Основний зв’язуючий українців Владислав Діденко поділився своїми враженнями від трьох спарингів із діючими олімпійськими чемпіонами, а також розповів про настрій, який панує у команді перед Євроволей-2021.

– Владиславе, ще якихось два роки тому можливість провести спаринги із грізною Францією вважалася ледь не фантастикою. А от днями вже стала реальністю. Наскільки корисними виявилися ці матчі з французами, та чи було в кожному з них щось несподіване для наших волейболістів?

– Усі три поєдинки вийшли для нас дуже важкими, але й дуже корисними! Все ж таки пограти з командою, яка справедливо вважається однією з найсильніших у світі, і нещодавно підтвердила це яскравим тріумфом на Іграх у Токіо – дорогого варте! Тому, звичайно ж, хочеться висловити величезну подяку всім тим, хто, що називається, втілив цю мрію у життя!

Чому матчі вийшли важкими? Ну, на перший ми з’явилися, так би мовити, ніби з корабля на бал – після тривалої дороги. Тож нам не вистачало бажаної легкості – фізичної та психологічної. Тим більше, ми ще перебували під тягарем навантаження, що випало на нас на «Кубку Хортиці». У третьому поєдинку вищезгаданої легкості також не вистачало, але це сталося вже внаслідок солідної витрати сил у поєдинку другому. Власне, лише у ньому нам вдалося зіграти на відповідних емоціях та куражі. Тож недарма потім і французи, і ми самі визнали це протистояння найбільш цікавим та непередбачуваним.

Несподіванкою же для нас стало те, що всі три спаринги наші суперники провели достатньо різними складами. Перший – майже резервним, другий – майже основним і третій – фактично основним. Адже у ньому до інших зірок на майданчику вперше приєдналися двоє лідерів французької збірної – Ніколя Ле Гофф та Жан Патрі, також дві партії відіграв Ервін Нгапет. Відповідно, у кожному протистоянні підопічні Бернардо Резенде практикували різні тактичні схеми та напрацювання. Прагматично і продуктивно відіграти проти кожної з них – завдання було дуже складне. Тим більше, ми й самі частенько варіювали складом, вносячи відповідні корективи в атакувальні дії…

Втім, хоч як там було, а наш останній практичний етап підготовки до чемпіонату Європи, безсумнівно, приніс нам дуже багато користі.

– І вирушаєте ви до Кракова…

- …дещо втомленими, але сповненими величезного бажання порадувати наших численних уболівальників якісною грою та приємними результатами! Ми чудово розуміємо, що в поточному сезоні спромоглися підняти планку національної команди на новий – більш конкурентоспроможний рівень, тому однозначно маємо хоча би втримати її там. Тож вихід із групи – це завдання-мінімум. А максимум? Про це почнемо всерйоз думати, коли спочатку виконаємо мінімум.

- Багато хто із спеціалістів вважають нашу групу такою, яка виглядає і напрочуд сильною, і де водночас збірна України цілком реально може боротися навіть за друге підсумкове місце. Мовляв, поза конкуренцією у Кракові залишається лише збірна Польщі, яка гратиме фактично в рідних стінах. А якими насправді є ці самі неймовірно згуртовані та голосисті «біло-червоні» стіни – добре відомо в усьому світі. Що ви можете сказати з цього приводу?

– Що робити прогнози – справа дуже невдячна! Тому ми абсолютно не зациклюємося на якомусь глобальному результаті. Будемо відповідно готуватися під кожного конкретного суперника – і виходити на майданчик з обов’язковим завданням перемагати кожного з них. І Польщу – в тому числі. А як вже воно вийде – гра покаже!

– Можете коротенько охарактеризувати кожного учасника нашої групи?

– Відверто кажучи, крім Сербії та Бельгії, з котрими нам довелося пограти останнім часом, інформації про інших у нас поки не багато. Але, водночас, кожен із них особливих рекомендацій не потребує. Збірні Польщі та Сербії, однозначно, команди світового Топ-рівня. Бельгія у поточному сезоні, скажімо так, не вразила, але до чемпіонату Європи, нема сумнівів, підійде у повній кадровій та бойовій готовності. Греція та Португалія їм очевидно поступаються, проте недооцінювати їх аж ніяк не варто! Так що група в нас, і справді, дуже сильна. Що ж, тим приємніше буде грати саме в ній!

– Ви казали про певну втому…

– Так, у другій половині серпня наша команда провела одразу шість поєдинків. Причому, на найвищому рівні. Тому, зрозуміло, що вони вийшли дещо виснажливими. Проте, схоже, наш тренерський штаб цілеспрямовано обрав саме таку систему підготовки – максимально наближену до змагального ритму на чемпіонаті Європи. Тобто, коли за короткий проміжок часу належить провести солідну кількість матчів. На мій погляд, у Кракові нам це має дуже допомогти.

Взагалі ж, тренери максимально довіряють гравцям, а ми максимально довіряємо тренерам. На мій погляд, такий симбіоз дозволяє всім нам дивитися на змагання Євроволей-2021 із чималим оптимізмом!

Ну й, звичайно, дуже хотілося б відчувати гарячу підтримку наших уболівальників. Ми знаємо, що їх у нас багато, тому, сподіваємося, вони обов’язково додаватимуть нам бойової енергії! Тож, друзі, давайте рухатися до успіху разом!

Чемпіонат Європи-2021. Чоловіки. Груповий етап. Група А. Краків, Польща

(київський час)

2 вересня, четвер

15:30 Греція – Україна

3 вересня, п’ятниця

21:30 Україна – Сербія

5 вересня, неділя

18:30 Португалія – Україна

7 вересня, вівторок

21:30 Україна – Бельгія

8 вересня, середа

18:30 Польща – Україна

У раунд плей-оф виходить по чотири команди з кожної групи. Всі матчі можна переглянути на телеканалі XSPORT.