів майданчику психологічно, і надалі їхня перевага була вже більш відчутною. Хоч як підопічні Романа Носка, який позавчора відзначив День народження, прагнули піднести наставнику приємний подарунок у вигляді перемоги, хмельничани мали на рахунок цього власну точку зору. 

НОВАТОР – БУРЕВІСНИК-ШВСМ – 3:0

 (25:21, 25:20, 26:24)

«Новатор»: Турик, Перепадя, Середа, Панкратенков, Ніколайчук, Вієцький; Кисіль (л), Павлюк, Турецький, Осипенко, Онищук, Петращук. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

«Буревісник-ШВСМ»: Дем’янський, Копич, Д.Шаповал, Камінський, Каліберда; Жуков (л), Борисенко (к), Д.Ковальов, Дикун, Прищепа. Тренер – Роман НОСКО.

Судді: Елькін – Льопа.

Тривалість матчу: 66 хв. (22+20+24).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Онищук – Копич.

27 січня. Хмельницький. ФОК «Новатор». 217 глядачів. 

У цьому матчі, на відміну від попереднього, волейболістам «Новатора» задля перемоги довелося попрацювати значно настирливіше. Чернігівчани наполегливо шукали свій шанс до останнього, відчайдушно борючись за кожне очко. І в третій партії мало не змусили суперників створити фатальну помилку. Однак у кульмінаційний момент хмельничани її собі не дозволили. І «видряпали» таки сет, разом з яким – і весь матч.

Таким чином, на вершині турнірної таблиці встановилося двовладдя: у ВК «МХП-Вінниця» та «Локомотива» по 41 очку. У спину їм дихає «Барком-Кажани» - 39 очок. Далі йдуть «Серце Поділля» - 36 очок і «Новатор» - 33 очки. Ніхто і ніщо вже не потіснить «Юракадемію» з шостої сходинки - 18 очок. І замикають таблицю «Буревісник-ШВСМ» і КП ВК «Дніпро» - по 4 очки.

Наступний тур відбудеться 9-10 лютого, і в ньому якраз в очних протистояннях зійдуться як лідери, так і два найближчих переслідувачі.  

ФОТО та ВІДЕО МАТЧІВ 9-го туру чоловічої Суперліги України 2017\18