Збірна України дала бій одній з найсильніших збірних континенту – збірній Туреччині – в контрольному матчі, який відбувся в Стамбулі.

Це був заключний, четвертий, матч збірної України перед фінальною частиною чемпіонату Європи. В період підготовки українки обіграли в Южному «Алтай-2» (Казахстан) та «Хімік» з однаковим рахунком 4:1, а в неділю поступилися турчанкам з рахунком 0:5.

У вівторок у команди вихідний, в середу вранці – українки вилітають в Баку, де 22 вересня зіграють стартовий матч Євро-2017 – з Росією.

Туреччина – Україна – 3:2 (22:25, 25:22, 26:28, 26:24, 15:10)

Туреччина: Кірдар , Джаліскан, Онал, Айдемір, Ердем (к), Боз; Орге (л), Дальбелер (л), Акоз (л), Услупехліван, Токсой, Озсой, Алікая. Тренер – Джованні Гвідетті.

Україна: Перетятько 1, Кодола (к) 21, Дорсман 2, Чернуха 18, Козлова 2, Трушкіна 8; Степанчук (л), Дельрос (л), Денисова 13,  Степанюк 5, Молодцова 6, Новгородченко. Тренер – Гарій Єгіазаров.

18 вересня. Стамбул. «Бурхан Фелек».

І в другому матчі обидва тренери продовжили награвати зв’язки напередодні Євро, причому українки були близькими, щоб перемогти в матчі, але кінцівка четвертої партії залишилася за суперницями – 26:24. А п’ятій – шансів на успіх майже не було: 4:5, 7:10, 8:12, 10:15.

Гарій Єгіазаров перевірив у «старті» Тетяну Козлову та Анастасію Чернуху, а його візаві – Джованні Гвідетті – догравальницю Онал та центральну Джаліскан замість Озсой та Токсой відповідно. Також відзначимо, що італійський фахівець, як і напередодні, задіяв в матчі трьох ліберо.

Скоріш за все, буде в заявці на Євро-2017 і MVP чемпіонату світу (U-23), який завершився у неділю саме перемогою туркень, догравальниця Ханде Баладін. Принаймні, в товариських матчах з Німеччиною на початку вересня вона була задіяна. До того ж, в своєму клубі «Едзаджібаші» вона останні місяці минулого сезону грала замість лідера збірної Росії Тетяни Кошелевої, а це багато про що говорить. Тож цілком вірогідно ми побачимо на Євро дует догравальниць Баладін – Озсой. З іншого боку, діагональна Боз в цих матчах, м’яко кажучи, не виділялася результативністю (18 очок за 6 сетів).