Напередодні кваліфікації чемпіонату світу, яка стартує в Баку 30 травня, своїми думками стосовно турніру поділилася зв’язуюча Олена НОВГОРОДЧЕНКО, яка дебютувала в збірній саме у матчах світового відбору чотири роки тому.

АТМОСФЕРА

- Мені завжди приємно повертатися в Южне, де пройшло чимало років моєї кар'єри, зіграно чимало яскравих матчів, - зазначила волейболістка. - Так було і зараз. Дівчатка розпочали підготовку раніше, ніж я. У мене були певні проблеми зі здоров’ям, тож я під’їхала трохи пізніше. Працюємо з великими бажанням, всі дівчатка хочуть потрапити у фінальну частину чемпіонату світу, у всіх є мотивація.

В команді гарна атмосфера, є взаєморозуміння між тренерським штабом та волейболістками.  Я б сказала, що в збірній така сімейна атмосфера, немов ми провели разом чимало років. Втім, з деякими волейболістками я дійсно грала чимало років разом, постійно підтримую контакт і поза збірної. У порівнянні з відбірковим циклом чемпіонатом Європи в команді кілька нових дівчаток – Саша Перетятько, Христина Нємцева та Олеся Рихлюк, але ніяких проблем у взаєморозумінні всередині команди немає.

 ПІДГОТОВКА

- Що стосується безпосередньо підготовки, то більшою мірою працюємо, звісно, над командними взаємодіями. Це чи ненайважливішій момент, адже всі дівчатка грали в різних чемпіонатах та різний волейбол. Тож потроху притираємося один до одного, в офіційних матчах проблем в цьому плані не повинно бути.

- Які вимоги до вас як до зв’язуючого гравця?

- Так, тут дещо інші вимоги, ніж в польській «Віслі», де я грала, адже у складі гравці більш атлетичні гравці – зі стрибком, зі зростом. Тож потрібен час для того, щоб переключитися, але гравці майстровиті, допомагають один одному.

- Чи відчувається націленість всередині команди на завоювання путівки на чемпіонат світу, адже в останній раз збірна України грала на чемпіонаті світу ще в 1994 року?

- Так. Відчувається.  Є бойовий настрій, є велике бажання нарешті відібратися на чемпіонат світу. Основна боротьба буде з командами Азербайджану та Голландії, хоча і решту суперників не слід недооцінювати. Всі розуміють, що буде складно, адже належить зіграти п’ять матчів поспіль. Які б не було суперники, це все рівно висока напруга – фізична та моральна.

olena novgorodchenko

- Чи відчувається момент конкуренції на позиції зв’язуючої із Сашою Перетятько?

- Так, відчувається. Думаю, так і повинно бути. Кожний гравець хоче показати з доброго боку, і це великий плюс для команди.

ЦІЛЬ - ПЕРЕМОГА

- Ви в збірній дебютували чотири роки тому, після чого постійно викликалися до лав команди. Чи можна казати, що нинішній склад збірної найсильніший за останні роки?

- Звісно, суттєво підсилить команду, особливо в нападі, Олеся Рихлюк – гравець з великим досвідом та знанням світового волейболу. Важко сказати, чи саме ця збірна найсильніша –це покажуть тільки офіційні ігри, та й взагалі важко порівнювати, але команда зараз сильна – тут питань немає.

Звісно, і цілей у збірної не може бути інших, ніж максимальні – виграти спочатку кваліфікацію на чемпіонат світу, а потім і Євролігу – дуже цікаве, як на мене, змагання.