В Харкові відбувся наймасштабнішій за часи незалежності суддівський семінар з пляжного волейболу. Про його роботу розповіла голова арбітражної комісії ФВУ з волейболу пляжного Ольга ЛОБАНЬОВА.

- У семінарі, який проходив з 28 по 30 квітня, взяло участь 48 чоловік, які були зареєстровані та рекомендовані своїми регіональними федераціями та ще десять просто любителів пляжного волейболу, які планують зв’язати своє життя із суддівством волейболу пляжного. Було чимало молодих суддів, які вперше проходили такий семінар.

Семінар проходив на базі готельно-ресторанного комплексу «Британія», що на території Журавлівського гідропарку. Він був зручним для нас тим, що тут буди розміщені майданчики для пляжного волейболу – на них ми проводили практичні заняття. Провести такий масштабний захід нам вдалось завдяки спільним зусиллям Федерації волейболу України та Національного Олімпійського Комітету України.

- Як часто проводяться такі масштабні семінари?

- Такий масштабний семінар, з такою кількістю учасників проводився вперше. Зазвичай, у нас на семінарах були присутні тільки діючі судді в кількості 10-14 чоловік. Такого рівня семінар проводився вперше і дуже приємно, що регіони, які розвивають пляжний волейбол, делегували на семінари трьох-чотирьох чоловік, а не одного. Тож у нас є чималий потенціал.

olga lobanieova

ОСНОВНІ ПИТАННЯ

- Семінар проводили наші досвідчені судді, зокрема кандидати в судді міжнародної категорії Андрій Ямбуренко (на фото - з Ольгою Лобаньовою) та  Ольга Ходосовська, а також Олександр Самсонюк, Юрій Баранюк, Олександр Михайлов, Ольга Кулик, Тетяна Прись та Анна Ковальчук. Ці люди прийняли найактивнішу участь в семінарі, підготовивши чимало цікавого матеріалу. Кожний з них висвітлив зміни у правилах, звернув увагу учасників семінару на нюанси застосування того чи іншого правила. Давали також ази суддівства, що були цікаво молодим суддям.

При подачі матеріалу були застосовані всі методи та техніки навчання, які тільки у нас існують. Були підібрані  дуже цікаві матеріали, зокрема і відео, різноманітні діаграми. Також приводилися приклади із особистої практики.  Тож обсяг матеріалу  був дуже великий, нам навіть не вистачило часу.

Крім того, як я говорила, були практичні заняття, де учасники семінару показували, чому вони навчилися. Чимало уваги було приділено постановці кортів: їх перевірці, виміру майданчику, визначенню правильності установки кортів, наявності необхідного обладнання, його розташування. 

Звісно, учасники семінару приймали участь в суддівстві матчів. Спочатку частина учасників виступала в якості гравців, а частина в якості суддів, потім – мінялися містами. Працювали вони в усіх іпостасях: і секретарем, і помічником секретаря, і суддею на лінію, і першими-другими суддями. Тож у нас була можливість проглянути усіх, оцінити їх можливості на даний момент.

- Які основні питання розглядалися на семінарі?

- Ми звертали увагу суддів на ті зміни, які відбулися в правилах. Чимало часу було приділено протоколу. Це важливий документ і тут, як говорять: «Що написано пером, не вирубати сокирою». Питання, які стосуються протоколу, були розглянуті дуже детально: як проводити запис, як реєструвати ту чи іншу помилку. Що робити, якщо відбувається медичний тайм-аут. Як повинен себе вести секретар, помічник секретаря, коли в протокол заноситься протест.

- Можливо, якимось проблемним моментам суддівства, уділялася більша увага?

- Найбільш складний момент для суддівства – і тут розуміння приходить з досвідом – це «друга передача». Друга передача трохи специфічна, є ряд нюансів.  Ми пробували донести до учасників, як правильно фіксувати другу передачу, на що слід звернути увагу, в якому положенні слід знаходитися гравцю, чи можна пасувати в стрибку на сторону суперника. Нюансів безліч. Показували слайди, робити порівняльну характеристику, щоб учасники могли чітко зрозуміти. Наскільки ми доступно виклали матеріал, це вже побачимо на практиці. Адже «судити на змаганнях» та «судити на семінарі» – це поняття, які суттєво відрізняються.

- Чи приділялася увага психологічному аспекту, адже коли йде боротьба, емоції часто-густо б’ють через край – у гравців, тренерів, вболівальників?

- Так, на цьому теж робився акцент. Судді повинні бути у гарній фізичній формі, повинні бути морально готові до будь-якої нестандартної ситуації, адже за всіма ситуаціями, які непрописані в правилах, рішення приймає перший суддя. Особливий акцент на цьому ми робили для молодих суддів, які брали участь у семінарі  - віком 15-22-х років. Молодому поколінню слід звертати увагу, як поводять себе в таких ситуаціях досвідчені судді, на нюанси спілкування з гравцями, та взагалі поведінки під час змагань. Дали ряд порад, як їм треба виховувати в себе стійкість духу, терпимість, як приймати зважені рішення. 

kharkov

МІЖНАРОДНІ ПЛАНИ

- На яких змаганнях міжнародного рівня будуть задіяні українські судді?

- Перше з них турнір чемпіонату EEVZA, який буде проходити в Короповому хуторі  19-21 травня – в якості перших та других суддів тут будуть задіяні сім представників України. 7-9 липня у Харкові відбудеться турнір серії «сателіт», паралельно з яким проходитиме юнацький «Континентальний кубок» - відбіркові змагання на юнацькі Олімпійські ігри 2018 року. І тут, звісно, будуть задіяні українські судді.

Що стосується змагань, які проводитимуться за кордоном, то наші провідні судді рекомендовані для роботи у чемпіонатах EEVZA і вже є призначення.

Є у нас кандидати на міжнародні курси, але, на жаль, вони в цьому році проводиться не будуть. Але ми не втрачаємо надію.  І думаю, що ФІВБ та ЄКВ звернуть увагу на те, що кількість міжнародних змагань в Україні зростає, а від цього напряму залежить призначення та кількість наших суддів на міжнародній арені.

- Як часто проходитимуть такі масштабні семінари?

- Кожного року перед стартом літнього сезону. Нам завжди є, про що говорити.  Ми підбиваємо підсумки минулого сезону, ми обговорюємо, що вдалося, що не вдалося.  Які помилки були здійснені і стали системними, щоб їх прибрати надалі.

- Чи плануються регіональні семінари, як в класичному волейболі?

- На цьому семінарі ми підіймали таке питання.  Ми звернулися до представників регіонів з проханням оказати сприяння в організації комісій з волейболу пляжного. І в залежності від того, як ми попрацюємо в цьому напрямку, залежатиме, чи зможемо ми проводити регіональні семінари. Звісно, це є в наших планах.