Національна збірна України на тай-брейку перемогла команду Нідерландів у матчі Золотої ліги-2018.

Забігаючи наперед, відзначимо, що недарма напередодні капітан української команди Олег Плотницький відзначив, що це, на його думку, найсильніший суперник в групі В.

Нідерланди – УКРАЇНА

2:3 (25:15, 20:25, 25:20, 24:26, 13:15)

Статистика матчу

ВІДЕО МАТЧУ

Стартовий склад збірної Нідерландів:

Зв’язуючий: №1 Даан ван Хаарлем ("Левскі", Болгарія*);

Догравальники: №3 Маартем ван Гардерен ("Модена", Італія), №18 Роберт Андрінга ("Ольштин", Польша);

Центральні блокуючі: №12 Тім Сміт ("Туркуен", Франція), №17 Майкл Паркінсон ("Нант", Франція);

Діагональний: №14 Німір Абдель-Азіз ("Мілан", Італія);

Ліберо: №19 Джаст Дронкерс ("Ноліко", Бельгія).

Головний тренер: Гідо Вермеулен.

netherlands

Стартовий склад збірної України:

Зв’язуючий: №9 Володимир Ковальчук ("Дагестан" Росія);

Догравальники: №5 Олег Плотницький ("Монца" Італія), №14 Ілля Ковальов ("Локомотив" Харків);

Центральні блокуючі: №6 Максим Дрозд ("Локомотив" Харків), №10 Юрій Семенюк ("Барком-Кажани" Львів);

Діагональний: №13 Василь Тупчій ("Ніцца" Франція);

Ліберо: №12 Денис Фомін ("Локомотив" Харків).

Головний тренер: Угіс Крастіньш ("Барком-Кажани" Львів).

ukraine

*вказана команда, в якій гравець провів сезон 2017\18.

Збірна Нідерландів одарзу задала впевнений старт - 13:7. Як не намагалися діагональний Василь Тупчій та догравальник Олег Плотницький ризикувати на подачі та в атаці, наздогнати нідерландців у першому сеті так і не вдалося. 25:15 та 1-0 на користі господарів майданчика.

На другий сет Крастіньш випустив той же склад. І почали українці з потужного блоку у виконанні Плотницького та Юрія Семенюка. Згодом атака Максима Дрозда та 3:5. Помилка на подачі Німіра Абдель-Азіза, ейс Дрозда і як наслідок 4:7 та перерва від голландського тренера Гідо Вермеулену. Українці продовжували нарощувати перевагу - 10:15. Але суперники намагалися наздогнати українців і якщо випадав шанс грати першим темпом Майкл Паркінсон нагоди не втрачав - 11:15, але потім він, як і більшість його колег у цій партії, помилився на подачі 11:16. Після чергової помилки діагонального, головний тренер вніс зміни у склад команди – замість Абдель-Азіза та ван Хаарлема вийшли Вутер тер Маат та Вессел Кеемінк, які ж одразу реалізували атаку - 13:18. Ці зміни на майданчику трохи сколихнули голландців та з рахунку 13:20 стало 16:20. Тепер перерву вже довелося брати Угісу Крастіньшу. "Не втрачати голову та йти вперед!" - саме це сказав головний тренер національної збірної України.

ugis krastinsh

Блокуючий Юрій Семенюк так і зробив - 16:21. Його прикладом скористався Плотницький – 16:22. Зв’язуючий Володимир Ковальчук намагався красиво завершити сет ейсом, але не вдалося - 20:24. Українцям допомогли суперники, помилившись у захисті. 20:25 та 1-1 за сетами. Лідером атаки за результатами двох сетів став діагональний нідерландців Німір Абдель-Азіз та капітан українців Олег Плотницький. Вони набрали по 9 очок.

Третій сет – все ті ж стартові склади. Результативні атаки та одразу 1:3 у рахунку на користь нашої команди. Але одна атака та три блоки і +2 було вже у господарів. Під напором атак та блоків, а їх за всю гру було 14, українські волейболісти трохи розгубилися. -4 супроводжували підопічних Угіса Крастіньша майже всю партію. Відзначимо, що господарі дійсно непогано грали у захисті. За рахунку 15:10 наставник "жовто-блакитних" взяв тайм-аут, пара підказок та ефективних атак і 16:13. Чудова гра Дениса Фоміна у захисті, ризикована атака нашого "кепа" та помилка голландців і на табло світилося 18:17. Тепер підказок потребували "помаранчеві". Але після перерви зупинити Абдель-Азіза і Ван Гарденера було складно - 25:20 та 2-1.

