Наставник збірної України U-22 розповів про підготовку команди до відбору на чемпіонат Європи.

Жіноча молодіжна збірна України з волейболу вікової категорії до 22 років у ці дні завершує перший етап підготовки до відбіркового турніру чемпіонату Європи, який відбудеться у Португалії в період з 21 по 23 липня. Наша команда виступатиме у групі А, де її суперницями стануть волейболістки Данії, Ірландії та Португалії.

– Напевно, Ви стежили за виступом збірної у цьому престижному турнірі. Поклавши руку на серце, чекали такого успіху?

– І чекав, і вірив, що таке можливе. Я чудово знаю тренерський штаб нашої національної збірної на чолі з Іваном Пєтковим, бачу, як вони працюють, як поступово оновлювали склад, більше довіряючи молодим гравцям і як виросла команда за останні кілька років. У цьому є й велика заслуга двох наших керівників, які вклали багато сил, енергії та фінансової допомоги задля досягнення такого результату. Я маю на увазі президента Федерації волейболу України Михайла Мельника та президента Професіональної волейбольної ліги України Володимира Дубинського. Ось так, працюючи в одному напрямку та об'єднані спільною метою, наш волейбол продовжує прогресувати. І я впевнений, що попереду у нас буде чимало нових перемог.

– З багатьма гравцями нинішньої національної збірної Ви працювали у різний час та продовжуєте працювати як у молодіжних збірних, так і на клубному рівні. Який, на Вашу думку, їх потенціал?

– Досить високий, щоб грати у найпрестижніших турнірах та з найсильнішими збірними світу. Звичайно, досвіду таких ігор поки що недостатньо, але все це справа наживна. Якщо ми прогресуватимемо і далі, то й результати будуть ще вищими.

– Як Ви вважаєте, наша національна збірна зможе вже цього сезону виграти Кубок претендентів і пробитися до Ліги націй?

– Дуже цього хотілося б. В принципі, з усіма збірними, які братимуть участь у цьому турнірі, ми можемо грати та досягати позитивного результату. Наприклад, із тією ж Хорватією, з якою боротимемося у чвертьфіналі. Важливо, щоб у це повірили самі гравці та показали у майбутніх матчах свій справжній максимум.

– Дякую, за такий коментар щодо національної збірної, а тепер давайте поговоримо про молодіжну команду U-22, яку Ви готуєте до відбіркового турніру чемпіонату Європи. Коли розпочали підготовку?

– Щоб завершити розмову про національну збірну, хочу сказати, що за допомогою нашої Федерації команда U-22 6 липня виїжджала до румунського міста П'ятра-Нямц на перший фінальний матч Україна – Швеція. Дівчата всю гру дуже голосно підтримували старших волейболісток і, можна сказати, емоційно зарядилися їхньою перемогою. До речі, разом із нами до Румунії їздили ще кілька автобусів із вболівальниками України – зі спортивного клубу «Прометей» Дніпропетровської області, Балти Одеської області, Кам'янця-Подільського Хмельницької області та інших регіонів. Тож ця поїздка була дуже важливою як для головної команди країни, так і для нашої.

А тепер безпосередньо про підготовку молодіжної збірної. Ми зібралися разом ще 16 червня у Сонячній Долині, що неподалік Чернівців. До тренерського штабу увійшли Володимир Мірчев (мій асистент та помічник), Олексій Коновалов (тренер з фізпідготовки), Анатолій Зуяков (тренер-масажист) та Павло Фабріці (тренер-статистик). На збір ми запросили 18 волейболісток. Оскільки дівчата повернулися з відпустки, багато часу приділили фізичній підготовці, після чого перейшли до роботи з м'ячами. Наразі вже залишилося 14 гравців, які й полетять до Португалії.

– Можете їх назвати?

– Так, будь ласка. Зв’язуючі Катерина Гусейнова, Анастасія Горбаченко, центральні блокуючі Христина Старостенко, Анастасія Кучер, Ксенія Ратій, Катерина Черкащина, діагональні Поліна Дзюба, Кіма Жаркова, догравальниці Дар’я Капланська, Марія Капланська, Катерина Дзендзеловська, Андріана Павлік, ліберо Катерина Васильєва (капітан команди) та Марія Драпак. Відразу хочу зазначити, що явного лідера у нас немає, натомість дівчата здатні у відповідальний момент взяти цю роль на себе. Тому ми сильні, насамперед, командними діями і намагатимемося продемонструвати всі свої найкращі якості у матчах відбору.

– До фінального етапу Євро виходять лише переможці групи?

– Не тільки. Всі команди, які посядуть перші місця, виходять до фінального етапу безпосередньо. Але буде ще шанс для тих, хто займе другі місця. Тут треба бути серед трьох найкращих. У будь-якому випадку, ми намагатимемося перемагати у кожному матчі. Завдання, звісно, пробитися у фінальний етап чемпіонату Європи, що відбудеться в Італії.

– До старту відбіркового турніру залишається десять днів. Які Ваші подальші плани?

– 14 липня ми вирушаємо до Словенії до міста Марібор, де хочемо зіграти кілька контрольних матчів зі збірною Австрії. А до Португалії вирушимо 20 числа. Особливої адаптації, на мою думку, тут не має бути. Головне, щоб всі були здорові.

Календар жіночої збірної України U-22 у відбірковому турнірі:

21 липня, п'ятниця

19:00 Україна – Данія

Трансляція матчу Youtube

 

22 липня, субота

17:00 Україна – Ірландія

Трансляція матчу Youtube

 

23 липня, неділя

20:00 Україна – Португалія

Трансляція матчу Youtube