У гостьовому поєдинку вирішального протистояння підопічні Гарія Єгіазарова розгромили міцну фінську команду - 3:1.

Вихід збірної Фінляндії до фіналу нинішнього турніру Євроліги для багатьох став якщо не сенсацією, то великою несподіванкою. Тим більше, у восьми попередніх матчах вона віддала суперницям лише дві партії! Тож недарма українські спортсменки поставилися до "гарячих фінських дівчат" із максимальною увагою та серйозністю, бо справжній волейбольний трилер, який відбувся у Ґельсінкі, насправді вийшов майже валідольним, і лише в останній партії дружина Гарія Єгіазарова, що називається, розіграла спортивний "концерт" повністю за власним сценарієм...

ЄВРОЛІГА. ФІНАЛ. ПЕРШИЙ МАТЧ

ФІНЛЯНДІЯ - УКРАЇНА - 1:3 (20:25, 27:29, 25:22, 11:25)

Фінляндія: Косонен, Піхлаямякі, Корхонен, Карху, Охман, Аланко; Мянтіля (л), Колйонен (л), Хейккініємі, Бйяррегард-Мадсен. Тренер - Тапіо КАНГАСНІЄМІ.

Україна: Новгородценко, Кодола, Трушкіна, Денисова, Степанюк, Дорсман; Степанчук (л), Дехтярьова, Чернуха, Герасимова. Тренер - Гарій ЄГІАЗАРОВ. 

Тривалість матчу: 116 хв. (29+34+30+23).

Судді: Захорцова (Чехія), Онопас (Греція).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Косонен - Трушкіна.

5 липня. Ґельсінкі. "Спортхалл Пасілла". 1017 глядачів.

Статистика матчу

Арена столиці Фінляндії «Спортхалл Пасілла» за своєю внутрішньою архітектурою дуже нагадує южненський ФСК «Олімп», тож багатьом нашим дівчатам цілком могло здатися, що вони грають у домашніх стінах. Тим більше, підтримуючий гуркіт уболівальників також нагадував рідні трибуни, а що лунало звідти якесь там «Суомі!» - то пусте. Зрештою, грати в подібній атмомфері значно приємніше, хоч і в гостях. І наші дівчата справді з’явилися на майданчику в піднесеному настрої, абсолютно нічим не видаючи цілком очікуєме хвилювання: все ж таки - перший в історії фінал Євроліги!

Проте це саме хвилювання попервах «вилазило боком» на прийомах - певно, єдиному вагомому недоліку у діях українок протягом стартового сету. З цієї причини Олені Новгородченко знадобився певний час для «розігріву», без якого передачі виходили якісними не завжди. Відповідно, Анні Степанюк, Надії Кодолі, Ірині Трушкіній та Карині Денисовій теж знадобилися добрячі хвилини, щоби повністю відчути «свої» удари. І тривало так якраз до того моменту, коли рахунок став загрозливим - 13:17. Бо далі Кодола видала чотири поспіль дуже неприємні подачі, які, образно кажучи, вилізли боком уже господаркам майданчику - 17:17! 

Здається, саме цей момент дозволив нашим дівчатам остаточно заспокоїтися і повести надалі таку звичну для себе розкуту й різнобарвну гру, від якої суперниць частенько кидало, так би мовити, то в жар, то в холод. Взагалі, фінські волейболістки виявилися міцними горішками. Бо, незважаючи на неприємний стиль українок, вони за кожен м’яч боролися із завидною самовідданістю, а ліберо Хіллаеліна Мянтіля іноді нагадувала таку собі всевстигайку-піднімайку, частенько рятуючи команду в безнадійних, здавалося, ситуаціях. У свою чергу, високі Лаура Піхлаямакі, Пія Корхонен та Нура Косонен змушували добряче прискорятися наших «бігвумен», аби встигнути поставити проти їхніх «пострілів» хоча б одинарний блок. І все ж, коли у Степанюк і Трушкіної, що називається, пішло (перша набрала за сет 8 очок, друга - 6), рахунок почав схилятися на користь української збірної. Кульмінаційним же у партії виявився тривалий розіграш, який, нарешті, хитрим перекиданням блоку завершила Кодола - 22:19. Надалі підопічні Гарія Єгіазарова просто грамотно втримали перевагу.