  

Наставники незмінно виставили все той же склад команд. Почали рівно, але Тупчій заблокував діагонального "помаранчевих" та вивів команду трохи вперед 2:4. Господарі не думали відпускати суперників далеко, зрівняли рахунок, а потім заблокували Тупчія, але при цьому помилилися та влізли в сітку 6:6. Ще декілька помилок діагонального Тупчія і йому на зміну вийшов Володимир Тевкун, але рахунок був вже 10:7. Подача Ковальчука змусила понервувати суперників, адже вдалося позначити на табло 12:12. Далі слідували помилки в атаках наших суперників та ейс капітан - 16:18. Гідо Вермеулен був впевнений, що перерва налаштує його гравців на потрібний лад. Але потужна подача Тевкуна та майстерно забиті два тросових м’ячі Іллі Ковальова і 16:20. Потім Тевкун додав трохи сили, але потрапив в аут, а Ван Гарденер на подачі спрямував м’яч на передню лінію – 18:20. У короткій перерві Крастіньш зазначив, що зараз голландці будуть ризикувати. І не помилився. Ван Гардерен посилив подачу, запрацювали атака та блок - 22:22. Помаранчеві трибуни вигукували "Холланд" – 24:24. Але нашого капітана вболівальники суперників тільки завели на боротьбу – ейс та помилка в атаці діагонального Вутер тер Маата. І 24:26. 2-2 та очікування на тай-брейк.

ukraine

Потужні атаки Плотницького і Хорста задали темп п’ятої партії 1:1. Неабияка нервовість панувала на майданчику. Але ті, хто дивився гру вдома нервували не набагато менше, правда ж? Дві помилки в атаці Тер Маата і Тер Хорста призвели до 3:5 та тайм-ауту. Плотницький продовжив сильно подавати, а Тевкун атакувати - 3:6. Хорст потрапив в блок - 3:7. Але у наступному епізоді виправився - 4:7. Атака та ейс Дрозда - 4:9. За рахунку 6:11 наставник "помаранчевих" використав останній шанс на порятунок тай-брейку та взяв тайм-аут. Подіяло. На подачі нападника італійської "Модени" Ван Гарденера стало 8:11. І тут вже перерва була на стороні українців. "Жовто-блакитні" до останнього намагалися втримати привілею у +3. Але трибуни змушували голландців не здаватися так просто - 13:13. Кінцівка сету та гри – це перевірка міцності нервів! Потужна подача Плотницького та відмінний блок і 13:15! 2-3 та виїзна перемога української збірної!

ukraineugis krastinsh

Вітаємо підопічних Угіса Крастіньша!   

Для українців це друга перемога, а для збірної Нідерландів друга поразка на тай-брейку! Нагадаємо, що українські волейболісти здобули домашню перемогу над командою Словенії (3:0). А голландці на виїзді поступилися Туреччині - 3:2.

Найрезультативнішими гравцями матчу, як ви вже, мабуть, здогадалися стали догравальники Олег Плотницький та Маартен ван Гардерен19 та 16 очок відповідно.

Наступний матч чоловіча збірна України проведе у Івано-Франківську. Суперник – все та ж збірна Нідерландів. Гра відбудеться 30 травня о 20:00. Місце проведення: манеж Івано-Франківськлого коледжу фізичного виховання (вул.Гетьмана Мазепи 142а). Хто не зможете потрапити в зал, не засмучуйтесь, адже запланована відео-трансляція матчу.

afisha

А друга гра нашої групи Словенія – Туреччина відбудеться завтра, 27 травня. Тому поки що турнірна таблиця групи В виглядає так:

gropu b

Нагадаємо, що завтра, 27 травня, жіноча збірна України на виїзді зіграє проти португальських волейболісток. Початок о 19:00. Посилання на відео-трансляцію матчу ви зможете знайти на сайті volleyball.ua.

Фото cev.eu