Чинним чемпіонам країни "Прометею" вже цього тижня доведеться стартувати у першому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів, де треба буде боротися за місце у груповому етапі найпрестижнішого клубного турніру Європи. Головний тренер команди розповів про підготовку свого колективу.

– Підготовка до нового сезону вже, можна сказати, вийшла на фінішну пряму, - розпочав розмову Андрій Сергійович. – Команда у міжсезоння провела великий обсяг роботи. Ми зуміли зміцнити деякі позиції, провели кілька навчально-тренувальних зборів та контрольних матчів, а також взяли участь у передсезонному турнірі.

– Давайте детальніше поговоримо про це і почнемо з нових гравців клубу. Хто прийшов у «Прометей» цього літа та восени?

– Відразу хочу зазначити, що з огляду на нашу участь у єврокубках ми зробили акцент на досвідчених гравців. Так, наші лави поповнив гравець національної збірної України центральний блокуючий Дмитро Терьоменко. На жаль, перед стартом чемпіонату Європи він отримав травму і не зміг допомогти збірній ні на Євро, ні у відбірковому турнірі до Олімпіади 2024. Зараз Дмитро відновлюється і вже почав тренуватися. Також до нашого клубу прийшов ще один гравець збірної України діагональний Дмитро Вієцький. Через травму він більше року не грав на високому рівні, але поступово набирає форму і ми дуже сподіваємось на його допомогу. А ще позицію ліберо ми зміцнили відомим в Україні гравцем Горденом Брова, який також раніше виступав у нашій національній збірній.

Вперше в історії клубу «Прометей» цього сезону тут гратимуть два легіонери. Це сербський догравальник Михайло Станкович і центральний блокуючий з Польщі Давід Дрія. Першому 30 років і в його списку є перемога в європейському Кубку Виклику, а також нагороди різного ґатунку чемпіонатів Сербії, Польщі, Туреччини та Румунії. Щодо польського легіонера, то Давід прийшов до нас із клубу «Ястшембскі Вегель», який минулого сезону став чемпіоном Польщі та володарем Суперкубку країни, а також срібним призером Ліги чемпіонів. Крім того, Дрія ще двічі ставав призером Ліги чемпіонів та Кубку ЄКВ.

І ще одне поповнення у нас у тренерському штабі. Разом зі мною тут працюватиме італійський тренер Флавіо Гулінеллі, який має величезний досвід тренерської діяльності. Свого часу він очолював збірні Австрії, Словаччини, Португалії та Єгипту, а також входив до тренерського штабу збірної Італії, коли вона стала чемпіоном світу у 1998 році.

– Початок підготовчого етапу відбувався без Вашої участі, адже Ви були задіяні у збірній України. Це якось впливало на навчально-тренувальний процес?

– На мою думку, ні. По-перше, я постійно був на зв'язку зі своїми помічниками Ігорем Тартаковським та Владиславом Богатирьовим. З ними обговорював поточну роботу до дрібниць. А по-друге, за пропозицією керівництва клубу, я не полетів зі збірною до Бразилії на олімпійський відбір, а безпосередньо підключився до підготовки «Прометея» відразу після чемпіонату Європи. Тому на контрольних матчах у Туреччині та у турнірі «Prometey Open 2023» вже був разом із командою.

– До речі, що показали матчі у Туреччині та у передсезонному турнірі? Чи готовий «Прометей» до стартових матчів нового сезону?

– Я впевнений, що кожен тренер завжди буде говорити про те, що часу завжди не вистачає і треба було б ще кілька днів для підготовки. Але якщо говорити загалом, то ігри в Туреччині та на домашньому турнірі показали, що хлопці набирають форму. Особливо було приємно стати переможцями турніру, організованого нашим клубом. Два матчі у харківської «Юракадемії» та «Епіцентра-Подоляни» ми виграли з рахунком 3:0, а житомирський клуб «Житичі-Полісся» обіграли у чотирьох партіях.

– Вже найближчої п'ятниці «Прометей» проведе свій перший матч нового чемпіонату України. Для Вас буде важливим є результат поєдинку або якість гри підопічних?

– Звичайно, буде важливим і те, й інше. Оскільки ми є чинними чемпіонами України, то кожен суперник намагатиметься чинити нам гідний опір. А очки треба набирати з першого матчу, щоб відстояти це звання. З іншого боку, поєдинки першого туру з ВК «Решетилівка» та чернігівським «Буревісником-ШВСМ» стануть для нас генеральною репетицією перед поїздкою до австрійського Інсбруку на матчі першого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів.

– Дивлячись на суперників дніпровської команди групи 3, можна зробити висновок, що всі вони постійно беруть участь у європейських кубкових турнірах, а «Прометей» є дебютантом. Для вас це має велике значення?

– Ні, я на цьому не став би акцентувати увагу. Клуб наш справді є дебютантом, але більшість гравців мають достатній досвід виступу на найвищому рівні. Тому ставимо собі завдання гідно дебютувати в Лізі чемпіонів і пробитися в груповий етап цього престижного турніру. Докладемо всіх зусиль, щоб досягти виконання поставленої мети.

Склад «Прометея» у сезоні 2023-2024 років:

Зв’язуючі – Віталій Щитков, Сергій Євстратов;

Догравальники – Ян Єрещенко, Дмитро Янчук, Михайло Станкович, Іван Кривобок;

Центральні блокуючі – Дмитро Терьоменко, Олександр Гладенко, Денис Велецький, Давид Дрія;

Діагональні – Дмитро Вієцький, Дмитро Шаповал;

Ліберо – Олександр Бойко, Горден Брова.

Календар матчів першого раунду кваліфікації Ліги чемпіонів:

Кваліфікація Ліги чемпіонів

Група 3. Інсбрук (Австрія)

27 жовтня
«Хіпо-Тіроль» (Інсбрук, Австрія) – «Прометей» (Дніпро)

28 жовтня
«Форд Леворанта» (Састамала, Фінляндія) – «Прометей» (Дніпро)

29 жовтня
«Прометей» (Дніпро) – «Драїсма-Динамо» (Апелдорн, Нідерланди)