Президент ФВУ Михайло МЕЛЬНИК побував на фінальних матчах Світової Ліги, які відбулися у Кракові та завів ділові стосунки з керівниками низки європейських федерації, а також з президентом Міжнародної федерації волейболу Арі Грасою.

НА КОРИСТЬ УКРАЇНСЬКОГО ВОЛЕЙБОЛУ

- З президентом ФІВБ Арі Грасою мене познайомив член виконкому ФІВБ, екс-президент Польської Федерації волейболу Мирослав Пржедпельски, за часів керування якого Польща організувала чемпіонат світу, а чоловіча збірна Польщі стала його переможцем. З Арі Грасою я спілкувався десь півгодини, обговорювали питання розвитку волейболу як такого.

Серед iнших питань він мене спитав, коли збірна України буде на високому рівні. Я напівжартома-напівсерйозно відповів: «За два роки Бразилія у грі з нами шукатиме берега». Граса всміхнувся.

З Арі Грасою ми обговорювали шляхи співробітництва між ФІВБ та ФВУ. Наскільки я знаю, у Міжнародної Федерації волейболу є різні програми допомоги країнам-членам організації. Це можуть бути різні методи допомоги, але ж треба стукати в ці двері, треба добиватися.

Звісно, до Світової Ліги Україні ще далеко, але участь у Євролізi – це наша перша ціль

«БАРКОМ» І ЧЕМПІОНАТ ПОЛЬЩІ

- Було спілкування з президентом Польської Федерації волейболу Яцеком Каспржиком. Я запропонував йому ідею участі львівського ВК «Барком-Кажани» - це зручно з географічної точки зору – в чемпіонаті Польщі. В принципі, для команд Плюс-ліги дуже серйозні вимоги. Серед них -  бюджет в розмірі одного мільйона євро, зал місткістю 3500 глядачів, наявність системи відеочелленджу.  

Втім, розмір бюджету потенційного українського клубу-учасника їх не цікавить. З іншого боку, якщо український клуб гратиме в чемпіонаті Польщі, то ми повинні прийматимемо їхні умови, зокрема гарантії перед гравцями у виплаті зарплатні, преміальних і таке інше.  Про участь в першій лізі Польщі взагалі нема питань – чи захоче «Барком».

Також спілкувався з Ненадом Голіджаніном - президентом Федерації волейболу Сербії – країни, котра, як ви знаєте, виграла Світову Лігу. Ми домовилися про співробітництво між федераціями, що зокрема може включати і проведення товариських матчів міх командами самих різних рівнів і таке інше, обмінялися телефонами.

На Світовій лізі основним моїм завданням було познайомитися з волейбольними діячами, і це було взаємне бажання, адже пройшла інформація про те, що в Федерації волейболу України змінився керівник. Отримав багато привітань з тим, що мене вибрали президентом ФВУ – адже я серйозно готувався як суддя і в Європі мене знають. 

Ukraine i Poland

СТУДЕНТСЬКІ ЛІГИ

- Вже, до речі, є домовленість про співробітництво між студентськими лігами Польщі та України. Навіть підписаний меморандум на рівні міністрів освіти. Тут питання лише в форматі.  Польська студентська ліга має серйозну підтримку з боку держави.

Зараз готую лист до ректорів вузів зі підписом міністра освіти, щоб вони заявляли команди для участі в студентській Лізі України.

Крім того, ми хочемо запустити шкільну Лігу по типу «Шкіряного м’яча» у футболі. Розпочинаються змагання із сіл, потім район, місто, область і у підсумку фінальний турнір за звання кращою команди. Причому у змаганні беруть участь не збірні, а саме команди шкіл. За таким критерієм проводяться навіть чемпіонати світу. Проведення шкільної Ліги України планується під егідою Міністерства освіти та ФВУ. 

ТУРНІР ПIД ЕГІДОЮ ЮНІСЕФ

- Також в планах, під егідою ЮНІСЕФ (дитячого фонду ООН), Федерація волейболу України та спорткомітет Міносвіти спільно проведуть волейбольний турнір серед дітей переселенців із зони проведення АТО та не тільки їх. В турнірі гратимуть представники п’яти областей – Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської та Донецької. ЮНІСЕФ бере на себе всі витрати по нагородженню.

Треба співпрацювати з міжнародними організаціями – вони мають можливості допомагати розвитку волейболу – є у них така графа в бюджеті.

За матерiалами прес-служби ФВУ