Цими днями на радіо «Промінь» президент національної федерації Михайло МЕЛЬНИК дав оцінку виступу жіночої збірної на нещодавньому чемпіонаті Європи і поділився секретами програми проведення Суперкубка України 15 жовтня.

Отже, на радіо «Промінь» відомий спортивний радіожурналіст Вадим Корженко поспілкувався із президентом ФВУ Михайлом Мельником. Основною темою розмови, насамперед, був виступ нашої жіночої збірної на чемпіонаті Європи, що завершився останніми вихідними.

- Так, ми не вийшли з групи, але не слід забувати, що наш квартет, куди українська збірна потрапила разом із Росією, Болгарією та Туреччиною, із самого початку називали «групою смерті», – зауважив Михайло МЕЛЬНИК. – Російська команда перед початком турніру посідала в європейському рейтингу перше місце (нині її звідти потіснила Сербія, яка стала чемпіоном континентальної першості), а ми зуміли дати їй справжній бій! У вирішальному сеті дівчатам трішечки не пощастило – 13:15, і загальний рахунок – 2:3.

Цілком гідно підопічні Гарія Єгіазарова боролися і з болгарками, яким також поступилися лише у п’ятому сеті – 2:3. Туркені ж вирвали остаточну перемогу в четвертій партії лише на «більше-менше». Так що про недостатність у наших волейболісток самовіддачі не може бути й мови. Недарма ж українську команду спеціалісти потім назвали головною сенсацією змагань!

У той же час нинішній турнір став для всіх гравців максимально корисним у плані набуття досвіду. А на ваше питання, коли наші дівчата зможуть принаймні наблизитися до бронзового успіху 1993 року, відповім так… Позавчора в мене відбулася розмова з віце-президентом Європейської конфедерації, і він сказав наступне: «Я б із величезним задоволенням вручив би бронзові медалі цього чемпіонату не Туреччині, а Україні! Вважаю, на її місці мали опинитися саме ваші волейболістки»…

І це аж ніяк не просто приємні слова. На мій погляд, на сьогоднішній день наша команда в своєму класі абсолютно нікому в Європі не поступається, можливо, за винятком Сербії. Єдине – дівчатам очевидно не вистачає досвіду протистоянь із найсильнішими суперницями, коли доля кожного поєдинку вирішується буквально одним м’ячем – туди чи туди. Оце справді наш «мінус». А так – ми рівні серед рівних.

Переконаний, що наставник Гарій Єгіазаров знаходиться на своєму місці. Днями він зауважив мені наступне: «Коли я повернувся до збірної 2013 року, то тоді вона провела за сезон тільки два матчі. У 2014 році – сім матчів, у 2015-му – десять. А цього року, враховуючи виступи у Євролізі, наша національна команда відіграла 20 поєдинків! Проте треба ще більше…»

На цьому, до речі, наголосив головний тренер збірної Туреччини, італієць Джованні Гвідетті: «У вас дуже сильна команда! У поєдинку з нею ми ледь «відскочили». Уявляю, як би ви грали, коли б проводили за рік не по 20 матчів, а по 30-35!»  

Отже, завершуючи тему чемпіонату Європи і нашої жіночої збірної, хочу сказати наступне: «Я незадоволений результатом, проте цілком задоволений якістю її гри. І з оптимізмом дивлюся у її майбутнє. Нинішнього сезону вона набрала багато залікових очок і нині знаходиться в європейському рейтингу на 14 сходинці. Це дозволяє отримати у наступному відборі континентальної першості більш посильних суперників в групі, ніж раніше. В той же час прикро, що українська збірна не пробилася на дебютний у своїй історії чемпіонат світу. Завадив, до речі, нинішній срібний призер європейської першості – команда Нідерландів, якій наші дівчата у відборі поступилися лише в четвертій партії – 27:29! Це знову ж таки яскраво свідчить, що українська дружина справді знаходиться приблизно на одному рівні з кращими збірними Європи. Їй би трішки більше досвіду та везіння…» 

Також Михайло Григорович поділився секретами програми Суперкубка України, жіночий та чоловічий матчі якого відбудуться 15 жовтня у Черкасах. По-перше, того дня о 10 ранку з Києва від станції метро «Бориспільська» вирушить автобус із уболівальниками, до складу яких можна буде потрапити цілком безкоштовно (детальніше про це ми повідомимо на нашому сайті пізніше!). По-друге, у Черкасах побуває президент Європейської конфедерації волейболу – серб Олександр Боричич, який очолив її два роки тому. Що цікаво, гість такого масштабу відвідає Україну вперше (попередній голова – Андре Майєр із Мальти, котрий керував ЄКВ 14 попередніх років, на цей крок так і не зважився). Нарешті, по-третє, обидва суперкубкові матчі обов’язково транслюватиме телеканал Xsport!