Збірна України перервала 20-матчеву серію поразок на континентальних першостях.

УКРАЇНА – ПОРТУГАЛІЯ – 3:0 (25:22, 25:15, 25:20)

Україна: Перетятько (набрала 1 очко), Кодола (10), Герасимова (8), Рихлюк (4), Денисова (13), Трушкіна (2); Карасьова (л), Ніколайчук (л), Дорсман (12), Крайдуба (10), Великоконь. Головний тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.
Португалія: Гомеш (9), Монтейру (6), Каваленка (9), Хурст (6), А.Родрігес (6), Дурау (1); Ресенде (л), Майо (5), В.Родрігес, Дуарте. Головний тренер – Жозе Франсіско САНТУШ.
Судді: Ковар (Чехія), Муруло (Естонія).
Тривалість матчу: 71 хв. (27+22+22).
Кращі гравці (за версією ФВУ): Дорсман – Гомеш.
29 серпня. Лодзь. «Атлас Арена». 720 глядачів.

Зазнавши поразки від збірної Словенії – 2:3 і, таким чином, втративши шанси зіграти в 1/8 фіналу змагань, національна команда Україна мала вирішити хоча б останнє з найвіддаленіших завдань: обірвати 20-матчеву безвиграшну серію виступів на континентальних першостях.

ukraine

Збірна Португалії пробилася до фінального раунду чемпіонату Європи вперше, тож, звісно, плекати надію на успіх у звітному протистоянні могла лише за умови солідної «допомоги» з боку самих українок. Адже настрій у тих після ключового фіаско від словенок був далеко не ідеальним. І стартова партія це ніби підтвердила. На кожну влучну атаку «синьо-жовтих», користуючись їхньою відвертою інертністю руху, португальські волейболістки без особливих складнощів відповідали своїми набраними очками, причому тривав цей «обмін люб’язностями» довгенько. Аж поки влучання Надії Кодоли та Олесі Рихлюк, у сукупності з кількома помилками опоненток, не забезпечили команді України «плюс 5». А далі вона, хоча не без натужності, все ж довела справу до 25-го виграного очка.

У другій же партії підопічні Гарія Єгіазарова нарешті додали власним діям ентузіазму, причому роль «першої скрипки» у цьому відіграла Карина Денисова, якій добряче допоміг вихід на паркет Світлани Дорсман. Більш-менш наші дівчата налагодили і якість блоку, тож коли саме об нього почали розбиватися атаки головного бомбардира Португалії Юлії Каваленка (вона має білоруське коріння), вона та її партнерки відверто «попливли».

Нарешті, в третій партії українки знову «включилися» лише в другій її половині. Проте для надійного відриву вистачило й цього, тож наприкінці Гарій Єгіазаров дозволив дебютувати на континентальній першості юним талантам – зв’язуючій Дар’ї Великоконь та ліберо Вікторії Ніколайчук. Таким чином, збірна України посіла 17 місце на чемпіонату Європи-2019!

ukraine

17 місце - Україна
18 - Фінляндія
19 - Швейцарія
20 - Угорщина
21 - Франція
22 - Білорусь
23 - Естонія
24 - Португалія.

Залишається додати, що в заключному поєдинку групового раунду у Лодзі Польща у напруженішому поєдинку здолала Італію – 3:2 (25:14, 19:25, 13:25, 25:21, 15:12), що дозволило їй у підсумковій таблиці відтіснити Бельгію на третій рядок. Першою ж все одно фінішувала Італія.

Сформувалися такі пари 1/8 фіналу:

Сербія – Румунія (Анкара)
Азербайджан – Болгарія (Будапешт)
Італія – Іспанія (Братислава)
Росія – Бельгія (Братислава)
Туреччина – Хорватія (Анкара)
Нідерланди – Греція (Будапешт)
Польща – Словаччина (Лодзь)
Німеччина – Словенія (Лодзь)