Сезон 2018-2019 років обіцяє чимало сюрпризів і сенсацій.

Тиждень тому діючий чемпіон «Барком-Кажани» у стартових матчах без особливих труднощів здолав опір старого-нового учасника Суперліги «Фаворита» - 3:0 і 3:0, а теперь ось надійшов час розпочати свої виступи в чемпіонаті й іншим коллективам.

ВК «МХП-ВІННИЦЯ» – «ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

(14 вересня – початок о 18.00. 15 вересня – початок о 12.00) 

У міжсезоння обидві команди мали за головну мету зберегти хоча б основних виконавців. Та вдалося це лише відносно. У вінничан без помітних змін таки не обійшлося (у різних напрямках вирушили Андрій Горбенко, Кирило Передрій, Сергій Щавінський, Станіслав Лизанець, Сергій Руденко, Віктор Краєвський), хоча, безумовно, навіть із тими гравцями, котрі залишилися в обоймі Васіфа Талибова, колективу цілком до снаги вести боротьбу за потрапляння до четвірки найсильніших. Хоча, звичайно, тут багато чого залежатиме від того, наскільки швидко наставнику «МХП-Вінниця» вдасться «склепати» максимальну боєзданість оновленого коллективу. Серед новачків варто виділити досвідчених Філіпа Гармаша, Костянтина Рябуху та Дмитра Сухініна.

У цьому сенсі завдання його візаві з «Юракадемії» Володимира Романцова виглядає значно простішим. Адже в його розпоряджені залишилися фактично всі виконавці нашої молодіжної збірної, та ще й не поспішає їхати з Харкова Андрій Рогожин, яким цікавилися кілька значно сильніших за можливостями клубів. Тож втрата у «юристів» сталася лише одна. Але ж яка! Команда залишилася без головного бомбардира минулого сезону Віктора Шаповала, який у кульмінаційні моменти багатьох матчів незмінно брав ініціативу на себе і частенько приносив переможні очки. Як воно буде грати без Шаповала у сезоні нинішньому – давайте подивимося разом!

«НОВАТОР» – «ШВСМ-СумДУ»

(14 вересня – початок о 18.00. 15 вересня – початок о 12.00)  

Ще торік головний тренер «ШВСМ-СумДУ» Володимир Бабков заявив, що його підопічні боряться за путівку до Суперліги не для того, щоби потім пасти там задніх. Що ж, побачимо! Тут на користь сумської команди свідчить те, що в неї залишився дуже добре зіграний склад. Тож якщо слова наставника справді не розходяться з ділом, і гравці таки реально сповнені вірою у власні сили та справжньою спортивною амбіційністю, то будь-яком їхнім суперникам доведеться непереливки.

Проте, чи хмельничанам? Так, у міжсезоння керівництву «Новатора» не вдалося втримати одразу чотирьох виконавців стартової розстановки: Дмитро Вієцький та Андрій Тупчій вирушили у зарубіжні клуби, а Богдан Середа і В’ячеслав Панкратенков вирішили пошукати кращої долі в інших командах. При цьому Середа не знитився, так би мовити, зробити крок назад, перейшовши до вищолігових «Житичів». Тривалий час потребується для залікування травми плеча Максиму Ніколайчуку. Отже, нинішній «Новатор» буде солідно відрізнятися від самого себе «бронзового» зразка минулого сезону. Втім, кілька лідерів на чолі з капітаном Богданом Татаренком залишилися, а ще наставник хмельничан Роман Ковальчук дуже розраховує на помітний прогрес кількох молодих талановитих гравців, у яких він вбачає хороші лідерські здібності.  

Ну, а нинішнє протистояння однозначно обіцяє стати дуже цікавим та непередбачуваним!

«СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ» – «БУРЕВІСНИК-ШВСМ»

(14 вересня – початок о 18.30. 15 вересня – початок о 12.00)

На відміну від вищезгаданих команд, «Серце Поділля» влітку солідно зміцнилося. В його складі з’явилися кілька досвідчених віконаців (зокрема, Андрій Горбенко, Станіслав Лизанець та Анастасій Остроумов із «МХП-Вінниця»), і вже зараз багато хто головними суперниками волейболістів «Барком-Кажанів» у боротьбі за чемпіонський титул вбачає саме «сердечок».

Що ж до «Буревісника-ШВСМ», то його граючий тренер Володимир Борисенко головним завданням команди у стартуючому сезоні назвав збереження прописки у Суперлізі без додаткових матчів. На більше молодий склад чернігівчан, за його словами, поки ще об’єктивно не готовий.

