У місті Ірпінь розпочала свою роботу «Школа волейбольного судді» - спільний проекті Федерації волейболу України, колегії волейбольних суддів м.Києва та Ірпінської ДЮСШ.

У місті Ірпінь розпочала свою роботу «Школа волейбольного судді» - спільний проекті Федерації волейболу України, колегії волейбольних суддів м.Києва та Ірпінської ДЮСШ.

5 лютого на базі Ірпінської ДЮСШ під керівництвом судді національної категорії, делегата ФВУ Володимира Пасюти відбулося перше заняття початкового курсу, яке тривало більше чотирьох годин. Початковий курс розрахований на 18-20 академічних годин. 

Володимир ПАСЮТА, суддя національної категорії:

- Ідея створення такої школи давно вітала у повітрі. Озвучив ії в жовтні під час Спартакіади школярів України в Ірпені, де я був головним суддею змагань, директор Ірпінської ДЮСШ Володимир Тарасов: «Чому б не організувати «Школу волейбольного судді» на зразок «Школи футбольного арбітра», які функціонують в країні». Він заразив мене цією ідеєю. Минуло чотири місяці, упродовж яких я збирав матеріал та вивчав досвід функціонування подібних шкіл в інших видах спорту.

І ось нарешті в приміщенні Ірпіньскої ДЮСШ відбулося перше заняття. Воно було вступним – слухачі були ознайомлені з основними поняттями суддівства, з відеоматеріалами на цю тему. Друга частина носило практичний характер, і була присвячена веденню протоколу. Наприкінці учні були протестовані на предмет елементарних волейбольних знань. Упродовж місяця ми завершимо початковий курс, після чого учні отримають відповідний сертифікат. До речі, в Ірпені, упродовж місяця відбуватиметься фестиваль волейболу, і на цих змаганнях ми зможемо проводити навчання суддів-початківців.

- Яке основне завдання школи?

- Основне завдання школи – популяризація волейболу, базова підготовка волейбольних арбітрів для суддівства та організації все більшої кількості волейбольних змагань серед дітей та аматорів, в тому числі за місцем проживання.

- Заняття якого рівня можуть судити учні, які прослухали початковий курс?

- Змагання місцевого рівня, наприклад, всередині ДЮСШ, районні чи обласні. Це вже залежатиме від рівня самих суддів. Ми з свого боку постараємося супроводжувати їх упродовж навчання, слідкувати за їх кар’єрним зростом, допомагати їм у всьому, що потрібно.

Планується, є такі думки, що найбільш перспективних суддів візьмуть під своє крило наші судді міжнародної категорії. Таким чином, цей молодий суддя за чотири-п’ять років може стати кандидатом на участь в міжнародному семінарі.

- Чи планується участь в заняттях школи наших провідних суддів?

- Звісно, хотілось би, щоб так і відбувалося. Щоб були і лекції, і майстер-класи – думаю, що це цілком реально. Адже це, як на мене, дуже перспективне починання, і воно знайшло підтримку у керівництва ФВУ. Так на відкритті школи були присутні президент ФВУ, суддя міжнародної категорії Михайло Мельник та делегат ФВУ, і ще один суддя-міжнародник Василь Хуторний. Вони сказали кілька добрих, напутніх слів майбутніх арбітрам – побажали успіху у навчання та перспективах, які відкриваються перед суддею, якщо з любов’ю відноситися до своєї справи. Перш за все, щоб досягти якихось висот в суддівстві, треба велике бажання, адже цьому треба приділяти чимало часу.

Михайло Мельник, до речі, запросив учнів на фінали Кубку України, які відбудуться найближчої суботи в Києві. І вони вже дивитимуться за волейболом, не просто як спортсмені, оскільки вони займаються волейболом, а як судді-початківці, звертаючи пильну увагу на роботу суддів-міжнародників.

В першому занятті брали участь 14 слухачів, серед них були дівчата, які тренуються у волейбольних групах ДЮСШ, а також студенти із Бучі, але двері школи відкрити для усіх бажаючих. Наступне заняття відбудеться 12 лютого о 10.00 також на базі Ірпінської ДЮСШ.

Нагадаю, що навчання в школі БЕЗКОШТОВНЕ. Другий курс «Базовий» та третій - «Вдосконалений» - відбудуться у вересні-жовтні цього року.

Заявка на навчання в «Школі волейбольного судді»

Михайло МЕЛЬНИК, президент ФВУ:

- Це відмінне починання. Я давно про це мріяв, ще не будучи президентом ФВУ. Була думка відкрити спецкурс на спортивних факультетах, може це в майбутньому і відбудеться. «Школи футбольних арбітрів», наскільки мені відомо, існують в багатьох містах. По закінченню школи Федерація волейболу подарує випускникам суддівські набори, до якого входять свисток, картки, монета для стартового розіграшу.

Я сказав учням школи, що у них є добрий шанс увійти у волейбол. Мені, наприклад, волейбол дав дуже багато в житті. Завдяки суддівству проїхав більше сорока країн, судив чимало крупних міжнародних змагань, зокрема фінали чемпіонату світу. Кредо судді повинно бути таким: «Суддя – не поліцейський, суддя друг тих, хто грає». Так говорив мій наставник та й наставник багатьох суддів, голова арбітражної комісії ФІВБ упродовж 36-ти років доктор Халвей. Суддя – не головна дійова особа на майданчику, головні дійові особи – це гравці та тренери. Такої лінії я притримувався у свої кар’єрі і тому багато чого досяг.

Майбутні судді слухали лекцію чи не з відкритими ротами. Такі починання як «Школа волейбольного судді» потрібна для розвитку українського волейболу. Є ідея, щоб такі школи працювали в кожній області, і ФВУ буде всіляко сприяти розвитку українського суддівства.