Новопризначений голова Арбітражної комісії Олексій Скибицький застосував кілька ноу-хау, запозичених у сусідній державі.

Завершив роботу Національний семінар І-ІІ суддів і технічних делегатів, який протягом трьох днів тривав у смт. Коблево. Як ми вже повідомляли, програма його була досить насиченною, тож усім його учасникам, до речі, на чолі с президентом Федерації волейболу України Михайлом Мельником, нудьгувати точно не довелося.

- Зі свого боку, хочу зауважити, що новопризначений голова Арбітражної комісії – знаний майстер суддівської справи Олексій Скибицький, який, власне, і став основним ініціатором саме такої програми роботи, зі своїми обов’язками впорався на відмінно, - підкреслив Михайло МЕЛЬНИК. - По-перше, семінар проводився на новаторською технологією, із застосуванням мультимедіа. По-друге, всі ті теми і питання, котрі були зафіксовані у порядку денному, носили фактично вичерпний характер. Тож незабаром, після підбиття підсумків проведених тестів, ми отримаємо максимально об’єктивну картину стосовно нинішнього рівня готовності й майстерності наших суддів і технічних делегатів.

До речі, і це – ще одне ноу-хау, тим арбітрам, котрі за результатами роботи в минулому сезоні підвищилися в класі, ми вручали такі собі пам’ятки, наче ті ж самі сертифікати, тільки їх ще й повісити можна де завгодно. На мій погляд, це хороша ідея, тим більше, я бачив, що сподобалася вона всім, так би мовити, лауреатам.

- Насамперед, хочу подякувати одеській колегії арбітрів, котрі взяли на себе вирішення організаційних питань у Коблево, і все зробили на «відмінно», - поділився своїми враженнями від семінару Олексій СКИБИЦЬКИЙ. - Усі учасники семінару, яких, до речі, зібралося більше, ніж торік, залишилися задоволеними, і ніщо не відволікало їх від продуктивної роботи. Нещодавно я побував на аналогічному семінарі у Польщі, який, що цікаво, припав на перші дні проведення чоловічого чемпіонату Європи. Тож був вражений тим грандіозним дійством, яке поляки створили на матчі-відкритті турніру на футбольному стадіоні у Варшаві, котрий зібрав рекордну кількість глядачів. А ще вразив і сам семінар – своєю програмою і формою проведення, із частим застосуванням відео. Тому найкращі його моменти я намагався відобразити в Коблево.

Учасники семінару отримали величезний обсяг інформації, переглянули гру за участю ветеранів, а ще команда суддів Суперліги провела контрольний матч проти команди суддів вищої ліги, який завершився з рахунком 1:1.

Нарешті, для арбітрів ми задіяли чотири варіанти тестів – письмових та усних. До речі, так само, як і для технічних делегатів. І, взагалі, до них була прикута окрема увага. Адже від їхньої кваліфікації залежать оцінки арбітрів, через які вирішується й доля останніх. Тож помилки тут просто неприпустимі!

На обробку проведених тестів потребується чималий час, тому поки я можу лише висловити сподівання, що їх результати нас не розчарують.