П’ятнадцять чоловік отримали сертифікати про закінчення початкового курсу «Школи волейбольного судді» - спільного проекту ФВУ, колегії волейбольних суддів м.Києва та Ірпінської ДЮСШ.

Учні школи отримали свої сертифікати 4 березня з рук президента ФВУ Михайла Мельника під час нагородження лауреатів фестивалю волейболу, який упродовж місяця відбувався в Ірпені. Крім того, учні отримали від ФВУ суддівські набори, до яких виходили свисток, жовта та червона картки. Набори були отримані з напуттям ніколи не використовувати ці картки.

Нагадаємо, що заняття початкового курсу «Школи волейбольного судді» кожної неділі проходили упродовж лютого в Ірпінській ДЮСШ під керівництвом судді національної категорії, технічного делегата ФВУ Володимира Пасюти. Курс був розрахований на 18 академічних годин.

Серед тих, хто отримав сертифікати, учні та випускники Ірпінської ДЮСШ, яким від 14-ти до 18-ти років, студенти факультету фізвиховання українського гуманітарного інституту м.Бучі, а також тренери ДЮСШ м.Бучі. 

Володимир ПАСЮТА, суддя національної категорії:

- Про перший день початкового курсу ми з вами говорили. Що входило в програму решти занять?

- Кожне заняття розпочиналося з практики – ведення протоколу. Це займало приблизно 40-45 хвилин. Пройшлися по всім правилам. При опрацюванні теорії використовував чимало методичних матеріалів ФІВБ по суддівству. Була можливість підключити проектор та наглядно показати учням на екрані деякі нюанси суддівської роботи. Також були практичні заняття у залі, упродовж яких учні працювали в якості суддів – першого та другого арбітрів, суддів на лініях, секретарів, після чого ми разом розбирали помилки, яких вони припускалися, вносили корективи. Враховуючи, що у них досвіду такої роботи замало, то для початку учні проявили дуже непогано.

До речі, юні учні школи, які займаються в Ірпінській ДЮСШ, брали участь в суддівстві матчів фестивалю волейболу, який відбувався в Ірпені – в якості секретарів, суддів-інформаторів, операторів табло, а також суддів на лініях.

Планується, що вони допомагатимуть і в суддівстві фінальних турів Дитячої Ліги України  в Ірпені та Києві. До речі, на базі Київського спортінтернату, де проходитимуть змагання, ми плануємо організувати «Школу молодого судді» для учнів цього закладу.

Крім того, більш старші учні школи були запрошені на методичні заняття, які щомісяця проводить колегія волейбольних суддів м.Києва.

- Коли відбудеться другий, базовий, курс «Школи молодого судді»?

- Планується, що заняття другого курсу відбудуться у вересні-жовтні. А до старту сезону пляжного волейболу ми плануємо для учнів школи провести одноденний курс з цього різновиду волейболу.