Чоловіча збірна України проведе підготовку до відбору на чемпіонат світу-2018 в Івано-Франківську, де зіграє в міжнародному турнірі. Про це в своєму інтерв’ю повідомив президент ФВУ Михайло МЕЛЬНИК.

- Місто Івано-Франківськ недаремно вибрано для підготовки збірної, - зазначив Михайло Григорович. - Тут будуть створені всі умови підготовки команди – для тренування, проживання та відновлення, причому всі об’єкти розташовані компактно.

Щодо збору. Головний тренер збірної Угіс Крастіньш, з яким ми спілкуємося чи не щодня, зазначив, що головне для нього – відновлення гравців, тому що вони приїдуть до табору збірної після довгого та виснажливого сезону у своїх клубах. Відзначу, що близько 70% запрошених – це легіонери. З метою відновлення мною був підключений центр здоров’я, а це доволі солідна медична установа. В цьому центрі працюють шість кандидатів медичних наук, які спеціалізуються саме на спорті.

Двічі ми з головним тренером інспектували об’єкти, де проходитиме збір. Житимуть збірна України в готелі «Фонтуш». Біля нього, буквально в двох хвилинах ходу, знаходиться саме той центр здоров’я, про який говорив. На цієї ж вулиці, за центром, шість хвилин ходу – ми засікали з Угісом – тренажерний зал «Богатир». Під час тренувань зал повністю буде в нашому розпорядженні.

Тренуватися збірна буде в залі манежу Коледжу фізичного виховання - тут відбудеться і міжнародний турнір в травні, тут ми гратимемо і матчі Євроліги – 9-11 червня. Напевно, це найкращий зал на західній Україні. Там тільки ігрова поляна 46х23м. Настил – канадський клен, який у свій час був спеціально покладений спеціально для баскетбольної «Говерли».

До речі, під Євролігу паркет не підходить, треба синтетичне покриття. І воно у нас буде. Ми вже заключили договір з ФІВБ, і за програмою підтримки національних збірних ми отримаємо тарафлекс безкоштовно.

Отже від залу до готелю хвилин десять-дванадцять пішки. Угіс сказав, що розташування об’єктів, які будуть в розпорядженні збірної, просто відмінне. У збірної України будуть всі умови для плідної підготовки. Збір проходитиме з 2 по 23 травня. Після чого команда відправиться у Францію, а саме в Ліон, де відбудеться відбірковий турнір чемпіонату світу. 

ПРО ТУРНІР

- В рамках учбово-тренувального збору, як вже повідомляв офіційний сайт ФВУ, відбудеться міжнародний турнір. Це буде турнір на призи міського голови Івано-Франківська, приурочений до 355-й річниця міста, яка відзначається 7 травня. Турнір відбудеться 11-13 травня в ігровому залі коледжу фізвиховання (на фото uragan.if.ua).

ivano frankivsk

Свою участь в ньому вже підтвердили збірні Білорусі та Латвії, які також гратимуть у відборі на чемпіонат світу-2018. Також в турнірі зіграють національна збірна і, що особо важливо, молодіжна збірна, яка вже невдовзі після турніру, а саме 18-20 травня, боротиметься у Сербії за єдину путівку на світову першість. Можна сказати, цей турнір саме для «молодіжки», адже ця команда матиме найкращий спаринг серед усіх учасників, тому що гратиме із сильними дорослими збірними. Після турніру «молодіжка» залишиться в Івано-Франківську і вже 17 травня вилетить у Сербію.

- Можна уявити який інтерес викликав цей турнір, адже нічого подібного раніше не було, так?

- Так, дійсно вже зараз відчуваю інтерес людей в потраплянні на цей турнір.Такі змагання відмінна школа і для юних волейболістів, вони побачать у справі кращих волейболістів країни, побачать, до чого треба прагнути. Взагалі, цей турнір велика подія для міста, для регіону та й, вважаю, для волейбольної України, адже такі турніри серед національних чоловічих збірних вже давно не проводилося в нашій країні.

ПРО ШАНСИ

- Як ви розцінюєте шанси збірних України на потрапляння у фінальну частину чемпіонату світу?

- Шанси молодіжної збірної розцінюю як доволі високі, адже чимала кількість гравців команди має ігрову практику в українській Суперлізі. Все тепер залежатиме від тренерів, від підготовки. Все, що необхідно для збірної, ФВУ та Мінмолодьспорт надає.

Що стосується національних збірних, то тут, звісно, буде складніше. Чоловіча команда взагалі потрапила у «групу смерті» - і вже в перші дні турніру зіграє з фаворитами: 24 травня – з німцями, 25-го – з французами. Але головний тренер збірної Угіс Крастіньш має оптимізм. Маю оптимізм і я зі свого боку. Є в мене чуйка, що все буде добре. У нас серйозний тренер, який має серйозні наміри і, як я вже говорив, підбирається солідний склад, тож чоловіча збірна здатна на приємні сюрпризи.

У жіночої збірної, вважаю, шанси вищі, аніж у чоловіків. Головний фаворит – збірна Нідерландів, яка посіла четверте місце на Олімпіаді. Так, збірну залишив головний тренер Джованні Гвідетті, який привів ії до цього успіху, але це все одно команда топ-рівня. Якщо нам вдасться залучити Олесю Рихлюк, то наші шанси на вихід у фінальну частину чемпіонату світу-2018 значно збільшаться. Принаймні, в особистій бесіді вона мені дала «добро». Звісно, неможна недооцінювати збірну Азербайджану, яка до того ж приймає груповий турнір. Жіноча збірна України свою підготовку традиційно проведе в Южному на базі ФСК «Олімп».