Позаминулого тижня в Чернігові відбувся представницький передсезонний турнір з волейболу серед жінок, присвячений Дню міста.

Участь у ньому, крім господарок – «Педуніверситету-ШВСМ», узяли три команди української Суперліги: «Орбіта» із Запоріжжя, «Галичанка» (Тернопіль) та «Білозгар» (Вінниця).

22 вересня у першому матчі турніру «Галичанка» переграла «Орбіту» – 3:0. А ось у першій грі суботи в турнірну боротьбу вступили чернігівські дівчата з «Педуніверситету-ШВСМ», які мали помірятися силами з тією ж запорізькою «Орбітою».

Нагадаємо: минулого сезону й «Орбіта», і «Педуніверситет» виступали в Суперлізі та у регулярному чемпіонаті посіли сусідні місця – чернігівки стали шостими, а дівчата із Запоріжжя – п’ятими. Але якщо гравці «Орбіти» зуміли виграти турнір за 5-8 місця, то «Педуніверситет» плей-офф провалив: посів 8-ме місце і, як наслідок, цьогоріч гратиме у Вищій лізі – другому за силою дивізіоні країни. Однак в особистій зустрічі чернігівки могли довести, що провал кінцівки минулого сезону був випадковістю.

Невдалий старт

У дебюті першої партії чернігівкам ніяк не вдавалося зробити кілька вдалих ігрових дій поспіль. Як підсумок – рахунок 7:14 на користь гостей. Проте ближче до кінця партії господарки паркету змогли наблизитися у рахунку та зробити мікроривок на подачі Анни Сергєєвої, скоротивши відставання лише до 2 очок – 20:22 на користь «Орбіти». Але після тайм-ауту, взятого тренерським штабом команди із Запоріжжя, гості зуміли заробити два очки поспіль і завоювати цілих 4 сетболи – 20:24. Здавалося, перемога в партії від «Орбіти» вже нікуди не подінеться, але спочатку новий капітан чернігівок Ганна Жула результативно атакувала з 4-ї зони, потім Олександра Коленко переважила нападників на блоці, а відтак чернігівки виявилися сильнішими в боротьбі біля сітки. І – 23:24. Розрив став мінімальним. Але, успішно граючи проти силових атак гостей, господарки виявилися не готовими до скидки, яка й вирішила результат сету. 25:23 і 0:1 не на користь «Педуніверситету».

На початку другої партії «Орбіті» вдався ривок 5:1, але на подачі Ганни Жули чернігівки знову наблизилися впритул – 6:7. І знову справу вирішила м’яка скидка від волейболісток із Запоріжжя, до якої не встигла підстраховка «студенток». У відповідь – ривок, авторкою котрого стала Анастасія Дударенко, та її вдалі подачі. 14:7 не на користь чернігівської команди. Доля партії була вирішена.

Товариський характер турніру підкреслювала форма гостей: обидва ліберо запорізької команди грали у футболках без номерів, а на одязі головного тренера гостей Ірини Комісарової була емблема... турецького «Галатасарая». Проте не виявилося звичних атрибутів товариських матчів – великої кількості замін. Першу перестановку у складі головний тренер «Педуніверситету» Володимир Жула зробив тільки за рахунку 7:14 у другому сеті – на майданчик вийшла Анастасія Литвинова. Втім, через пару розіграшів вона поступилася своїм місцем Ользі Жулі.

– На жаль, ті люди, які у нас у квадраті для запасних, наразі не готові грати з командами такого рівня, тобто вони проходять, скажімо так, підготовку, щоби можна було їх у майбутньому випускати. Одна з лідерок команди, Юлія Українець, отримала травму – це ще мінус одна заміна, яка могла би бути. І трохи прихворіла, не зовсім у своїй формі Настя Литвинова. Особливими замінами у сьогоднішній грі я не володів, – скаже після гри Володимир Жула.

А волейболістки «Педуніверситету», як здавалося, остаточно втративши віру в себе, поступилися у другому сеті 12:25. 0:2.

Від відчаю до надії

Здавалося, «Орбіта» легко доведе матч до перемоги. Але у першому розіграші третього сету чернігівки несподівано тричі піднімали м’яч і в підсумку зуміли дочекатися помилки суперниць. 1:0 на користь господарок. До рахунку 6:6 гра була рівною, а потім запорізькі дівчата здійснили ривок, який тоді здавався вирішальним у матчі. 11:6.

Але «Педуніверситет-ШВСМ» повернувся у гру завдяки вдалим подачам Анни Сергєєвої, якій вдалися два ейси. 15:16. І все ж зрівняти рахунок господарки паркету знову не зуміли: вочевидь, у Анни не витримали нерви й вона влучила в сітку. Але ця серія розбудила команду. Чернігівки не відпускали гостей далі, ніж на відстань одного брейкового очка, а незабаром вдалий блок Карини Кравчук дозволив зрівняти рахунок. 20:20. За рахунку 21:20 команди напружено боролися, і все ж саме від чернігівського блоку м’яч полетів у аут. 22:20 на користь «Орбіти». Володимир Жула змушений був узяти тайм-аут. І він спрацював. Чернігівки знову наблизилися в рахунку, але гості зуміли завоювати матчбол (23:24). І тут трапився епізод, що підкреслював формат турніру: м’яч, як здалося, пішов в аут після атаки «Орбіти». Рахунок повинен був стати рівним. Але в цьому матчі не було прапорових арбітрів, а головний суддя показав, що не впевнений в епізоді, та присудив спірний м’яч. І все ж справедливість перемогла: чернігівки зрівняли рахунок, відігравши матчбол. 24:24.

Гравці «Орбіти» потрапили у стелю й подарували перший сетбол «Педуніверситету». Але нещільний блок не дозволив використовувати цей шанс на максимум. Господарки відіграли ще 3 матчболи, але на більше, на жаль, їх не вистачило. 27:29 і 0:3. «Педуніверситет» програє першу гру підготовчого сезону.

– Завдання ставиться завжди одне і те ж: виграти. Ну й у плані навчання, звичайно, бо у нас команда молода, треба навчитися, награтися. Поліпшити взаємодії гравців у зв’язках, комбінаціях, – розповів про установку на матч Володимир Жула. – Виграти сет не вийшло через те, що знову півскладу у нас змінилося. Команда молода, ми грали проти 5-го колективу країни. Турнір представницький. Команди за рейтингом від нас сильніші. Ставиться завдання навчитися, спробувати себе в боротьбі. Дві партії закінчили з різницею у два очки. Наразі, я вважаю, результат задовільний.

Решта ігор турніру принесла наступні результати: «Білозгар»-«Галичанка» – 0:3, «Педуніверситет»-«Білозгар» – 0:3, «Орбіта»-«Білозгар» – 3-0, «Галичанка»-«Педуніверситет» – 3:0. 

Перемогу у змаганні здобула «Галичанка», на другому місці «Орбіта», на третьому – «Білозгар», «Педуніверситет-ШВСМ» зайняв останню 4-ту сходинку турнірної таблиці. 

А ось чоловічий «Буревісник-ШВСМ», який готується до нового сезону Суперліги, виступив успішніше. У товариському матчі у рідних стінах чернігівці переграли «бронзового» призера Кубка Гомеля-2016 – білоруський «Бумпром» – 3:0 (25:21, 25:23, 25:20).