У другому сеті, після рівного початку - 6:6, чергову феерію влучних ударів видала Степанюк - 11:6, а невдовзі шикарний «гвіздок» вколотила Трушкіна - 15:9.  Коли ж на подачі все тієї ж Степанюк рахунок став - 20:14, здавалося, все вже ясно. Однак справжній волейбольний трилер у Ґельсінкі в той момент лише брав свій початок...

Фінки два очка відіграли, проте наші дівчата відреагували на це ще спокійно. І далі після удару Кодоли м’яч від очевидного блоку полетів в аут. Проте у той момент, склалося враження, у чеського арбітра Карін Захорцової або запотіли окуляри, або взагалі сталося легке запоморочення, бо, зрештою, подавати пішли… фінки! І ось тут підопічні Гарія Єгіазарова дещо занервували.

Певно, саме з цієї причини наставник України екстрено випустив на майданчик Надію Чернуху та Юлію Герасимову. Однак цей хід виявився хибним – за потрійного сетболу «синьо-жовті» примудрилися дозволити суперницями перевести гру на «більше-менше»! Почалася справжня боротьба нервів. Наші були за крок від провалу - 25:26, потім самі згубили два чудових шанси за 27:26… І все ж дожали: Піхлаямякі спрямувала м’яча в аут!

У третій партії, коли табло висвітлювало 7:5 на користь господарок арени, черговий розіграш тривав хвилини дві! Обидві команди демонстрували справжні дива захисту, в карколомних падіннях почергово піднімаючи «мертві» м’ячі. Зрештою, останнє слово залишилося за українками і, підбадьорені цим, далі вони швидко пішли у відрив.

За рахунку 20:13, нема сумнівів, у підсумку сету на користь України міг сумніватися лише божевільний. А ще, певно, тільки Нура Косонен. Бо, вийшовши на подачу, вона сенсаційно холоднокровно запустила дев’ять поспіль(!!!) м’ячів, які, зрештою, принесли дорогоцінні очки Фінляндії. Чи варто пояснювати, яке чародійне перетворення, буквально за пару-трійку хвилин, вони створили з психологічним настроєм рудо-блондинистих красунь із візерунково-задерикуватими крижинками на формі? І ці «крижинки» невдовзі застрибали наче малі дівчиська, оскільки змогли врятуватися в абсолютно фатальній, як для волейболу, ситуації, вирвавши партію - 25:22.

Однак цей самий рятунок обернувся для фінок суцільним кошмаром у партії наступній. Добряче розізлившись на самих себе, наші дівчата влаштували суперницям такого «гопачка», що навіть їхні фанати аплодували. І врятувати опоненток уже не могла ні вкрай втомлена Мянтіля, ні хто інший. Кодола й Трушкіна на куражі фактично «розстрілювали» чужу половину майданчику, причому Ірина ще й на блоках відзначилася, а свою половину Аліна Степанчук з партнерками зробила майже недоторканою. Завершилося все для «крижинок» з точністю до навпаки, ніж сетом раніше…

Залишається додати, що Трушкіна записала до свого активу 24 очки, Степанюк – 20, а Кодола – 17. У фінок відзначилася Корхонен – 19 очок.

Таким чином, збірна України здобула важливу гостьову перемогу, і тепер у матчі-відповіді, котрий відбудеться 9 липня в Івано-Франківську, їй залишається лише «де-факто» повторити те, що недавно зробила чоловіча збірна - виграти Євролігу! Щоправда, можна не сумніватися, фінські волейболістки у цьому протистоянні будуть, що називається, паркет гризти. Тож необхідно вже завтра забути про сьогоднішній тріумф і, зрештою, вийти на повторний поєдинок із таким настроєм, наче він останній в житті…