З 20 по 22 липня у Латвії пройдуть матчі групи С відбіркового турніру чемпіонату Європи з волейболу вікової категорії до 22 років.

Суперниками збірної України будуть господарі майданчика, а також команди Чехії та Туреччини.

Чемпіонат Європи. Кваліфікація Група С. Даугавпілс (Латвія)

20 липня. Україна – Туреччина

21 липня. Україна – Латвія

22 липня. Україна – Чехія

Головний тренер українських волейболістів Андрій Левченко на заключний збір запросив 14 гравців, які, швидше за все, поїдуть у Даугавпілс. Але перший етап підготовки команда проводила без свого наставника, котрий був задіяний як асистент Угіса Крастіньша в національній збірній України, що виступала тоді у Золотій Євролізі.

– Перший збір у нас розпочався ще 19 червня у Городку Хмельницької області, – каже Андрій Сергійович. – А з хлопцями у ті дні займалися мої помічники В'ячеслав Гриньов, Дмитро Шоркін, Владислав Богатирьов та тренер з фізпідготовки Олексій Огарков. Ми з ними заздалегідь обговорили весь план підготовки та зідзвонювалися практично щовечора. Більше того, тренери навіть надсилали мені невеликі відео з тренувань, тож я був у курсі всього, що відбувається.

– Скільки гравців було задіяно на першому навчально-тренувальному зборі?

– Вісімнадцять. Кожен із них мав довести, що на даний момент роти він заслуговує на місце у складі команди на кваліфікацію Євро. Тому за підсумками першого збору, зваживши всі «за» і «проти», тренерський штаб ухвалив рішення залишити 14 волейболістів.

– Можете їх назвати?

– Так звичайно. Це Тимур Цмокало, Ігор Горяєв, Борис Яковлєв, Ілля Чабан, Руслан Черватюк, Едуард Штерик, Денис Дегтяр, Микола Джуль, Владислав Антоненко, Олександр Ковалов, Павло Валяйбаба, Максим Донець, Данило Пивоваренко та Микола Куц.

– Більшість прізвищ вже знайомі українським шанувальникам волейболу, оскільки багато хто з цих волейболістів минулого сезону виступали в нашій Суперлізі, а раніше у складах юнацьких збірних різного віку. Вірно?

– Абсолютно вірно. Наприклад, Едуард Штерик грав у складі дніпровського «Прометея», який став чемпіоном країни (до речі, під керівництвом Андрія Левченка – прим. І.З.). Тимур Цмокало виступав за львівський «Барком-Кажани» у польській Плюс-Лізі. У харківській «Юракадемії», яка стала бронзовим призером, минулий сезон провели Денис Дегтяр та Владислав Антоненко. У юнацькій збірній України U-18, яка посіла підсумкове 6 місце у Суперлізі, були задіяні Микола Джуль та Руслан Черватюк, а у складі ще одного учасника українського елітного дивізіону ВК «Решетилівка» - Борис Яковлєв та Павло Валяйбаба. Додам сюди діагонального Данилу Пивоваренка, який грав в Іспанії. Тож досвід гри на високому рівні у хлопців є. І це при тому, що більшість гравців нинішньої збірної ще у віці до 20 років, а значить, ми молодші за наших суперників по групі. Тим не менш, постараємося у Латвії докласти всіх зусиль, щоб їх обіграти та посісти перше місце. Адже саме переможець групи виходить до фінальної частини чемпіонату Європи.

– Які подальші плани молодіжної збірної України щодо підготовки до відбору на Євро?

– Зараз ми знаходимося на другому навчально-тренувальному зборі у Польщі, після чого на деякий час знову повернемось до Городка. Там у нас заплановані спаринги зі студентською збірною України, яка у ці дні також готується до серйозного турніру – Універсіади 2023 року. Сподіватимемося, що ці контрольні матчі підуть на користь обом нашим збірним. А потім вже вирушимо до латвійського міста Даугавпілс, де в період з 20 по 22 липня проведемо три матчі групи С.

– Про суперників є інформація?

– Є загальна інформація, зараз намагаємося знайти додаткові відомості. Але в будь-якому разі ми знаємо, що в цих трьох країнах у волейбол грати вміють, що національні збірні вже неодноразово доводили на найвищому рівні. До речі, наша чоловіча збірна минулого року у півфіналі Золотої Євроліги зустрічалася із Чехією, а цього року у фіналі турніру вже із Туреччиною. І, крім того, одним із спаринг-партнерів минулого року під час підготовки до чемпіонату світу була збірна Латвії. Впевнений, що, ми зустрінемо деяких грвців із тих команд у відборі на чемпіонат Європи.

– Дякую Вам за інтерв'ю і хочу побажати нашій збірній успішного виступу у кваліфікації на Євро. Тим більше, що нашій молодіжній збірній є на кого рівнятися. Я маю на увазі національну збірну України, яка нещодавно стала срібною призеркою Золотої Євроліги. Як Ви вважаєте, Ваші сьогоднішні підопічні можуть найближчим часом пробитися до основного складу головної волейбольної команди країни?

– Насамперед, намагатимемося зробити все можливе, щоб гідно зіграти у Латвії, показати хороший волейбол і порадувати наших вболівальників у такий складний для країни час. Щодо запрошення до національної збірної, то, наприклад, Данило Пивоваренко вже цього року тренувався разом із нашими провідними волейболістами під час підготовки до Золотої Євроліги. Отже, все залежить від самих хлопців. Необхідні дані та задатки стати гравцями високого класу у них є. Потрібно тільки продовжувати старанно працювати і тоді все вийде.