Останніми роками у вісімнадцятитисячному Бурштині, що на Івано-Франківщині, шаленої популярності набирає волейбол - демократичний вид спорту, доступний кожному.

Місцевий клуб «Західрембуд»  другий рік поспіль представлений у першій лізі чемпіонату України. До речі, бурштинська команда є наймолодшою у лізі: її кістяк складають хлопці 1997-2000-го років народження, які сповнені бажання прогресувати і прославляти свій край. Нещодавно наш кореспондент зустрівся з президентом ВК  «Західрембуд» (Бурштин) Любомиром Головчаком.

- Любомире Васильовичу, коли було засновано ВК «Західрембуд»?

- Почну з того, що у Бурштині в усі часи грали у волейбол. Скажімо, у радянські часи бурштинці виступали у змаганнях разом із волейболістами сусіднього Галича об’єднаною  командою. За популярністю волейбол у місті на другому місці після футболу. ВК «Західрембуд» заснували з моєї ініціативи у 2005 році. Вирішив, що бурштинський волейбол з часом повинен бути представлений  на всеукраїнській арені. Хотілося, щоб до цього  чудового виду спорту привчалася місцева дітвора. Спочатку весь фінансовий тягар ліг на мої плечі, було важко, але впевненості додавало відчуття, що виконую суспільно важливу справу. Кілька років тому відгукнувся депутат Івано-Франківської обласної ради, керівник підприємства «Євробуд» Андрій Іваськів, який почав надавати команді матеріальну допомогу. Важливу роль в управлінні клубом відіграє віце-президент Володимир Турчин.

volleyball

- Яку можете дати загальну оцінку виступу команди у сезоні 2017-2018?

- Ми розуміли, що зазіхнути на високі місця у першій лізі чемпіонату України «Західрембуду» буде складно. Цьому є об’єктивні причини – у  першому дивізіоні команда виступає лише другий сезон. Тому перед гравцями було поставлено задачу закріпитися у лізі майстрів, по-справжньому відчути як саму гру, так і лікоть партнера,  набратися серйозного ігрового досвіду. З цим наші волейболісти добре впоралися. Вважаю, що останнє, 16 місце, «Західрембуду» на першому етапі не відповідає  можливостям команди. Паралельно з чемпіонатом України бурштинці виступають у першості Івано-Франківської області. Перший етап змагань завершили на третьому місці, тепер на команду очікують поєдинки фінальної частини. Завдання максимум – виграти обласний чемпіонат. Крім того, «Західрембуд» пробився до «Фіналу чотирьох»  Кубка області. Нам потрібно відроджувати віру команди у перемогу. Відроджувати ще незабуту клубну славу: бурштинці свого часу були учасниками фіналу аматорського чемпіонату України, дворазовими чемпіонами області, стільки ж разів  вигравали обласні срібні нагороди, тричі посідали третє місце. 

- Минулого сезону «Західрембуд» був наймолодшою командою чемпіонату України у першій лізі…

- У цьому питанні нічого не змінилося і цього сезону. «Західрембуд» залишається наймолодшою командою чемпіонату України у першій лізі. Середній вік команди – 20 років. Найстарший гравець – Юрій Батицький, 1983 року народження, іншим хлопцям від 17 до 20 років. В колективі панує дружня, сімейна атмосфера, гравці розуміють одне одного з півслова. Керівництво клубу впевнене, що з молодих бурштинських волейболістів у майбутньому виростуть класні гравці.   Команда набирає обертів з кожною грою. Цього сезону хлопці значно змінили своє ставлення до волейболу, зросли професійно. Головне тепер не зупинятися, а продовжувати вдосконалюватися.

- За якими критеріями формується склад команди?

- «Західрембуд» сформований виключно вихованцями  бурштинської волейбольної школи. Річ у тім, що при нашій дорослій команді функціонує дитячо-юнацька секція волейболу, яка і займається підготовкою кадрів. «Західрембуд» має дві юнацькі команди: у віковій категорії - 11-14 років і 14-17 , які презентують місто на обласних та всеукраїнських змаганнях. Вже незабаром у Бурштині з`явиться ще й дівоча команда. Намагаємось, аби розвиток волейболу був різновекторним. 

- Познайомте нас із тренером команди.

- Тренує команду фахівець своєї справи Іван Рябко, вимогливий і водночас справедливий наставник. Його з упевненістю можна назвати професіоналом своєї справи. Заслуговує на теплі слова й перший наставник бурштинців – майстер спорту Володимир Осадчук. Рябко і Осадчук  багато зробили і роблять для популяризації волейболу у Бурштині.

- Якими вам бачиться подальші перспективи «Західрембуду»?

- Наразі мене тішить, якими темпами розвивається волейбол у Бурштині. Коли проводимо домашні матчі у Палаці культури «Прометей», зала, яка вміщує 150 глядачів, забита під зав’язку. Команда відчуває вболівальницьку підтримку, за що ми вдячні своїм прихильникам. «Західрембуд» знаходиться на початку великого шляху, але не загадуватиму наперед , бо це справа невдячна, особливо у наш нелегкий час. Мені залишається тільки побажати бурштинській команді – демонструвати сміливу і безкомпромісну гру. У вітчизняному волейболі впродовж останніх сезонів з’явилося кілька самобутніх команд зі сталою інфраструктурою і далекоглядними планами. Ми всі сподіваємось, що волейбольний клуб «Західрембуд» послідує їхньому прикладу.

burshtyn