Запорізька волейболістка Євгенія ЩІПКОВА, яка разом з Валентиною ДАВІДОВОЮ посіла 17-е місце на чемпіонаті світу у Відні, в інтерв’ю проаналізувала виступ пари на цих змаганнях.

- Євгеніє, як оціните результат, показаний вашої парою на чемпіонаті світу?

- Виступили непогано, але могли і краще.

- Чому не вдалося виступити краще?

- У бразильської пари Майа/Ліма, якій ми програли в 1/16 фіналу, просто більше досвіду, ніж у нас. Вони і старші за нас та більш зіграні, ніж ми. Крім того, під час матчу була сильна спека, а бразильські волейболістки більше пристосовані до таких умов. Нам за такої спеки було дуже важко.

ГРУПОВИЙ ТУРНІР

- Пройдемося по окремим матчам. В першій грі ви програли в двох партіях казахстанській парі Машкова/Самалікова, яка не входить до топ-групи і напевно була вам по силам. Що не вийшло в цьому матчі?

- Слід відзначити, що ми не встигли адаптуватися до умов проведення поєдинку, адже приїхали тільки напередодні гри, пізно ввечері – через проблеми з рейсами. Ми з Валею вважаємо, що треба було б приїхати раніше. Тож перший матч ми грали на корті, який, грубо говорячи, не бачили.

- А це важливо?

- Звісно, адже корти знаходилися на острові. Дув сильний вітер та був незвичний пісок. А так, погоджуся з вами, ця пара була нам по силах.

- Другий матч – з австрійською парою, з якою ви вже неодноразово грали…

- Так, ми з ними і грали, і багато разом тренувалися – так вийшло. Повинні були вигравати з рахунком 2:0, але невдало зіграли в кінцівці другої партії. У підсумку перемога лише в трьох партіях. Але, з іншого боку, ми подарували гарне шоу глядачам (посміхається).

evgeniya schypkova

- І пошарпали нерви тренеру…

- Є таке. Тренер, зазвичай, наші ігри не дивиться. Не вистачає нервів.

- Останній матч групового турніру з найсильнішою на цих змаганнях американською парою Світ/Саммер, яка була посіяна під п’ятим номером на цьому чемпіонаті світу…

- Так, пара дуже гарна, дівчата зіграні між собою, хоча одна з них набагато молодша за іншу. Але до того моменту ми вже розігралися, плюс допоміг вітер. Крім того, ми дуже добре розібрали американок – у нас були записи кількох матчів за їх участю. Можливо, для них стало несподіванкою те, що ми грали на більш досвідчену волейболістку. Ми добре підготувалися, і це принесло нам успіх.

БРАЗИЛІЙКИ

- Не пошкодували, що потрапили на бразилійок в результаті жеребкування 1/16 фіналу?

- З одного боку, не пощастило, з іншого, матч з таким суперником це колосальний досвід. У них рівень підготовки на три голови вище за наш. Маю на увазі, безпосередньо підготовку до конкретного суперника. У них кілька тренерів, кожна з них індивідуально тренується. Тож командою вони дуже сильні. Незважаючи на програш, ми залишилися задоволені грою. Ми не відстояли, нас не «відбабахали».

- Як тактично була побудована гра проти бразилійок?

- За тактикою була така гра: ми вирішили грати в ту волейболістку, яка менш стабільна морально. І згодом ця тактика принесла успіх – вона почала психувати, навіть суддя їй зробив зауваження. Почала помилятися. Але ії напарниця у відповідальний момент дуже допомогла їй. А так, вони дуже різнопланові і тому до них складно було ключик підібрати.

- У другій партії у вас було кілька матчболів. Чому не вдалося їх реалізувати?

- Як я вже говорила, більш досвідчена і більш психологічно стійка Тайана Ліма допомогла своїй напарниці. Вона просто нас розкотала. Не била, а котила, до чого ми виявилися неготовими, адже до цього вона так не грала.

