Підопічні Сергія Скрипки пробилися до континентальної еліти завдяки кращим показникам серед команд, які посіли в своїх групах другі місця.

Як відомо, вчора в останньому матчі турніру в Черкасах збірна України U-18 зазнала поразки від Туреччини – 0:3, однак у підсумку все одно залишилася, що називається, зі щитом. Щоправда, для усвідомлення цього нашим хлопцям довелося пережити майже безсонну ніч, однак сьогоднішні результати заключних матчів в інших групах швидко компенсували це безсоння – вони таки гратимуть у фінальному раунді ЧЄ-2018!

У принципі, на 90 відсотків підопічні Сергія Скрипки виконали це завдання ще після попередніх перемог над грузинами та угорцями. Адже вони гарантували їм мінімум друге місце в своїй групі із хорошими додатковими показниками. Правилами же кваліфікації передбачалося, що, крім переможців у семи квартетах, путівки до фінального раунду чемпіонату Європи отримували ще й три команди з ліпшими коефіцієнтами серед тих, хто фінішував слідом за лідерами. А, наприклад, основні конкуренти України - збірні Португалії, Фінляндії, Польщі та Румунії після двох турів поставили себе у майже безвихідне становище. Врятувати когось із них могло лише велике диво у заключних поєдинках, але його не сталося. Таким чином, крім Греції, Туреччини, Італії, Білорусі, Болгарії, Франції, Росії, Німеччини та Бельгії, сьогодні справжнє свято завітало ще й до України!

Взагалі ж, це саме свято дещо схоже на справжню Різдвяну казку, яка апріорі просто зобов’язана закінчитися хепі-ендом. І справді, Різдво подарувало нашій країні одразу двох майбутніх фіналістів чемпіонату Європи – збірні дівчат U-17 та хлопців U-18! Представники яких ще ігрових видів спорту в нашій державі можуть похвалитися подібним досягненням?! Тим більше, це тільки початок, і незабаром путівки до змагань континентальної еліти цілком спроможні вибороти «синьо-жовті» команди в інших вікових групах, в тому числі й обидві національні – чоловіча та жіноча.

Проте ж недарма президент ФВУ Михайло Мельник ще наприкінці минулого року попереджав, що проведення в нашій країні одразу чотирьох відбіркових турнірів європейської першості – це не тільки велика честь і відповідальність, але й пречудовий шанс! Мовляв, виступити погано в рідних стінах наші спортсмени просто не матимуть права. І ось зараз у Черкасах, де організація паралельних змагань серед дівчат U-17 та хлопців U-18 отримала від європейських комісарів найліпших відгуків, ці його слова отримали реальне практичне підтвердження. А буквально за кілька днів у тих же Черкасах, образно кажучи, у свій шлях до станції «Фінал ЧЄ-2018» вирушить потяг нашої жіночої збірної U-19. Її суперники – Швеція, Ісландія та Кіпр – аж ніяк не належать до складу тих, здолати кого підопічним Богуслава Галицького не по силах. Однак, це лише перший крок. А другий українським дівчатам належить зробити у наступному кваліфікаційному раунді у квітні. Там уже доведеться добряче постаратися, оскільки в суперниках будуть значно сильніші колективи Росії, Словенії та Фінляндії. Путівки до, так би мовити, кінцевої станції кваліфікації отримають лише двоє найсильніших.

І все ж, хоч як там було, а волейбольна Україна, яка торік змусила всю Європу говорити про себе зі справжнім захопленням, дієво підтверджує цю приємну тенденцію і в році новому.

Отже, хіба хто ще має сумнів, що нове керівництво ФВУ у прерогативах своїх основних зусиль вибрало абсолютно вірний напрямок? Сподіваємося, це належним чином оцінить уся спортивна спільнота України, і профільне міністерство – зокрема!