Утім, це зовсім не означає, що «буревісники» не спробують скласти очевидному фавориту протистояння гідну конкуренцію. Так що давайте споглядати за волейбольними подіями на внутрішній арені з новим інтересом – сезон розпочато!

Примітка. Також нагадуємо, що віднині статистичні дані кожного матчу будуть надаватися за допомогою електронних протоколів. Для того, щоби їх побачити, на офіційному сайті ФВУ необхідно перейти до розділу «Національні турніри», а далі – вибирайте ті змагання та поєдинки, які вас цікавлять безпосередньо.

ТРАНСЛЯЦІЇ МАТЧІВ 1-го ТУРУ СУПЕРЛІГИ УКРАЇНИ 2018\19

volyn-orbita

Паралельно із чоловіками свої виступи у чемпіонаті Суперліги розпочинають і жіночі колективи. І тут матчі вже стартового туру криють у собі певну інтригу та непередбачуваність.

У міжсезоння багато команд зазнали різних змін, причому не завжди приємних. Так, зокрема, до російського «Єнісея» вирушила кращий бомбардир «Хіміка» минулого сезону Анастасія Крайдуба. Щоправда, в обоймі Андрія Романовича і без Крайдуби є чимало виконавиць солідного рівня, проте, певно, нинішнього сезону таки будуть поєдинки, коли про відсутність Анастасії наставник южненок згадуватиме із розчаруванням...

Втім, хоч як там було, а «Хімік» все одно залишається головним претендентом на здобуття всіх внутрішніх трофеїв, тож питання тут є лише одне: чи знайдеться у нинішньому сезоні команда, що нарешті зуміє зупинити переможну ходу «біло-зелених». Здається, насамперед, такою може стати «Волинь-Університет-ОДЮСШ», котрій вдалося зберегти всіх лідерів, а значить – і рівний зіграний склад. До того ж наставник жіночої збірної України Гарій Єгіазаров запрошував до табору своєї команди двох волинянок – діагональну Людмилу Осачук та ліберо Анастасію Карасьову.

Натомість солідних втрат зазнала «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ». Не стали продовжувати угоди з клубом одразу четверо гравців стартового складу – Ганна Єфременко, Оксана Яковчук, Оксана Мадзар та Марина Мельниченко. Звісно, це потужний удар по медальних амбіціях команди, яка протягом останніх років незмінно націлюється лише на місця на п’єдесталі. Щоправда, у її заявці значаться досвідчена ліберо Вікторія Дельрос та центральна блокуюча Олена Туркула, котра, не виключено, знову зможе спробувати себе в ролі граючого тренера. Та все ж навіть зберегти бронзові нагороди «Галичанці-ТНЕУ-ГАДЗ» буде важкувато.

Цим цілком могла би скористатися «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ», проте і в її складі не обійшлося без рокіровок. Причому, поки важко сказати, позитивних чи негативних. Але, зокрема, втрата молодої талановитої «гармати» Вікторії Лохманчук може мати однозначно неприємні наслідки. Не буде і досвідченої зв’язуючої Ольги Леженкіної. Досі незрозуміло, чи з’явиться на майданчику капітан команди у минулому сезону – догравальниця Олена Козиряцька-Середа, хоча у заявці вона присутня. Натомість до Запоріжжя перебралася інша зв’язуюча Олена Грицуняк, а також цікава діагональна Наталія Луханіна. Та як воно в них піде – питання поки риторичне...

Певно, намагатиметься поборотися за медалі й «Білозгар-Медуніверситет». Команді вдалося зберегти минулосезонний склад, а він у вінничанок хоч і досить молодий, але таки боєздібний.

Можна очікувати сюрпризів від волейболісток «Університету-ШВСМ», «Новатора» та «Регіни-МЕГУ-ОШВСМ». Так це чи ні, поки сказати важко – колективи, так би мовити, тільки входять у сезон. Але саме через це матчі стартового туру очікуються з особливим інтересом!   

«ХІМІК» - «УНІВЕРСИТЕТ-ШВСМ»

(14 вересня – початок о 17.00. 15 вересня – початок о 12.00) 

«ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ» - «НОВАТОР»

(14 вересня – початок о 17.30. 15 вересня – початок о 12.00)

«ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ» - «БІЛОЗГАР-УНІВЕРСИТЕТ»

(14 вересня – початок о 17.30. 15 вересня – початок о 12.00) 

«ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ» - «РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ»

(14 вересня – початок о 18.00. 15 вересня – початок о 12.00) 

ТРАНСЛЯЦІЇ МАТЧІВ