- У вас були шансі в атаці, щоб завершити матч…

- Але ми самі припустилися двох помилок в нападі. І цього вистачило, щоб суперниці змогли врятувати матч. Одного разу ми пробили в аут, другого – не добили, а суперник в зворотній атаці реалізував свій шанс.

- Напевно не очікували, що буде шанс виграти цей матч, тож сильно нервували в ці моменти?

- Так, дійсно це було несподівано, тому і пішла нервозність. Подібна ж ситуація була і в кінцівці третьої партії.

ВИСНОВКИ

- Підбиваючи підсумки виступу, повторюся, цей чемпіонат дав нам дуже великий досвід. Крім того, ми побачили, що можемо на рівних суперничати з кращими парами світу. Десь в стабільності додати, а це, вважаю, прийде з досвідом. Тому бути в світовій «топ-20» нам по силах. А, можливо, і вище.

- В плані міркування. Чи можна говорити, якщо було б більше часу на адаптацію, ваш турнірний шлях міг би скластися по-іншому?

- Можливо. Якщо б ми виграли першу гру, ми теоретично могли б вийти з першого місця, і наша турнірна доля могла скластися по-іншому. Втім, це тільки припущення. Хоча на майбутнє є побажання приїжджати на такі змагання заздалегідь, щоб був час для адаптації. Це складова підготовки, і тому дуже впливає на якість гри.

- Ви говорите про адаптацію до кортів. Пересічний глядач може сказати: «Всі корти однакові». Чим вони можуть відрізнятися, розкажіть?

- Корти можуть бути відкриті вітрам, можуть бути закритими від них, також корти можуть відрізнятися піском. На чемпіонаті світу, наприклад, на центральному корті було відкрите небо, а вітер глушиться трибунами, то на інших кортах – протилежна ситуація. Є дерева, який дають збій в самому розумінні простору, є вітер, який може дути з усіх боків, і його важко передбачити.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- Які подальші плани пари Давідова/Щіпкова?

- Ми 9 серпня вилітаємо в Ліхтенштейн, де зіграємо в «сателіті», звідки відразу поїдемо в Юрмалу на фінальну частину чемпіонату Європи. Були плани поїхати в Калінінград, який знаходиться відносно недалеко від Юрмали, де приблизно однакова з цим містом погода. Але потім було вирішено зіграти в Ліхтенштейні.

- Чи по силам вашій парі боротися за медалі чемпіонату Європи?

- Я вважаю, що нам по силах увійти до четвірки кращих. А там вже боротися за медалі. 

team ukraine

Валентина ДАВІДОВА/Євгенія ЩІПКОВА на чемпіонаті світу-2017

Груповий етап. Група Е

28 липня, п’ятниця

ДАВІДОВА/ЩІПКОВА – Машкова/Самалікова (Казахстан) – 0:2 (18:21, 16:21)

30 липня, неділя

ДАВІДОВА/ЩІПКОВА – Плесітчніг/Рімсер (Австрія) – 2:1 (21:13, 16:21, 15:7)

1 серпня, вівторок

Свит/Саммер (США) - ДАВІДОВА/ЩІПКОВА – 1:2 (17:21, 21:16, 11:15)

М

Команди

О

В

П

С/П

КСП

С/М

КСМ

1

Саммер/Світ (США)

5

2

1

5-2

2,500

137-119

1,1513

2

Машкова/Самалікова (Казахстан)

5

2

1

4-2

2,000

122-109

1,1193

3

ДАВІДОВА/ЩІПКОВА (УКРАЇНА)

5

2

1

4-4

1,000

138-132

1,0455

4

Рімсер/Плесютчніг (Австрія)

3

0

3

1-6

0,167

99-136

0.7279

1/16 фіналу

2 серпня, середа

ДАВІДОВА/ЩІПКОВА – Майа/Ліма (Бразилія) – 1:2 (21:18, 23:25, 11:15)

Чемпіоном світу стала німецька пара, переможниця Олімпійських ігор-2016 – Людвіг/Валькенхорст, яка переграла у фіналі (5 серпня) американок Росс/Фендрік – 2:1 (19:21, 21:13, 15:9)