Збірна України, яка готується в Южному до чемпіонату Європи, переграла в контрольному матчі діючого чемпіона країни «Хімік».

Южненські волейболістки виграли перший сет з рахунком 25:22. Перемогу приніс ейс Катерини Дудник. У другій і третій партіях збірна України при в цілому рівної гри більш успішно діяли в кінцівках. Надалі гра проходила з перевагою збірної. Відзначимо, що Анастасія Чернуха перші два сети провела за «Хімік», наступні - за національну команду.

«Хімік» - Україна - 1:4 (25:22, 21:25, 20:25, 19:25, 13:25)

«Хімік»: Дудник, Напалкова, Чернуха, Карпець, Дрозд, Микитюк; Нємцева (л), Бойко, Маєвська, Годнєва, Хобер. Тренер - Андрій Романович.

Україна: Новгородченко, Трушкина, Кодола (к), Дорсман, Степанюк, Денисова; Дельрос (л), Степанчук (л), Козлова, Герасимова, Чернуха, Кириченко. Тренер - Гарій Єгиазаров.

Судді: К.Шамутін (Одеса), Ю.Омельченко (Одеса).

6 вересня. Южне. ФСК «Олімп». 150 глядачів.

ПРИЄМНИЙ ФОРС-МАЖОР

Матч, який на прохання головного тренера збірної України Гарія Егіазарова, був призначений на 15.30, довелося затримати. Ні, ніякого форс-мажору. Причина цілком поважна і приємна. «Бронза» студентської збірної України на Всесвітній Універсіаді. Користуючись нагодою, голова профкому Одеського припортового заводу Володимир Дрібноход та президент ВК «Хімік» Володимир Вакеряк привітали волейболісток з успішним виступом. Після чого отримав свою порцію привітань з днем ​​народження головний тренер ВК «Хімік» Андрій Романович - і від керівників ОПЗ, від капітана збірної, своєї вихованки Надії Кодоли і, звичайно, від команди. 

ПАРУ ФУНТІВ ІЗЮМУ

Збірній України до старту чемпіонату Європи залишається трохи більше двох тижнів, «Хіміку» до першого офіційного матчу майже півтора місяці. У суперників різний ступінь готовності, але саме спаринги допомагають чітко визначити недоліки в грі. Саме цим і займалися тренери упродовж матчу кращих на сьогоднішній день жіночих волейбольних команд країни: національної збірної і клубного чемпіона.

Такий матч став великим плюсом і для глядачів, які могли спостерігати на власні очі за гру своїх улюблениць і по ту, і по іншу сторону сітки - в складі збірної сім (!) екс-волейболісток «Хіміка». Таке собі суперництво «Хіміка»-2013 проти «Хіміка»-2017.

Для наставника чемпіонок Андрія Романовича, це все були незначні нюанси, і найкращим би подарунком стала б, звісно, перемога «Хіміка».

Як бачите, без родзинки в цьому матчі не обійшлося. М'яко кажучи.

khimik-ukraine

ОБМІН ЛЮБ'ЯЗНОСТЯМИ

Почали поєдинок найсильніші на сьогоднішній день склади команд. Дебют краще вдався збірної. Рахунок відкрила Карина Денисова, яка заблокувала Катерину Дудник. 1:0. Дудник відповіла тим же, але збірниці вміло зіграли в підстрахуванні, а потім і завершили атаку. А ось вже 3:0. «Розмочила» рахунок все та ж Дудник, потім чітко зіграла в атаці Юлія Микитюк. І знову Дудник. Цього разу ейс - 5: 5. У відрив «Хімік» пішов вже після першого технічного перерви завдяки діям на блоці: Анастасія Чернуха заблокувала Ірину Трушкіну - 10: 7. Кілька помилок Надії Кодоли в атаці: статус-кво збереглося і до другого перерви - 16:13. Втім, капітан збірної швидко реабілітувалася. 18:18. На наступний ривок «Хіміка», який почався зі скидання Олени Напалкова і завершився блоком Діани Карпець, збірна не знайшла, чим відповісти. 22:19 - «Хімік» попереду. У кінцівці на помилку збірниць на подачі припав ейс Катерини Дудник. 25:22 - сет за господарками майданчика.

Початок другої партії немов став продовженням кінцівки першої. «Хімік» повів 3:0. Але до першої перерви лідирувала вже збірна України - 8:6. До другого - ситуація не змінилася - 16:13. Кінцівка також за підопічними Гарія Егіазарова - 21:17, 22:20 і 25:21.

ЕКСПЕРИМЕНТИ І ДОСВІД

На старті третьої партії лідер нападу «Хіміка» Анастасія Чернуха, що проходить зараз підготовку в збірній, перемістилася в стан головної команди країни. Що, звичайно ж, позначилося на потужності нападу господарок. Замість Чернухи - Юлія Бойко. Вийшла з гарним настроєм. Була помітна і в захисті (прийомі), і в нападі. В одному з епізодів, потягнувши косий удар Тетяни Козлової, відразу ж відправилася в «четвірку», де завершила атаку. «Хімік» повів 5:3, але ненадовго. Після скидання Надії Кодоли вже «+4» (10:6), після атаки Козлової з «четвірки» - «+5» (16:11). Здавалося, результат партії зумовлений. Але господарки змусили двічі помилитися суперника в прийомі - 20:18. Втім, кінцівка, за рахунок ефективного нападу, за збірною України - 25:20.

ukraine-khimik

У четвертій партії Гарій Єгіазаров продовжив перевіряти найрізноманітніші поєднання гравців. Але в будь-якому варіанті збірна України виглядала на даному етапі сильніше «Хіміка». Втім, южненська команда, яка омолодилася, не опускала руки, продовжуючи боротися за кожен м'яч. Якщо відбувалися збої, Андрій Романович негайно викликав підопічних на килим і дохідливо пояснював, що і як треба робити. Незважаючи на відчутну перевагу, обидві команди раз у раз дарували вболівальникам яскраві епізоди суперництва атаки (більшою мірою збірної) і захисту (більшою мірою «Хіміка»). В одному з розіграшів з южненським захистом боролася екс-центральна блокуюча «Хіміка» Юлія Герасимова, раз у раз отримувала передачі від явно заточеною на швидку гру Олени Новгородченко. Перемогла Герасимова. А в партії - збірна. 8:5, 11:6, 13:8, 17:13 і 25:19. Завершила партію потужною атакою Анастасія Чернуха, що не пошкодували своїх одноклубниць. Що поробиш - робота така.

У п'ятій партії Андрій Романович, як і у вчорашньому матчі з «Алтаєм-2», заграв юних новобранців - Євгенію Хобер, Анастасію Маєвською та Юлія Годнєву. Дуже логічно та корисно для молодої порослі. Коли ще вони отримають такий досвід - досвід суперництва з гравцями такого класу - кращими гравцями України, учасниками фінальної частини чемпіонату Європи-2017.

Отже, 4:1 - на користь збірної України.

Отримавши інформацію для роздумів і роботи, суперники продовжать підготовку до офіційних стартів - кожен за своїм планом.